Για έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης των μέτρων και του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας κάνει λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Υπάρχει σαφέσταση έξαρση, είμαστε σε έναν συντελεστή μετάδοσης, το περίφημο R, πάνω από τη μονάδα, που σημαίνει ότι μεγαλώνει λίγο η επιδημία», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Πού οφείλεται η έξαρση
Όπως εξήγησε, η έξαρση αυτή οφείλεται σε τρεις παράγοντες. Πρώτον, στη σταδιακή επικράτηση της Όμικρον 2, η οποία ανακαλύφθηκε παράλληλα με την Όμικρον και είναι 30%-50% πιο μεταδοτική.
«Το δεύτερο είναι ότι βλέπουμε τις συνέπειες αφενός της γενικότερης χαλάρωσης που υπήρξε και αφετέρου του εορταστικού τριημέρου. Ήρθη η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και ταυτόχρονα γλεντήσαμε όλοι μαζί χωρίς να έχουμε φτάσει στο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης άλλων χωρών που κι αυτές αποσύρουν μέτρα», συμπλήρωσε.
Επισήμανε δε ότι σε όλη την Ευρώπη ανεβαίνουν τα κρούσματα, ακόμα και στη Βρετανία που το ποσοστό εμβολιασμένων με τρίτη δόση είναι 67%, όταν στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται στο 50%.
«Θα πληρώσουμε μεγαλύτερο φόρο θανάτων»
«Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε και λίγο μεγαλύτερο κύμα και θα πληρώσουμε μεγαλύτερο φόρο θανάτων», υπογράμμισε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Σε ό,τι αφορά σε σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για 16.000 νεκρούς, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ, το υπουργείο Υγείας απάντησε στον ΣΚΑΪ ότι ο χρόνος αναμονής σε ΜΕΘ είναι 30 ώρες, ο χρόνος νοσηλείας εκτός ΜΕΘ είναι 4,7 ημέρες, οι 16.000 νεκροί είχαν μέση ηλικία τα 81 έτη και 127 άτομα με Covid πέθαναν εκτός νοσοκομείου, επειδή δεν πήγαν.