Quantcast

Τραγωδία στην Εύβοια με 8 νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές -Σήμερα το χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΕΠΛΗΞΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Ανυπολόγιστες καταστροφές και 8 θάνατοι, ανάμεσα στους οποίους αυτός ενός βρέφους μόλις 8 μηνών, είναι ο τραγικός απολογισμός της κακοκαιρίας «Θάλεια» που έπληξε την Εύβοια του βράδυ του Σαββάτου.

Τα ορμητικά νερά παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους προκαλώντας ζημιές και μετατρέποντας σε βάλτους ολόκληρες περιοχές. Δυστυχώς όμως κόστισαν τη ζωή και σε 8 ανθρώπους. Τελευταίο θύμα της τραγωδίας είναι ο στενός συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη και πρώην γενικός διευθυντής του ΔΗΣΥ, ο 72χρονος Γιώργος Λιβέρας, ενώ όπως έγινε γνωστό κακοκαιρία κόστισε τη ζωή και σε μία 38χρονη και έναν 42χρονο που ήταν ζευγάρι, σε ηλικιωμένους, αλλά και σε ένα βρέφος το οποίο γλίστρησε από τα χέρια των γονιών του.

Παράλληλα, αρκετοί πολίτες εγκλωβίστηκαν με την Πυροσβεστική και τις αρχές να δέχεται 664 κλήσεις για βοήθεια.

Στο μεταξύ, την Εύβοια επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εξέφρασε την οδύνη τους και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων καθώς και την πρόθεση της κυβέρνησης να αποζημιώσει τους πληγέντες της κακοκαιρίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι οι αποζημιώσεις για τη στήριξη των πληγέντων θα διατεθούν ταχύτατα από το εθνικό αποθεματικό, ειδικά σε περιπτώσεις πολιτών που έχασαν το βιός τους λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας.

Το χρονοδιάγραμμα για τη χορήγηση αποζημιώσεων θα ανακοινωθεί σήμερα Τρίτη, από κυβερνητικό κλιμάκιο που θα κάνει αυτοψία στις πλημμυροπαθείς περιοχές της κεντρικής Εύβοιας.

«Ειδικά σε ζητήματα που αφορούν στην οικοσκευή των συμπολιτών μας, που έχασαν τις περιουσίες τους, θα επιμείνω και θα πιέσω ώστε οι εκταμιεύσεις να είναι ταχύτατες, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν από την πρωτοφανή αυτή θεομηνία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι θα επιτηρήσει προσωπικά τα χρονοδιαγράμματα ώστε να πιστωθούν το ταχύτερο δυνατό πόροι στους δικαιούχους.

Στήριξη θα παρασχεθεί, επίσης, σε επιχειρήσεις οι οποίες αδυνατούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, ενώ θα εξεταστούν και τρόποι αποζημίωσης αγροτών, ειδικά εάν κριθεί ότι τα χωράφια τους έχουν υποστεί ζημιές που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε βάθος χρόνου.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Θα ζητήσω παρουσία και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αύριο, στην επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου, ώστε να δούμε με ποιον τρόπο μπορούν να δρομολογηθούν αποζημιώσεις σε αγρότες. Γιατί καταλαβαίνω ότι μπορεί να μην χάθηκε μόνο η σοδειά, αυτή που είχαν σπείρει, αλλά μπορεί να έχει γίνει πιο δομική ζημιά στα χωράφια τους».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε παράλληλα την αμέριστη στήριξή του στους διασώστες, τους πυροσβέστες και στο προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας που αγωνίστηκαν με αυτοθυσία για την προστασία ανθρώπινων ζωών, τονίζοντας ότι δεν θα ανεχθεί την αμφισβήτηση της συνεισφοράς τους, ειδικά σε μία εποχή που η χώρα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα σειρά προκλήσεων.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Πολιτική Προστασία τους τελευταίους μήνες δίνει πολλαπλές μάχες σε πολλά επίπεδα, πιστοποιεί τη μεγάλη χρησιμότητά της σε όλα τα επίπεδα, στην πανδημία, σε φωτιές, σε πλημμύρες και έχει τη στήριξη όλων μας. Όπως και ο υφυπουργός, ο κύριος Χαρδαλιάς, έχει την απόλυτη προσωπική μου στήριξη στον αγώνα τον οποίο κάνει», δήλωσε.

