Quantcast

Τραγωδία στην Εύβοια μετά την κακοκαιρία: 7 νεκροί, ένας αγνοούμενος από τις πλημμύρες

ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Ολη νύχτα συνεχίζονταν οι έρευνες για τον 72χρονο άνδρα που αγνοείται από χθες το πρωί, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια.

Η κακοκαιρία, που στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους, μεταξύ αυτών και ενός βρέφους, προκάλεσε βιβλική καταστροφή σε χωριά και οικισμούς της κεντρικής Εύβοιας. Τη νύχτα τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον εντοπισμό του 72χρονου που παρασύρθηκε από τον υδάτινο όγκο και αγνοούνταν. Ο εν λόγω άνδρας, όπως αναφέρει το Λιμενικό, από την ορμή του νερού κατέληξε στη θάλασσα, στη θαλάσσια περιοχή Λευκαντίου.

Οι έρευνες του Λιμενικού πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή δύο περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τριών ιδιωτικών σκαφών, τριών περιπολικών οχημάτων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από ξηράς, δύο ομάδων ΜΥΑ/Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ απογειώθηκαν στην διάρκεια της ημέρας χθες, ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και ελικόπτερο Π.Α.

Η απίστευτη κακοκαιρία έφερε ανείπωτο θρήνο καθώς επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα βρέφος 8 μηνών, έχασαν τη ζωή τους.

Αρχικά το πρωί έγινε γνωστό πως μία 86χρονη και ένας 88χρονος βρέθηκαν νεκροί, με το σπίτι του 88χρονου να έχει «πνιγεί» από τις λάσπες που έφταναν τα δύο μέτρα. Οι δύο ηλικιωμένοι διέμεναν στην περιοχή Πολιτικά, η οποία χτυπήθηκε ανελέητα από την κακοκαιρία. Τα ορμητικά νερά παρέσυραν οχήματα, ενώ τα σπίτια μετατράπηκαν σε βάλτους, καθώς γέμισαν λάσπες και νερά.

Λίγη ώρα μετά την είδηση του θανάτου των δύο ηλικιωμένων, έγινε γνωστή άλλη μια τραγωδία, καθώς στην ίδια περιοχή ένα 8 μηνών μωρό έχασε την ζωή του.

Οσο περνούσε η μέρα, η τραγωδία όλο και αποκαλυπτόταν, καθώς τα θύματα ως το βράδυ είχαν φτάσει τα επτά. Δύο άτομα ακόμη στο Μπούρτζι, καθώς και άλλα δύο στην περιοχή Αμφιθέα. Στην Αμφιθέα, νεκρή βρέθηκε μία 38χρονη γυναίκα έξω από το σπίτι της, ενώ λίγη ώρα αργότερα εντός αυτού βρέθηκε νεκρός και ο σύζυγός της, που ήταν το έβδομο χρονικά θύμα.

Η καταστροφή ήταν τεράστια σε όλη την κεντρική Εύβοια, με την πυροσβεστική να μην προλαβαίνει να λαμβάνει πκλήσεις από εγκλωβισμένους πολίτες. Σύμφωνα με την τελευταία της ενημέρωση, δέχτηκε 664 κλήσεις, ενώ σε 97 περιπτώσεις χρειάστηκε να βοηθήσει και να απομακρύνει άτομα που βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Η ανακοίνωση της πυροσβεστικής:

«Σε συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσης, αναφορικά με τα πλημμυρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα 09 Αυγούστου 2020 στην Κεντρική Εύβοια, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 664 κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων.

Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 97 παροχές βοηθείας για απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημεία από οχήματα και οικίες και συγκεκριμένα:

– το Π.Σ. έχει πραγματοποιήσει 82 απομακρύνσεις ατόμων εκ των οποίων: 54 απομακρύνσεις με επίγεια μέσα και 28 ακόμη με 1 Ε/Π SAR και
– το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) έχει πραγματοποιήσει 15 απομακρύνσεις ατόμων με 2 Ε/Π SAR.

Χωρίς τις αισθήσεις τους μεταφέρθηκαν επτά (7) άτομα και συγκεκριμένα:

– ένα (1) βρέφος και δύο (2) ενήλικες από την περιοχή Πολιτικά
– δύο (2) ακόμη ενήλικες από την περιοχή Μπούρτζι καθώς και
– δύο (2) ακόμη από την περιοχή Αμφιθέα

Συνεχίζονται οι έρευνες για την αναζήτηση ενός (1) αγνοούμενου ατόμου στην περιοχή Μπούρτζι.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, στις περιοχές που εκδηλώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών».

Αν και υπήρχε πρόβλεψη για 63 χιλιοστά βροχής, εν τούτοις, έπεσαν συνολικά 300 χιλιοστά βροχής, αριθμός που σοκάρει καθώς όλος αυτός ο όγκος βροχής έπεσε μέσα σε 8 ώρες, ενώ σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, τα φαινόμενα στην Εύβοια ήταν ακραία.

