Τζανάκης στα Παραπολιτικά 90,1: Την επόμενη βδομάδα θα δούμε το αποτύπωμα του Δεκαπενταύγουστου – Η κατάσταση αναμένεται να ενταθεί

«Δε νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη να γυρίσουν τα παιδιά με μάσκα, δεν αποκλείουμε όμως την πιθανότητα να ληφθούν μέτρα στα σχολεία εφόσον το επιδημιολογικό φορτίο της περιοχής το επιβάλλει»

«Μέχρι την περασμένη βδομάδα είχαμε μια σαφή αποκλιμάκωση 40% από το peak των κρουσμάτων, περίπου 30-40% μείωση στους θανάτους», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

 

«Την επόμενη βδομάδα περιμένουμε να δούμε το αποτύπωμα από τον Δεκαπενταύγουστο. Η κατάσταση αναμένεται να ενταθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Η εικόνα από τον Σεπτέμβριο θα είναι καλύτερη γιατί θα μειωθούν οι κοινωνικές συναναστροφές. Θα πρέπει να προσέξουμε τους γηραιότερους συγγενείς, μετά από 3-4 μέρες καραντίνας, με μάσκα και έχοντας κάνει self test», υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης.

«Δε νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη να γυρίσουν τα παιδιά με μάσκα, δεν αποκλείουμε όμως την πιθανότητα να ληφθούν μέτρα στα σχολεία εφόσον το επιδημιολογικό φορτίο της περιοχής το επιβάλλει», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Επιβάλλεται να φοράμε μάσκα στους κλειστούς χώρους και σε περιοχές με συνωστισμό εθελοντικά», τόνισε ο ίδιος.

«Η τέταρτη δόση εμβολίου διασφαλίζει έναντι της βαριάς νόσησης και μειώνει τη διάδοση, αλλά δυστυχώς μόνο το 20% όσων απαιτούνται να την κάνουν την έχει πραγματοποιήσει», επισήμανε ο κ. Τζανάκης.

«Δίνει προστασία από τις νέες μεταλλάξεις, αλλά δε δίνει αντισώματα διαρκείας, όμως επικαιροποιεί την ανοσία μας», συμπλήρωσε.

«Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις να ξανακολλήσεις την Όμικρον 5 μετά από 4-5 βδομάδες, ωστόσο δε δημιουργεί πρόβλημα», είπε κλείνοντας ο καθηγητής.