Quantcast

Βραχυχρόνια μίσθωση: Υψηλές πληρότητες και την Καθαρά Δευτέρα

Οι προκρατήσεις για την πλειονότητα των καταλυμάτων κινούνται σε ποσοστά που ξεπερνούν το 60%

Λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αρκετοί είναι αυτοί που έσπευσαν να «κλείσουν» τη διαμονή τους για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας σε διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς.

Σύμφωνα με τις ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι προκρατήσεις για αυτοτελείς κατοικίες/διαμερίσματα ιδιαίτερα στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της χώρας μας, όπως, η Αράχωβα, τα Καλάβρυτα, η Δημητσάνα, η Βυτίνα και τα Τρίκαλα Κορινθίας ξεπερνάνε ήδη το 60% για άφιξη το Σάββατο 5/3 και αναχώρηση την Καθαρά Δευτέρα 7/3.

«Τα άνωθεν δεδομένα περίπου ενάμιση μήνα νωρίτερα από το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας αποτελούν αισιόδοξα μηνύματα που ανάλογα με τα υγειονομικά δεδομένα ευελπιστούμε να αποτελέσουν πληρότητες που όσο θα πλησιάζουμε στο τριήμερο θα κορυφωθούν και θα αγγίξουν ακόμη και το 100%», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.

Η πανδημία

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αναδείχθηκαν και σε ένα μεγάλο βαθμό ευνοήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού. Μετά την πρόσκαιρη αναταραχή που προκάλεσε το πρώτο lockdown (με μαζικές ακυρώσεις), ο κλάδος επέστρεψε δυναμικά καταγράφοντας υψηλές πληρότητες σε όλους τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.

Οπως εξηγεί ο κ. Μπάκας «τα αυτοτελή διαμερίσματα/κατοικίες προσφέρουν απομόνωση και αποτέλεσαν ασφαλή επιλογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, υπογραμμίζοντας ότι τόσο λόγω πανδημίας και των υγειονομικών δεδομένων, όσο και του γεγονότος ότι οι περισσότεροι πλέον ταξιδιώτες δεν επιθυμούν τον συνωστισμό και αποφεύγουν τους κοινόχρηστούς χώρους, επιλέγουν για τη διαμονή τους κυρίως αυτοτελή κατοικίες ή/διαμερίσματα που είναι νομίμως εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και φέρουν αριθμό μητρώου».

Να σημειωθεί ότι ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων πριν από την πανδημία ενίσχυσε την ελληνική οικονομία μέσω των εισπραχθέντων φόρων με περισσότερα από 444 εκατ. ευρώ: 68 εκατ. ευρώ το 2017, 176 εκατ. ευρώ το 2018 και περίπου 200 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ ο τζίρος από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Μάιο του 2019 άγγιξε το 1,15 δισ. ευρώ.