Τρία χρόνια συμπληρώνονται από την καταστροφική πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους σε Μάτι, Νέο Βουτζά και Κόκκινο Λιμανάκι.
Όπως αναφέρει το meteo, η πυρκαγιά στο Μάτι εκδηλώθηκε κάτω από ακραίες πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες και παρουσίασε ακραία συμπεριφορά πυρός, καθιστώντας αναποτελεσματική την προσπάθεια που κατεβλήθη για τον περιορισμό και τον έλεγχο της.
Όπως τονίζεται μάλιστα, περιβαλλοντικές συνθήκες παρόμοιες με αυτές που καθοδήγησαν τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι δε θα πρέπει να αποκλειστούν στο εγγύς μέλλον, καθώς η κλιματική αλλαγή μας φέρνει αντιμέτωπους με μία νέα πραγματικότητα ακραίων δασικών πυρκαγιών, οι οποίες εύκολα μπορούν να ξεπεράσουν τις δυνατότητες καταστολής, ανεξάρτητα από την αφθονία και την τεχνολογία των διαθέσιμων μέσων δασοπυρόσβεσης.
Χαρακτηρίζοντας την πυρκαγιά στο Μάτι ως τη δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά του 21ου αιώνα παγκοσμίως, το meteo αναφέρει πως η προσομοίωση που πραγματοποιήθηκε με το προγνωστικό σύστημα ταχείας απόκρισης IRIS 2.0 υπέδειξε ακραία συμπεριφορά πυρός, με την πυρκαγιά να κατατάσσεται ως κατηγορίας 7, χαρακτηριζόμενη από συνθήκες πυροθύελλας.
Με βάση την κατηγοριοποίηση των δασικών πυρκαγιών ανάλογα με τη συμπεριφορά πυρός και τη δυσκολία ελέγχου, η κατηγορία 7 κρίνεται αδύνατο να ελεγχθεί.
Αναλυτικά η δημοσίευση του ΜΕΤΕΟ (meteo.gr) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ):
Η σημερινή ημέρα, Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021, σηματοδοτεί μία «μαύρη επέτειο» καθώς συμπληρώνονται 3 έτη από την πυρκαγιά στο Μάτι, η οποία προκάλεσε το θάνατο 103 συνανθρώπων μας, αποτελώντας μέχρι και σήμερα τη δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά του 21ου αιώνα παγκοσμίως. Τα περιβαλλοντικά αίτια που συνετέλεσαν σε αυτή τη φονική πυρκαγιά έχουν αναλυθεί και χρήσιμα συμπεράσματα έχουν ήδη εξαχθεί. Η πυρκαγιά στο Μάτι εκδηλώθηκε κάτω από ακραίες πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες και παρουσίασε ακραία συμπεριφορά πυρός, καθιστώντας αναποτελεσματική την προσπάθεια που κατεβλήθη για τον περιορισμό και τον έλεγχο της.
Περιβαλλοντικές συνθήκες παρόμοιες με αυτές που καθοδήγησαν τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι δε θα πρέπει να αποκλειστούν στο εγγύς μέλλον, καθώς η κλιματική αλλαγή μας φέρνει αντιμέτωπους με μία νέα πραγματικότητα ακραίων δασικών πυρκαγιών, οι οποίες εύκολα μπορούν να ξεπεράσουν τις δυνατότητες καταστολής, ανεξάρτητα από την αφθονία και την τεχνολογία των διαθέσιμων μέσων δασοπυρόσβεσης. Μπροστά σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, η επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ (meteo.gr) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) δημοσιοποιεί σήμερα, νέα δεδομένα για τη φονική πυρκαγιά, βασισμένα σε επιστημονική γνώση αιχμής, με αποκλειστικό στόχο την ανάδειξη του σημαντικού ρόλου που μπορεί και οφείλει να παίξει η επιστήμη στην καλύτερη διαχείριση των ακραίων πυρκαγιών του παρόντος και του μέλλοντος.
Στο επόμενο βίντεο παρουσιάζεται η εξάπλωση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, όπως αυτή προσομοιώθηκε από το προγνωστικό σύστημα ταχείας απόκρισης IRIS 2.0. Το IRIS 2.0 αποτελεί τη νέα, σημαντικά αναβαθμισμένη έκδοση του IRIS, ενός συστήματος για την πρόγνωση της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών που ανέπτυξε και υλοποιεί επιχειρησιακά το ΕΑΑ/ΜΕΤΕΟ από το 2019 μέχρι και σήμερα. Συγκρινόμενο με τον προκάτοχο του, το IRIS 2.0 έχει αναβαθμιστεί ώστε να παρέχει λεπτομερέστερη πληροφορία (50 x 50 m) για την αναμενόμενη κίνηση των πύρινων μετώπων (με βάση την τοπογραφία, τον καιρό, και την καύσιμη ύλη), λαμβάνοντας πάντα υπόψη του τις πολύ σημαντικές αμφίδρομες αλληλεπιδράσεις μεταξύ της φωτιάς και του καιρού («η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό»). Πιο σημαντικά ωστόσο, το IRIS 2.0 μπορεί σήμερα να παρέχει προγνωστική καθοδήγηση για την αναμενόμενη συμπεριφορά πυρός μιας δασικής πυρκαγιάς. Ειδικότερα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η προσομοίωση που πραγματοποιήθηκε με το IRIS 2.0 υπέδειξε ακραία συμπεριφορά πυρός, με την πυρκαγιά να κατατάσσεται ως κατηγορίας 7, χαρακτηριζόμενη από συνθήκες πυροθύελλας.
