Quantcast

Τσούνης: ΗΠΑ και Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της μάχης μεταξύ δημοκρατικών αξιών και τυραννίας

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα μίλησε στη δεξίωση που παρέθεσε το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη στο Κολλέγιο Ανατόλια

Το όνειρο της Δημοκρατίας γεννήθηκε εδώ, στην Ελλάδα, και ήταν αυτό που ενέπνευσε την ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών και ένωσε τους δυο λαούς μας, τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, μιλώντας, χθες το βράδυ, στη δεξίωση που παρέθεσε το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη στο Κολλέγιο Ανατόλια, για την 4η Ιουλίου, Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Σημείωσε ότι «σήμερα, οι χώρες μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης μεταξύ των δημοκρατικών αξιών και της τυραννίας, καθώς βλέπουμε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος να αντιμετωπίζει μια κατά μέτωπο εισβολή» και υπογράμμισε ότι «η συλλογική μας απάντηση, σήμερα, θα καθορίσει το μέλλον του κόσμου μας αύριο».

«Σήμερα, γιορτάζουμε τη “Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας” των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Γιορτάζουμε την αναζήτηση ενός έθνους και μιας διαφορετικής ομάδας ανθρώπων -που αντιπροσωπεύουν όλα τα κοινωνικά στρώματα, κάθε σεξουαλικό προσανατολισμό, πεποιθήσεις ή θρησκευτικά πιστεύω- οι οποίοι ενώθηκαν πριν από 246 χρόνια και παραμένουν ενωμένοι από ένα κοινό όνειρο για την ισότητα και το κυνήγι της ζωής, της ελευθερίας και της ευτυχίας για όλους», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης, επισημαίνοντας πως «αυτό το όνειρο της δημοκρατίας γεννήθηκε εδώ στην Ελλάδα».

«Αυτό το όνειρο της δημοκρατίας ενέπνευσε την ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένωσε τους λαούς μας καθώς πολλοί γενναίοι Αμερικανοί ενώθηκαν με τους Έλληνες και πολέμησαν με θάρρος στο πλευρό τους για την ανεξαρτησία της Ελλάδας πριν από 201 χρόνια, με την κραυγή “Ελευθερία ή Θάνατος!”. Είναι η υπόσχεση που μοιραζόμαστε από τότε, ότι η φλόγα της δημοκρατίας δεν θα σβήσει ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσούνης, επισημαίνοντας πως «έχουμε την ιερή υποχρέωση να αγαπάμε και να προστατεύουμε αυτές τις δημοκρατικές αξίες».

Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε ακόμη στον ιδιαίτερο δεσμό και τη φιλία που μοιράζονται ΗΠΑ και Ελλάδα, που σφυρηλατήθηκαν μέσω του κοινού αγώνα για την υπεράσπιση των αξιών που οδήγησαν στη γέννηση των δύο εθνών μας, αναφέρθηκε στη μετανάστευση των γονιών του στις Ηνωμένες Πολιτείες σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, τις αρχές και τις αξίες που τού μεταλαμπάδευσαν, στην ευλογία να ζει το αμερικανικό όνειρο, αλλά και στην τιμή που νιώθει που επέστρεψε στις ρίζες του για να υπηρετήσει ως πρέσβης των ΗΠΑ.

«Τα δύο έθνη μας εμπνεύστηκαν το ένα από το άλλο»

Από την πλευρά της, η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Λι ανέφερε πως «η ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας είναι μια ιστορία ακριβώς αυτού – δύο εταίρων που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να γίνουν ένα σύνολο» και επικαλούμενη τον Αριστοτέλη τόνισε ότι το σύνολο αυτό είναι ακόμη πιο δυνατό από το άθροισμα των δυο μερών.

«Τα δυο μας έθνη πήραν μεγάλη έμπνευση το ένα από το άλλο καθώς ο καθένας μας σφυρηλατήθηκε σε δίδυμους αγώνες, με διαφορά μερικών δεκαετιών, για ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση. Αλλά τα έθνη μας δεν μοιράζονται απλώς μια ιστορική δέσμευση για τη δημοκρατία και τις αξίες που εμπεριέχει, αλλά και μια κοινή ιστορία μεταξύ των λαών μας», τόνισε η Ελίζαμπεθ Λι.

Αναφερόμενη στις αμερικανικές εταιρείες που επενδύουν στη Θεσσαλονίκη, όπως η Pfizer , Deloitte, η Cisco και η AWS, η γενική πρόξενος των ΗΠΑ δήλωσε περήφανη που οι Ηνωμένες Πολιτείες πρωτοστατούν στην προετοιμασία των νέων της Ελλάδας στο να ηγηθούν αυτής της νέας, συναρπαστικής οικονομίας που αναδύεται και βασίζεται στη γνώση, ενώ απευθυνόμενη στους παρευρισκόμενους σημείωσε χαρακτηριστικά: «όσο συναρπαστικές κι αν είναι αυτές οι εξελίξεις, δεν είναι τα νήματα πάνω στα οποία υφαίνεται η ιστορία μας, αλλά εσείς οι ίδιοι -μέλη των κοινοτήτων και των πόλεων σας, ηγέτες, παιδαγωγοί, καλλιτέχνες- που είστε αφοσιωμένοι στην αριστεία στους τομείς σας, στις κοινές δημοκρατικές αξίες και στη συνεχή βελτίωση της βόρειας Ελλάδας. Είστε ο καθένας από τους εξαιρετικούς άξονες της μεγάλης μας ιστορίας, καθώς αυτή συνεχίζει να μεγαλώνει και να εμβαθύνει», υπογράμμισε η Ελίζαμπεθ Λι.

Τόσο ο πρέσβης των ΗΠΑ όσο και η γενική πρόξενος ευχαρίστησαν όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και έδωσαν το «παρών» στην αποψινή δεξίωση, καθώς και το Κολλέγιο Ανατόλια και τον πρόεδρό του Πάνο Βλάχο για την «ανεκτίμητη συνεργασία», και ύψωσαν το ποτήρι τους με μια πρόποση για την ελληνική φιλοσοφία και τις έννοιες που ενέπνευσαν τους ιδρυτές του αμερικανικού κράτους «και συνεχίζουν να εμπνέουν το έργο μας σήμερα». Νωρίτερα, χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Πάνος Βλάχος.

Στη δεξίωση του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ για την 4η Ιουλίου το «παρών» έδωσαν -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, βουλευτές, η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, των στρατιωτικών, θρησκευτικών, ακαδημαϊκών αρχών και φορέων κ.ά.