Quantcast

Βάσεις: Ίσως και την Παρασκευή 27 Αυγούστου η ανακοίνωση – Πώς θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα

Μεγάλη η αγωνία για χιλιάδες υποψηφίους και τις οικογένειες τους που αναμένουν τις βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Μεγάλη η αγωνία για χιλιάδες υποψηφίους και τις οικογένειες τους που αναμένουν τις βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

 

 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο, η ανακοίνωση των βάσεων θα γίνει είτε αύριο Παρασκευή 27 Αυγούστου είτε τη Δευτέρα 30 Αυγούστου.’

Πώς θα ενημερωθούν οι μαθητές

Όσοι μαθητές δήλωσαν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου θα λάβουν σχετικό SMS, μέσω του οποίου θα τους γνωστοποιείται η σχολή ή το τμήμα εισαγωγής τους.

Αναλυτικά μέσω της εφαρμογής του results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερωθούν όχι μόνο για τη βαθμολογία τους, αλλά και για την ανακοίνωση των βάσεων.

Οι φετινές Πανελλαδικές είναι βέβαιο ότι θα αφήσουν εκτός πανεπιστημιακών τμημάτων αρκετούς υποψηφίους, λόγω της εφαρμογής του μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Μια βασική αλλαγή είναι ότι φέτος δεν πρόκειται να υπάρξουν σχολές με βάση κάτω από 8.000 μόρια.

Η εξεταστική διαδικασία

Σύμφωνα με τους κανόνες της εξεταστικής διαδικασίας, εάν κάποιος διαλέξει να ξαναδώσει εξετάσεις την επόμενη χρονιά, έχει τις ίδιες πιθανότητες εισαγωγής στα ΑΕΙ της χώρας με κάθε άλλο συνυποψήφιό του, αναλόγως του πώς θα γράψει σε αυτές.

Εάν όμως αποφασίσει απλά να ξανακαταθέσει το Μηχανογραφικό του Δελτίο με βάση τη βαθμολογία που έχει ήδη συγκεντρώσει, τότε διατίθενται ετησίως από το υπουργείο Παιδείας 6% των θέσεων σε απόφοιτους της προηγούμενης χρονιάς και 4% σε απόφοιτους της χρονιάς πριν από αυτήν (το λεγόμενο 10%).

Το καλοκαίρι του 2022, βέβαια, η διαδικασία θα είναι για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων πιο απαιτητική, καθώς στο δεδομένο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα προστεθεί και η μείωση των επιλογών των υποψηφίων στο Μηχανογραφικό Δελτίο τους μόνο στο 10% των τμημάτων ανά επιστημονικό πεδίο (και 20% στα Επαγγελματικά Λύκεια).

Έτσι, όπως είναι ήδη γνωστό, την επόμενη χρονιά στο Μηχανογραφικό Δελτίο πρώτης φάσης οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ θα δηλώσουν καθορισμένο αριθμό σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο έχουν πρόσβαση και αυτός δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνόλου των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων αυτού του πεδίου.

Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων, οι υποψήφιοι που δεν έχουν εισαχθεί σε καμία από τις επιλογές που δήλωσαν στο Μηχανογραφικό Δελτίο πρώτης φάσης μπορούν να συμπληρώσουν εκ νέου Μηχανογραφικό Δελτίο δεύτερης φάσης.

Σε αυτό, μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, θα μπορούν να δηλωθούν, χωρίς περιορισμό επιλογών, σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις του επιστημονικού πεδίου στο οποίο έχουν πρόσβαση (εφόσον βέβαια επιτυγχάνουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής της χρονιάς), οι οποίες έμειναν κενές κατά τη διαδικασία υποβολής του Μηχανογραφικού Δελτίου πρώτης φάσης.

Βέβαια, πολλοί νέοι και νέες φέτος που δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε ένα τμήμα της ανώτατης εκπαίδευσης μπορούν να επιλέξουν τις σπουδές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, που παίρνει πλέον με μεγαλύτερη ευελιξία φοιτητές και φοιτήτριες από την ηλικία των 18 ετών, ή και σπουδές στα ιδιωτικά κολέγια.