Βόλος: Αθώοι οι κατηγορούμενοι για την πτώση ασανσέρ με έξι άτομα στη ΔΟΥ

Δεν οφείλεται σε αστοχία υλικού, αλλά σε υπέρβαρο του ανελκυστήρα

Αθώους έκρινε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου δύο κατηγορούμενους για σωματική βλάβη από αμέλεια από υπόχρεο, κατά συρροή, με αφορμή ατύχημα με την πτώση ασανσέρ στο κτίριο που στεγάζεται η Εφορία Βόλου, τον Αύγουστο του 2017.

Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη και από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι το ατύχημα δεν οφείλεται σε αστοχία υλικού, αλλά σε υπέρβαρο του ανελκυστήρα, που είχε μεταφορική ικανότητα 450 κιλών, ενώ όταν έγιναν το ατύχημα είχαν μπει έξι άτομα βάρους 500 κιλών περίπου.

Κατηγορούμενοι ήταν γυναίκα μηχανολόγος – μηχανικός, νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρίας που είχε αναλάβει τη συντήρηση των ανελκυστήρων και ένας άνδρας διαχειριστής του κτιρίου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που υπήρχε, η πρώτη δεν προέβη σε ενδελεχή έλεγχο των υλικών του πίνακα του ανελκυστήρα και της λειτουργία αλλαγής ταχύτητας από μεγάλη σε μικρή κατά την προσέγγιση του θαλάμου στο ισόγειο. Ο κατηγορούμενος ανέθεσε τη συντήρηση του ανελκυστήρα στην συγκεκριμένη εταιρία που όμως δεν διέθετε ειδικό πιστοποιητικό αναγνωρισμένου φορέα ελέγχου εγκατάστασης ανελκυστήρα.

Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν ήταν σωματική βλάβη από αμέλεια από υπόχρεο, κατά συρροή. Το περιστατικό είχε γίνει στις 28 Αυγούστου 2017, όταν στο ασανσέρ μπήκαν έξι άτομα, βάρους 500 κιλών, ενώ η αντοχή του ανελκυστήρα ήταν 450 κιλά.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι όταν τα έξι άτομα μπήκαν στα ασανσέρ για να κατέλθουν από τον 4ο όροφο στο ισόγειο της οικοδομής, ο θάλαμος άρχισε να αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα, που δεν μειώθηκε κατά την προσέγγισή του στο ισόγειο και είχε αποτέλεσμα να περάσει χαμηλότερα από το ύψος του ισογείου και να σταματήσει την κίνησή του, προσκρούοντας με ορμή στον αποσβεστήρα (μεταλλικό ελατήριο που είναι στερεωμένος στο τσιμεντένιο βάθρο στο πάτωμα του φρεατίου.

Από την πτώση τραυματίστηκαν τέσσερις από τους έξι επιβαίνοντες και συγκεκριμένα μια γυναίκα που υπέστη κάταγμα γόνατος, κάκωση ρινός, ρήξη έξω πλαγίου συνδέσμου και ρήξη μηνίσκου και τρεις άνδρες που υπέστησαν τραυματισμό των νεύρων οσφυικής μοίρας του νωτιαίου μυελού, κάκωση και άλγος θώρακος και κακώσεις και άλγος μέσης και γονάτων.