Quantcast

Τσελέντης για σεισμούς στην Κρήτη: «Πλούσια μετασεισμική ακολουθία»

«Δεν με προβληματίζει πολύ, διότι το ρήγμα αυτό από ότι φαίνεται είναι σχετικού μικρού μήκους»

Οι συνεχείς μετασεισμοί στο νησί της Κρήτης και συγκεκριμένα στην περιοχή του Λασιθίου που σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας, έχουν προκαλέσει προβληματισμό στους επιστήμονες.

 

Συγκεκριμένα ο διευθυντής του Γεωδυναμικου Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης μετά και τα 4,2 Ρίχτερ του Εγκέλαδου δήλωσε στην ΕΡΤ πως στην περιοχή εδώ και 15 μέρες περίπου έχει μια ενεργοποίηση.

 

«Μας δίνει (σεισμικά) γεγονότα από 2 έως 4 Ρίχτερ. Δεν με προβληματίζει πολύ, διότι το ρήγμα αυτό από ότι φαίνεται είναι σχετικού μικρού μήκους, στον υποθαλάσσιο χώρο και η επίδρασή του στον οικοδομικό οικοδομικό ιστό της πόλης είναι μικρή», δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικου Ινστιτούτου Αθηνών.

Αναφερόμενος στην ευρύτερη περιοχή σχολίασε ότι υπάρχει το μεγάλο ρήγμα της Ιεράπετρας, το οποίο ουσιαστικά κόβει την Κρήτη στα δύο, και το οποίο παρακολουθούν οι επιστήμονες με πιθανότερο σενάριο «το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί με το σεισμό αυτής της τάξης μεγέθους».

«Οφείλουμε ως επιστήμονες να κοιτάμε μήπως έχουν κάποια μετατόπιση, κάποια ενεργοποίηση αυτού του ρήγματος, το οποίο το θεωρώ μάλλον απίθανο», είπε και συμπλήρωσε ότι «είναι ένα φαινόμενο το οποίο από καιρό σε καιρό εμφανίζεται, απλώς έτυχε τώρα αυτή η σεισμική δόνηση να γίνει κοντά σε αστικά κέντρα και να γίνουν πολύ αισθητά».

Όπως είπε «κάθε μέρα έχουμε δεκάδες περιπτώσεις σεισμών στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο» καθησυχάζοντας με αυτόν τον τρόπο τους πολίτες.

«Άκουσα κάποιους να λένε ότι έχουμε τελειώσει 100%. Η εκτίμηση μου είναι ότι το φαινόμενο αυτό δεν έχει λήξει τελείως. Θα μας δώσει μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Δυστυχώς, τις τελευταίες ώρες βλέπουμε μια υποτονική μετασεισμική ακολουθία, όπερ και σημαίνει ότι είναι σίγουρο ότι θα έχουμε κάποιους ισχυρούς μετασεισμούς» ανέφερε ο κ. Τσελέντης.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «τα δεδομένα τα οποία έχουμε μέχρι στιγμής δεν μας δείχνουν ότι δεν ήταν ο κύριος σεισμός». Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, η περιοχή αυτή έχει ένα πολύ άσχημο οικοδομικό ιστό γι’ αυτό καλό είναι οι κάτοικοι να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και να ακολουθούν τις συμβουλές των αντίστοιχων τεχνικών υπηρεσιών.