Τζανάκης: Η τρίτη δόση του εμβολίου λειτουργεί πιο γρήγορα στον οργανισμό

«Η αναμνηστική δόση θα πρέπει να γίνεται μετά από έξι μήνες», διευκρίνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας

«Τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι αυστηρά ώστε να προστατευτούν και οι ανεμβολίαστοι », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού λειτουργεί πιο γρήγορα στον οργανισμό.

Παράλληλα τόνισε ότι το AstraZeneca είναι καλό εμβόλιο και δεν συνδέεται με διασωληνώσεις.
Τέλος ανέφερε ότι η αναμνηστική δόση θα πρέπει να γίνεται μετά από έξι μήνες.

 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Τζανάκη στα Παραπολιτικά 90,1:

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι όσοι είναι ανεμβολίαστοι ότι δεν είναι τιμωρητικού χαρακτήρα τα μέτρα. Υφίστανται μια πίεση να εμβολιαστούν, αυτό είναι γεγονός, όμως κατ’ αρχήν διασφαλίζει τους ίδιους. Επομένως πρέπει να καταλάβουν ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι τόσο αυστηρά ακριβώς για να διασφαλίσουν πρώτα απ’ όλα αυτούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πνευμολογίας.

Αναφορικά με την τρίτη δόση του εμβολίου, ο κ. Τζανάκης επισήμανε: «Η τρίτη δόση πιάνει λίγο πιο γρήγορα από τις άλλες διότι ο οργανισμός έχει αυτά τα περίφημα κύτταρα μνήμης τα οποία έχουνε μέσα τους τον «τσελεμεντέ» των αντισωμάτων. Η τρίτη δόση λειτουργεί πιο γρήγορα».

Για το εμβόλιο της AstraZeneca, ανέφερε: «Υπάρχουν έρευνες που έχουνε κάτι καλό για το AstraZeneca, ότι διαρκεί περισσότερο και μάλιστα έχει βγει μια μελέτη που φαίνεται ότι το AstraZeneca δεν εμπλέκεται με διασωληνώσεις και θανάτους. Είναι ένα καλό εμβόλιο το AstraZeneca».

ΔΗΜ: Το κόψανε όμως

«Σε πολλά κράτη η δημόσια υγεία πήρε ρηξικέλευθες αποφάσεις κι έτσι δεν χάσανε επικοινωνιακά το θέμα διότι απ’ ότι φάνηκε τελικά όλη αυτή η σπέκουλα που εν πολλοίς εξέθεσε τον κόσμο σε έννοιες και γνώσεις δημιούργησε σύγχυση. Δεν έχει ο άλλος τη γνώση να σκεφτεί ότι πάντα οι γιατροί δουλεύουν με πιθανότητες», σημείωσε επεξηγηματικά ο καθηγητής.

«Η τρίτη δόση πρέπει να γίνει με τη συμπλήρωση των έξι μηνών. Μέχρι τους έξι μήνες έχει αποδειχθεί ότι έχουμε αρκετά σημαντική θωράκιση. Δεν κάνει κακό να την κάνεις ακόμα και στο μήνα και στους δύο μήνες αλλά δεν είναι αναγκαία τότε ενώ για την οικονομία του θέματος, ώστε να διαρκέσει η ανοσία περισσότερο, καλό είναι να το κάνεις στο χρόνο που πρέπει ώστε να αυξήσεις τη διάρκεια της ύπαρξης αντισωμάτων στον οργανισμό», διευκρίνισε ο ίδιος.

Αναφορικά με το άνοιγμα της ψυχαγωγίας για τους εμβολιασμένους, ο κ. Τζανάκης επισήμανε: «Είναι ένα μεγάλο στοίχημα αυτό ειδικά για την ψυχαγωγία, για την εστίαση δεν έχω πρόβλημα υπό την έννοια ότι η εστίαση είναι πιο δομημένη η κινητικότητα που μπορεί εύκολα να επιτηρηθεί και να οργανωθεί. Εκεί που είναι πρόβλημα είναι οι χώροι ψυχαγωγίας στους οποίους κατά κανόνα βλέπουμε συνωστισμένο κόσμο ο οποίος δεν προσέχει, είναι ώρες χαλάρωσης. Εκεί πραγματικά είναι ένα στοίχημα, τα πάντα εξαρτώνται από τους ελέγχους και το πόσο καλά θα τηρήσουμε τα μέτρα δηλαδή να έχουμε φιλότιμο και να μην προσπαθήσουν να παρεισφρήσουν ανεμβολίαστοι. Αν μπουν μόνο εμβολιασμένοι τότε το αποτύπωμα δεν θα είναι μεγάλο, αν όμως παρεισφρήσουν ανεμβολίαστοι τότε το όλο σύστημα θα καταρρεύσει και θα δούμε αποτύπωμα ίσως μετά τις 25 Οκτωβρίου προς το Νοέμβριο».

Για τις παρελάσεις, ανέφερε: «Εάν δεν κάνουμε παρελάσεις τι θα κάνει ο Θεσσαλονικιός; Θα κατέβει στην παραλία, θα πιάσει τις καφετέριες, θα γίνει χαμός. Θα πάνε στα σπίτια εσωτερικά να κάνουν γλεντάκια κλπ. Με την παρέλαση εκτονώνουμε τον κόσμο σε μια επιτηρούμενη διαδικασία που μπορεί αν οργανωθεί σωστά, οι σχηματισμοί να αραιώσουν λίγο περισσότερο, οπωσδήποτε ο κόσμος να φοράει μάσκα ακόμα και αν είναι εξωτερικός χώρος. Να οργανωθεί ο εξωτερικός χώρος παρακολούθησης με ένα τέτοιο τρόπο με παρεμβάσεις ώστε να υπάρχουν τετράγωνα που να εισέρχεται ορισμένος αριθμός ατόμων, αυτά όλα θέλουν μια οργάνωση, αν πάμε να τα κάνουμε χύμα που πολύ το υποψιάζομαι τότε πιθανώς και οι παρελάσεις θα έχουν κάποιο αποτύπωμα. Έχω όμως τη γνώμη ότι εάν παρελάσουμε θα έχουμε λιγότερο αποτύπωμα από ότι να αφήσουμε τον κόσμο να εκτονωθεί αυτενεργώντας».

Για τη συμβολή της εκκλησίας στον εμβολιασμό, υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει καμία από μένα επιφύλαξη για τον σεβαστό και σημαντικό ρόλο που παίζει η εκκλησία στα τεκταινόμενα και στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, εκείνο που θέλω να πω στους ιεράρχες μας είναι ότι δεν αρκεί η από άμβωνος ανάγνωση εγκυκλίων και παραινέσεων. Έχει έναν εκτελεστικό βραχίονα η εκκλησία μας που λέγονται ενορίες, που λέγονται ιερείς που μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά στους εμβολιασμούς όπως ακριβώς την έκανε ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου επί του πρακτέου λοιπόν. Δεύτερον, να γίνουν εμβολιασμοί στα μοναστήρια. Δεν θέλουν οι μοναχοί να έρθουν, να πάμε εμείς. Οι μοναχοί που δεν θέλουν ας καθίσουν στα κελιά τους όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος και να μην επηρεάζουν κόσμο. Δεν μπορεί να εξελίσσεται η έννοια του γεροντισμού…».