Τρία χρόνια μετά το Μάτι και μπροστά στη νέα πραγματικότητα των ακραίων δασικών πυρκαγιών, η επιστημονική γνώση μεταφράζεται σε υπηρεσίες που εάν υιοθετηθούν μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας. Το προγνωστικό σύστημα IRIS 2.0 παρέχει τη μοναδική δυνατότητα ταχείας εκτίμησης της δυσκολίας ελέγχου μιας δασικής πυρκαγιάς (Εικόνα 1), μέσα από την προσομοίωση της αναμενόμενης συμπεριφοράς του πυρός και της εξάπλωσης των πύρινων μετώπων. Έχοντας αξιολογηθεί λεπτομερώς και αποτελώντας ένα από τα ελάχιστα προγνωστικά συστήματα του είδους του, αν όχι το μοναδικό, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το IRIS 2.0 είναι στη διάθεση της πολιτείας ως ένα σημαντικό όπλο στη μάχη ενάντια στις δασικές πυρκαγιές.
Μνημόσυνο στην μνήμη των θυμάτων
Μνημόσυνο για τους 102 συνανθρώπους μας, θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, τελέστηκε το πρωί στον ιερό ναό του Αγίου Θωμά, με αφορμή τη σημερινή μαύρη επέτειο της εθνικής τραγωδίας, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, του δημάρχου Ραφήνας Ευ. Μπουρνούς, της προέδρου της «Πλεύσης Ελευθερίας» και πρώην προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, της Αυτοδιοίκησης και πλήθους συγγενών φίλων και περιοίκων. Ειδικότερα, οι τελευταίοι με εμφανή τη συγκίνησή τους, ζητούσαν επιτακτικά δικαίωση και απόδοση ευθυνών. Τη δέηση τέλεσαν οι μητροπολίτες Μεσογαίας – Λαυρεωτικής και Κηφισίας-Αμαρουσίου Ωρωπού κ.κ. Νικόλαος και Κύριλλος.
«Ο ελάχιστος σεβασμός στη μνήμη των συνανθρώπων μας που έφυγαν, επιβάλλει λίγα λόγια και πολύ σκληρή δουλειά», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και υπογράμμισε: «Βρεθήκαμε εδώ κι ενώσαμε τις προσευχές μας, μαζί με τους οικείους τους για τις ψυχές τους. Η δική μας βούληση και το δικό μας καθημερινό στοίχημα είναι ένα και μοναδικό: Ποτέ ξανά Μάτι. Θα παλεύουμε καθημερινά για να διαφυλάξουμε κάθε ανθρώπινη ζωή».
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης επισήμανε: «Η τραγικότητα της ημέρας μάς δίνει τη δύναμη να σκεφτούμε πως το κράτος πρέπει να στηρίζει τον πολίτη. Θεωρώ ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα περίοδο, κατά την οποία όλοι είμαστε σε εγρήγορση για να μην συμβεί κάτι τέτοιο ποτέ ξανά. Τιμή στα θύματα. Όλοι μαζί να δουλέψουμε για μια καλύτερη χώρα».
Ερωτηθείς σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα και τις ηχογραφημένες συνομιλίες για το επίμαχο ζήτημα, τόνισε ότι πρέπει να γίνει διερεύνηση σε βάθος, χαρακτηρίζοντας «τραγικό να συμβαίνει αυτό που ακούστηκε». Εάν όντως συνέβησαν όλα αυτά, πρόσθεσε, «πρέπει να μπει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο».
Νωρίτερα, ο κ. Πατούλης προσερχόμενος στο μνημόσυνο, αναφερόμενος στα γεγονότα της ημέρας της καταστροφής στο Μάτι, έκανε λόγο για πλήρως ανοργάνωτο κράτος και «κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο από αστυνομία, πυροσβεστική, περιφέρεια Αττικής, κράτος». Διαβεβαίωσε ότι «πλέον έχουμε μια σοβαρή Πολιτική Προστασία», ως Περιφέρεια Αττικής και ότι «θωρακίζουμε καθημερινά το λεκανοπέδιο προκειμένου να μην ζήσουμε πάλι παρόμοιες εφιαλτικές στιγμές». Τέλος, εξέφρασε «ντροπή για όλες αυτές τις αποκαλύψεις των εκβιασμών που μαθαίνουμε τις τελευταίες ημέρες» και ζήτησε «σε αυτό το εθνικό πένθος, να δείξουμε ότι έχουμε μια σοβαρή Δικαιοσύνη, για να τιμήσουμε τους 102 συμπολίτες μας που χάσαμε».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