«Ηταν ακραία αυτά τα φαινόμενα. Στην Μάνδρα τα ραντάρ είχαν δώσει 180 χιλιοστά βροχής», είπε στον ΑΝΤ1, ενώ σημείωσε πως ακόμη και τα 70 περίπου χιλιοστά βροχής που είχαν προβλεφθεί αρχικά, είναι ένα «τρομερό νούμερο».

Ακόμη πιο χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του Σάκη Αρναούτογλου, ο οποίος ανέφερε πως στην περιοχή έριξε περισσότερο νερό απ’ όσο ρίχνει στην Αττική σε όλη την διάρκεια του χειμώνα.

Η σφοδρή κακοκαιρία χτύπησε από νωρίς τα ξημερώματα της Κυριακής, πιάνοντας κυριολεκτικά στον ύπνο τους κατοίκους και τους επισκέπτες στις περιοχές της κεντρικής Εύβοιας. Ψαχνά, Πολιτικά, Αμφιθέα, Σέττα, Βασιλικό, Μπούρτζι και άλλες περιοχές, είδαν δεκάδες σπίτια να πλημμυρίζουν, αυτοκίνητα να αναποδογυρίζουν και αυλές να πνίγονται σε τόνους λάσπης. Με το πρώτο φως της ημέρας σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει και η καταγραφή των ζημιών, καθώς από σήμερα αναμένεται ο καιρός να είναι αίθριος.

Η ισχυρή καταιγίδα απείλησε τις ζωές πολλών ακόμη ανθρώπων, που κατέφευγαν σε ταράτσες προκειμένου να μην παρασυρθούν από τα νερά και να περιμένουν τις δυνάμεις της πυροσβεστικής για να τους απεγκλωβίσουν. Η ορμή των υδάτων ήταν τόσο δυνατή, που ακόμη και οι παραλίες απέναντι από την Εύβοια επηρεάστηκαν, καθώς παρασύρθηκαν μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών, ξύλων, ακόμη και νεκρών ζώων.

Σε τρία στάδια εκδηλώθηκαν οι ισχυρότατες βροχοπτώσεις στην Κεντρική Εύβοια, σύμφωνα με τις καταγραφές του σταθμού του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr στη Στενή Ευβοίας.

Το πρώτο στάδιο ξεκίνησε στις 23:20 του Σαββάτου 08/08 και διήρκησε έως τις 02:40 της Κυριακής 09/08. Κατά το στάδιο αυτό έπεσαν 75 χιλιοστά βροχής.

Κατά το δεύτερο στάδιο (02:40 – 03:30 της Κυριακής 09/08) καταγράφηκαν 24 χιλιοστά βροχής.

Τέλος, κατά το τρίτο στάδιο (03:30 – 07:30 της Κυριακής 09/08), καταγράφηκαν 200 χιλιοστά βροχής σε μόλις 4 ώρες. Στο σχήμα που ακολουθεί παρουσιάζεται η «ακτινογραφία» του φαινομένου μέσα από τις ανά δεκάλεπτο καταγραφές βροχής του μετεωρολογικού σταθμού.

Στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας βρέθηκε και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κ. Λέκκας ανέλυσε, σε μια πρώτη φάση, τα αίτια της καταστροφής. Όπως είπε «έχουμε να κάνουμε με μια εκτεταμένη καταστροφή. Οι τρεις λεκάνες απορροής έχουν μια έκταση των 400 τ.χλμ. Είναι η λεκάνη των Ψαχνών, των Πολιτικών και του Λήλαντα ποταμού. Σε κάθε περιοχή υπάρχει διαφορετική εικόνα και διαφορετικά αίτια πρόκλησης των καταστροφών. Υπήρχαν πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία εκδηλώθηκαν π.χ. στα Ψαχνά καθώς είχαμε πέρυσι και πρόπερσι δασικές πυρκαγιές, ενώ στη λεκάνη των Πολιτικών δεν είχαμε πυρκαγιές».

«Το κύριο αίτιο ήταν βέβαια η μεγάλη βροχόπτωση που ξεπέρασε τα 300 χιλιοστά και ουσιαστικά τροφοδότησε όλη την περιοχή με πλημμυρικά φαινόμενα… Στα Πολιτικά έχουμε να κάνουμε με μια πρωτόγνωρη κατάσταση με τεράστιες ζημιές από μια μικρή λεκάνη υδρολογική η οποία δεν έχει καεί ποτέ στο παρελθόν. Μέσα σε κάθε λεκάνη θα πρέπει να οριοθετήσουμε τις επικίνδυνες περιοχές. Εκτός από την έντονη βροχόπτωση, άλλες αιτίες είναι η μορφολογία του εδάφους και οι διαφοροποιήσεις αυτού, όπως και η φύση και η μορφή του υδρογραφικού δικτύου. Σε ορισμένες θέσεις ρόλο έπαιξαν και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις», πρόσθεσε.