Τσιόδρας για κορωνοϊό: Δεν έχει παρουσιάσει μετάλλαξη αλλά ούτε έχει δύο στελέχη

ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ

Στη διευκρίνιση ότι ο κορωνοϊός δεν έχει παρουσιάσει μετάλλαξη, αλλά ούτε έχει δύο στελέχη προχώρησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, «δεν υπάρχουν δύο στελέχη του ιού, όπως μεταδίδεται τα τελευταία 24ωρα», ενώ επανέλαβε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και από ασθενείς με χαμηλή συμπτωματολογία. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι είναι πολύ σημαντική η τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής, ενώ συνέστησε στις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τα ταξίδια σε χώρες όπου υπάρχουν κρούσματα.

Μιλώντας για τα διεθνή δεδομένα όσον αφορά τον κορωνοϊό, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι σε 38 χώρες στην Ευρώπη έχουν ανιχνευθεί κρούσματα κορωνοϊού, με την Ιταλία να έχει πάνω από 3.000 κρούσματα. Γενικώς, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, σε πάνω από 80 χώρες σε όλο τον κόσμο υπάρχουν κρούσματα, που ξεπερνούν τα 96.000. Και όπως συμπλήρωσε, θεωρεί ότι υπάρχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες περισσότερα κρούσματα που δεν έχουν ανιχνευθεί.

Υπενθυμίζεται ότι Κινέζοι επιστήμονες υποστήριξαν ότι ο κορωνοϊός έχει μεταλλαχθεί σε τουλάχιστον δύο στελέχη, μετά το ξέσπασμα της επιδημίας τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι Κινέζοι ερευνητές λένε ότι δύο κύριοι τύποι του φονικού κορωνοϊού προκαλούν τις λοιμώξεις κι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται ότι έχουν κολλήσει τον πιο επιθετικό τύπο.

Οι επιστήμονες της Σχολής Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και του Ινστιτούτου Παστέρ της Σαγκάης υπό την καθοδήγηση της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, επισήμαναν ωστόσο ότι η ανάλυσή τους στηρίχθηκε στην εξέταση περιορισμένης έκτασης δεδομένων και ότι χρειάζονται περαιτέρω αναλύσεις ευρύτερων συνόλων δεδομένων για να κατανοηθεί καλύτερα η εξέλιξη του ιού.

Σύμφωνα πάντα με τους Κινέζους επιστήμονες, η προκαταρκτική έρευνα που έκαναν έδειξε ότι ένας πιο επιθετικός τύπος του νέου κορωνοϊού, που συνδέεται με το ξέσπασμα της επιδημίας στην Ουχάν της Κίνας, αντιστοιχεί σε περίπου 70% των στελεχών που αναλύθηκαν, ενώ το υπόλοιπο 30% συνδέεται με έναν λιγότερο επιθετικό τύπο.