«Η καλόπιστη κριτική για την κυβέρνησή μας είναι πάντα καλοδεχούμενη», τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε εκεί που θέλουμε και μπορούμε. Γνωρίζετε, πολύ καλά, ότι ειδικά για την Πολιτική Προστασία έχει ανακοινωθεί ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα σε ορίζοντα τετραετίας. Δεν μπορώ, όμως, να δεχτώ ότι με ένα απόλυτο και πάρα πολύ εύκολο τρόπο θα αφορίζεται ή θα καταδικάζεται μια πολύ σημαντική δουλειά που έχει γίνει σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τον τελευταίο χρόνο».

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη στήριξή του στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας καθώς ο κ. Χαρδαλιάς δέχτηκε δριμύτατη κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ , μετά τις δηλώσεις του για την χρήση του 112 στην Εύβοια.

Από την πλευρά του ο ακαδημαϊκός-καθηγητής της Φυσικής της Ατμόσφαιρας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ για τις φονικές πλημμύρες και όσα θα μπορούσαν να γίνουν στην Εύβοια τόνισε ότι «στο νερό δεν γίνεται ποτέ εκκένωση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Θάνου Σιαφάκα, ο κ. Ζερεφός είπε: «Έχει δίκιο ο κ. Χαρδαλιάς. Στο νερό ποτέ εκκένωση, γιατί αν βγάλεις τον κόσμο έξω θα πνιγεί».

Ο καθηγητής τόνισε ότι «το μόνο που θα μπορούσε ήταν να δοθεί μια γενική εντολή να ανεβούν οι άνθρωποι στις ταράτσες των σπιτιών, όπως κάνουν οι Γιαπωνέζοι». Και συμπλήρωσε ότι στις πολύ μεγάλες καταστροφές πολύ λίγα μπορεί να κάνει ο άνθρωπος και η Πολιτεία. «Στο νερό ισχύει η διάσωση από αέρος, εάν είναι δυνατόν- που συνήθως δεν είναι. Αλλιώς να ανέβουν σε ταράτσες ή ψηλούς ορόφους… Πρέπει να υπάρξει ένας πολεοδομικός κανονισμός, που τουλάχιστον στις περιοχές που δέχονται συνήθως μεγάλους όγκους νερού, να έχουν όλα τα διαμερίσματα πρόσβαση στις ταράτσες».

Ο κ. Ζερεφός επανέλαβε και αυτός ότι το φαινόμενο στην Εύβοια ήταν πολύ ακραίο, αφού έπεσε σε 4-5 ώρες όσο νερό πέφτει σε 7-8 μήνες στην Αθήνα, τόνισε όμως ότι τα ακραία φαινόμενα θα είναι πιο συχνά στο μέλλον και θα έχουμε και άλλες Εύβοιες στο μέλλον, αν δεν μάθουμε από τα λάθη μας.

Για τις πλημμύρες στην Εύβοια ωστόσο και προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια και οι ευθύνες που οδήγησαν στον θάνατο 8 ανθρώπων, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημ. Προκοπίου, έδωσε εντολή για διενέργεια διπλής εισαγγελικής έρευνας σε βαθμό κακουργήματος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας έδωσε την πρώτη παραγγελία για διενέργεια έρευνας στο ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής Χαλκίδας, προκειμένου να διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το κακούργημα της «πρόκλησης πλημμυρών με κοινό κίνδυνο για ανθρώπους και επιγενόμενους θανάτους κατά συρροή», καθώς και όποια άλλα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα προκύψουν.

Από την άλλη, η δεύτερη κατεπείγουσα παραγγελία εστάλη από τον εισαγγελέα στην πταισματοδίκη Χαλκίδας με αίτημα να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες από πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται σε πιθανές παράνομες επιχωματώσεις ή παράνομες δομήσεις στην κοίτη του ποταμού «Λήλαντα» ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο των πλημμυρών έχει σχέση με τους θανάτους των πολιτών.