Quantcast

Τζανάκης – Κορωνοϊός: Να ξεχάσουμε την ανοσία της αγέλης

Δεν πέφτουν τα κρούσματα

Στην εκτίμηση ότι τα κρούσματα ενδεχομένως δεν θα πέσουν μέχρι και τη μεθεπόμενη εβδομάδα προχώρησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

 

 

 

Τι είπε για τις μεταλλάξεις

«Φαίνεται ότι οι καινούργιες μεταλλάξεις καταφέρνουν και ξεφεύγουν σε σημαντικό βαθμό ως προς τη μόλυνση από τα εμβόλια», είπε ο καθηγητής, αναφερόμενος στην πανδημία του κοροναϊού. «Εδώ η Όμικρον 2 ξεφεύγει από την Όμικρον την “ξαδέλφή της” (…) Την ανοσία της αγέλης πρέπει να την ξεχάσουμε, υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να αρκεστούμε από την ανοσοπροστασία από βαριά νόσο που προσφέρουν τα εμβόλια» επισήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ

«Έχουμε άτομα που έπασχαν από Όμικρον πριν από 1,5 μήνα και ξανανοσούν με την Όμικρον 2» τόνισε ο Νίκος Τζανάκης. Πάντως, διευκρίνισε ότι το εμβόλιο εξακολουθεί να έχει τεράστια ικανότητα προστασίας ακόμη από βαριά νόσο.

Εκτίμησε επίσης τα κρούσματα δεν θα πέσουν εύκολα, θα κινηθούν στις 20.000 και την επομένη εβδομάδα, ίσως και την μεθεπομένη εβδομάδα. «Αυξήθηκε σημαντικά η συμμετοχή της ηλικιακής ομάδας πάνω από τα 65 έτη από 7% περίπου στο 20%, είναι η ομάδα που δίνει προβλήματα» σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

«Πάμε σε μια μορφή ιού που θα μείνει μαζί μας για πολλά χρόνια, ίσως και εσαεί, όπως και η γρίπη τον οποίο θα καταπολεμούμε (…) και δε θα αναστατώνει τη ζωή μας», είπε επίσης ο Νίκος Τζανάκης.

Αναμένεται αύξηση των θανάτων

«Αναμένω σχετική αύξηση θανάτων 5% με 10% την επόμενη εβδομάδα. Εκεί που είμαστε 40 με 45 θανάτους, ενδεχομένως θα έχουμε μέσους όρους 50 ίσως και παραπάνω» σημείωσε ο καθηγητής. «Είναι θάνατοι με κοροναϊό και όχι από κορωνοϊό, μολύνονται άνθρωποι πάρα πολύ ευάλωτοι» διευκρίνισε.

Όσον αφορά την τέταρτη δόση, είπε ότι είναι νωρίς να αποφασίσουμε. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι είναι πολύ πιθανόν να συμβεί σε μέρος του πληθυσμού, ή ολόκληρο τον πληθυσμό. «Αυτή τη στιγμή το επιδημιολογικό περιβάλλον κάνει αυτή τη σκέψη πολύ πιθανή» ξεκαθάρισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.