Quantcast

Βασιλακόπουλος: Σχετική ανοσία της αγέλης μέχρι το Πάσχα – Δεν θα επιτευχθεί μέσω εμβολιασμού

Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε την «ανάγκη να δημιουργηθούν εμβολιαστικές αλυσίδες και να πειστεί ο κόσμος που δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη, να το πράξει»

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, αλλά και τις προβλέψεις για το επόμενο διάστημα μίλησε στον Αθήνα 984 ο καθηγητής Πνευμονολογίας- Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

 

 

 

Ειδικότερα, ο ίδιος εκτίμησε ότι «περίπου το Πάσχα θα φτάσουμε σε μια σχετική ανοσία αγέλης, δυστυχώς όχι με ασφαλή τρόπο μέσω εμβολιασμού, αλλά μέσω νόσησης με ό,τι επικίνδυνο συνεπάγεται αυτό».

Δεν επιτυγχάνεται μέσω του εμβολιασμού η ανοσία

Παράλληλα τόνισε πως «δυστυχώς αποφασίσαμε να φτάσουμε σε υψηλά ποσοστά ανοσίας αγέλης με λανθασμένο τρόπο γιατί δεν έχουμε την εμβολιαστική κάλυψη που θα έπρεπε, ειδικά στις ηλικίες άνω των 60 ετών. Εκεί έχουμε έλλειμμα γύρω στις 300.000 ανθρώπους».

Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε την «ανάγκη να δημιουργηθούν εμβολιαστικές αλυσίδες και να πειστεί ο κόσμος που δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη, να το πράξει», σημειώνοντας ότι όσο έχουμε πληθυσμιακές ομάδες που παραμένουν ανεμβολίαστες, δεν μπορούμε να πούμε ότι θα ησυχάσουμε από τον κορωνοϊό. «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό. Η παραλλαγή Όμικρον είναι λιγότερο νοσογόνος και θνησιγόνος σε σύγκριση με το στέλεχος Δέλτα, αλλά διατηρεί σημαντικό ποσοστό νοσογόνου και θνησιγόνου δύναμης. Από την αρχή του χρόνου χτυπάει αλύπητα κι έχουμε μέχρι σήμερα 800.000 διαπιστωμένα κρούσματα».

Πού οφείλεται η αυξημένη θνητότητα

Για τους λόγους της αυξημένης θνησιμότητας λόγω του covid απέδωσε την ευθύνη στον μη εμβολιασμό και «τον γηρασμένο πληθυσμό της χώρας, την ύπαρξη χρόνιων προβλημάτων λόγω και της λήψης αντιβιοτικών χωρίς συνταγογράφηση με συνέπεια τη δημιουργία ανθεκτικών στελεχών μικροβίων, τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και την υποστελέχωση του Συστήματος Υγείας».

Ακόμη, δεν παρέλειψε να επισημάνει πως «καμία ανοσία δεν είναι μόνιμη έναντι του κοροναϊού. Προφανώς, όσες δόσεις εμβολίου κάνει κανείς , τόσο πιο μακροχρόνια θα είναι η ανοσία που θα έχει».

Ο κ. Βασιλακόπουλος διαπίστωσε «μια ήπια αποφόρτιση του ΕΣΥ το τελευταίο διάστημα», ενώ προειδοποίησε ότι «έως την άνοιξη θα προχωράμε με σχετικά υψηλό αριθμό κρουσμάτων που σταδιακά θα βαίνει μειούμενος, ενώ θα εξακολουθήσουμε να έχουμε και υψηλό αριθμό θανάτων, ο οποίος θα αποκλιμακώνεται επίσης σταδιακά».