Ο Γιάννης Βρούτσης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, τόνισε πως οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, θα φέρουν, αναμενόμενα, ύφεση στην χώρα.
Μιλώντας στην εκπομπή «Δέκα», ο υπουργός Εργασίας σχολίασε πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά αφορά όλο τον κόσμο και ειδικά την Ευρώπη που αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα από τον κορωνοϊό. Και με ρεαλιστικό τρόπο τόνισε τις επιπτώσεις που θα έχει στην Ελλάδα.
«Η κρίση που βιώνει η ελληνική οικονομία και η Ευρώπη είναι πρωτοφανής και δεν έχει καμία σχέση με κρίσεις που έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Τι σημαίνει αυτό; Ο,τι η ελληνική οικονομία περνάει σε ύφεση, σημαίνει ότι θα μειωθούν τα εισοδήματα των Ελλήνων, λυπάμαι που το λέω, αλλά πρέπει να πω την πραγματικότητα, και τρίτον η ανεργία θα ανέβει», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στην πλατφόρμα για τους εργοδότες και την αποζημίωση των 800 ευρώ, τονίζοντας πως στο μέλλον εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο, η «ομπρέλα» αυτή θα διευρυνθεί. Επίσης, ξεκαθάρισε πως «απαγορεύεται η απόλυση από όσες επιχειρήσεις μπήκαν σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα αν είναι μερικής ή πλήρους απασχόλησης».
«Είναι μια πρώτη περίμετρος μέτρων για κάλυψη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Όσο βαθαίνει σε έκταση η κρίση η περίμετρος, η ομπρέλα αυτή θα διευρύνεται συνεχώς. Επί πλέον, και οι χρονικοί προσδιορισμοί που έχουμε βάλει μέσα από τις ΠΝΠ θα επεκτείνονται. Λίγο πριν κλείσει το πρώτο 24ωρο της έναρξης της πλατφόρμας ΕΡΓΑΝΗ , έχουν κάνει αίτηση πάνω από 50.000 επιχειρήσεις για να ενταχθούν στα μέτρα ανακούφισης», σχολίασε.
Ο υπουργός τόνισε επίσης πως «είναι απόλυτα διασφαλισμένες οι εργασιακές σχέσεις την επόμενη μέρα, αρκεί να βγούμε από την κρίση το συντομότερο δυνατόν», ενώ για την Σύνοδο Κορυφής και την πρωτοβουλία Μητσοτάκη, Μακρόν και επτά ακόμη ηγετών για τα ομόλογα-corona, τόνισε πως «χτύπησαν το κουδούνι στην Ευρώπη του Βορρά. Και τους είπαν πολύ απλά, ελάτε να συνεργαστούμε, κάνετε τις απαραίτητες κινήσεις διότι κανείς δεν θα βγει νικητής απ αυτή τη διαδικασία. ‘Η όλοι ή κανένας».
Τέλος, ο υπουργός συγκρίνοντας την κατάσταση στην εργασία με την Ισπανία και τις επιπτώσεις που έχει εκεί ο κορωνοϊός, είπε πως «δεν υπάρχουν ούτε λεφτόδενδρα, ούτε μαγικοί τρόποι. Η Ισπανία, μέσα σε μια εβδομάδα, 500.000 θέσεις εργασίας και προσπαθούν να τους καλύψουν με επίδομα ανεργίας. Εμείς είμαστε πιο γαλαντόμοι, πιο γενναίοι σε αυτό. Τα περισσότερα καύσιμα πρέπει να τα ρίξεις την επόμενη μέρα. Όταν θα τελειώσει η κρίση, να στηρίξεις δημοσιονομικά τη χώρα σου, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις έτσι ώστε το ελατήριο να εκτιναχθεί ακόμα πιο γρήγορα».