«Τα δεδομένα μέχρι στιγμής λένε ότι η τέταρτη δόση οριακά ωφελεί μετά την ηλικία των 60 ετών. Από κει και κάτω, δεν υπάρχουν δεδομένα επιστημονικά ότι ωφελεί σημαντικά» υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
Μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι θα πρέπει «να είναι σαφές ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει από την μόλυνση με Covid, αλλά από τη βαριά νόσηση».
«Οπότε, έτσι όπως δόθηκε η απάντηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, χωρίς να είναι λάθος, είναι μια ανακοίνωση που βάζει σε διλήμματα τον κόσμο και σε σύγχυση» πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης, εξηγώντας ότι θα μπορούσε να είναι μια οδηγία προς τους πολίτες ηλικίας άνω των 50 ετών ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό με τη δεύτερη ενισχυτική δόση.
«Τα δεδομένα προς την ασφάλεια του εμβολίου είναι σίγουρα, δεν έχουμε προς αυτό πρόβλημα» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
«Προσωπικά εγώ ως γιατρός θα πρότεινα οι άνω των 60 ετών να κάνουν το εμβόλιο -ιδιαίτερα αν έχουν συνοδά νοσήματα, οι 50-60 να το σκεφτούν αν έχουν και άλλα νοσήματα, ενώ οι κάτω των 50 ετών να περιμένουν» κατέληξη ο Νίκος Τζανάκης.
Γιαμαρέλλου: Όσοι νόσησαν μετά την τρίτη δόση δε χρειάζεται να κάνουν την τέταρτη
«Πρέπει να ξέρουν εκείνοι που εμβολιάστηκαν με τις δύο δόσεις ότι δεν είναι πια προφυλαγμένοι. Εκείνοι που έκαναν τρίτη δόση είναι προφυλαγμένοι σε ποσοστό 50%, ενώ όσοι έχουν εμβολιαστεί νοσήσουν κιόλας είναι σα να έχουν κάνει τέταρτη δόση» τόνισε η Ελένη Γιαμαρέλλου, ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας στο ΕΚΠΑ.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε ότι όσοι νόσησαν μετά την τρίτη δόση «δε χρειάζεται να κάνουν την τέταρτη (4η) δόση» προσθέτοντας ότι η αναμνηστική δόση συνιστάται για τους υγειονομικούς, τους ανοσοκατασταλμένους και τους έχοντες χρόνια προβλήματα υγείας.
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για εμβολιασμό με την τέταρτη δόση mRNA εμβολίου και της ηλικιακής ομάδας 30-59 ετών που ξεκινά στις 27 Ιουνίου, υποστήριξε ότι αυτό οφείλεται στην αύξηση των κρουσμάτων.
Η καθηγήτρια παθολογίας στο ΕΚΠΑ δήλωσε ότι η ίδια θα το συνιστούσε σε όλους όσοι έχουν παράγοντες κινδύνου όπως οι καρδιοπαθείς.
Μιλώντας γενικότερα για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα η κ. Γιαμαρέλλου επισήμανε ότι «αυτή την στιγμή επικρατούν τα στελέχη Β.4 και Β.5, τα οποία μεταδίδονται 50% γρηγορότερα από τα υπόλοιπα στελέχη» δήλωσε η ειδικός επισημαίνοντας ότι είναι λιγότερο επικίνδυνα».
Παράλληλα, η κ. Γιαμαρέλλου τόνισε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη είναι ότι υπάρχει μια γενικότερη χαλάρωση που αποτυπώνεται στο ότι σχεδόν κανείς δεν φοράει μάσκα.