Τραγωδία στα Τέμπη: Συγγενείς του επόπτη Λάρισας είχαν προσληφθεί τον τελευταίο χρόνο στον ΟΣΕ (Βίντεο)

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το τραγικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη, στο οποίο δύο αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Γιώργος Αποστολέρης, πρώην σταθμάρχης Βόλου, έκανε λόγο για μια δραματική κατάσταση που επικρατεί στον Οργανισμό.

Αναφερόμενος στον μηχανοδηγό της επιβατικής αμαξοστοιχίας, ο οποίος, όπως έχει προκύψει από πληροφορίες, προσπαθούσε να επικοινωνήσει με μηχανοδηγούς εμπορικών αμαξοστοιχιών, έχοντας αντιληφθεί ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στην γραμμή που κινούνταν, είπε:

«Ο άνθρωπος αυτός δεν περίμενε να έρθει τρένο πάνω του γι’ αυτό και δεν επικοινώνησε με τους Νέους Πόρους. Μπορεί να ανησύχησε αφού δεν απαντούσε η Λάρισα, γιατί βρίσκεται σε άλλο επίπεδο στον πλανήτη, αλλά δεν ανησύχησε ότι θα ερχόταν ένα τρένο απέναντί του».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τραγωδία θα ήταν μεγαλύτερη αν τα δύο τρένα συγκρούονταν εντός του τούνελ των Τεμπών.

«Η τύχη η μεγάλη είναι ότι για ένα λεπτό δεν συγκρούστηκαν μέσα στο τούνελ. Δεν υπάρχει περίπτωση να σωνόταν κανείς», πρόσθεσε.

Δείτε βίντεο με το ρεπορτάζ του Mega

«Το σύστημα πιο σάπιο από όσο φαντάζεστε»

Στην ερώτηση του Νίκου Ευαγγελάτου «πόσο σάπιο είναι το σύστημα στους σιδηροδρόμους», ο κ. Αποστολέρης απάντησε «Από αυτό που φαντάζεστε, πολλαπλάσιο».

Όπως λέει ο ίδιος, κεντρικός σταθμάρχης Λάρισας είναι Γιώργος Ζήνδρος, ο οποίος τη μοιραία νύχτα βρισκόταν στον σταθμό του Παλαιοφάρσαλου.

«Ο επιθεωρητής έκρινε ότι πρέπει να είναι εκεί, μπορεί έκτακτα. (…) Ο φόρτος δεν ήταν μεγάλος στη Λάρισα, ήταν απλώς μια ανεπάρκεια εγκεφαλική που έφτασε να δημιουργεί τη συμφόρηση και να έχουμε πολλαπλά εγκεφαλικά. Ο οποιοσδήποτε σταθμάρχης σε αυτήν τη θέση του 59χρονυ θα είχε λύσει τα προβλήματα σε δευτερόλεπτα. Προφανώς κάτι δε λειτουργούσε».

«Απλωμένη η πελατειακή σχέση στα τρένα»

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η επιβεβαίωση του πρώην σταθμάρχη Βόλου ότι μέλη της οικογένειας του επόπτη, που ζήτησε και πήρα αναρρωτική άδεια 30 ημερών μετά το δυστύχημα, έχουν προσληφθεί στον ΟΣΕ τον τελευταίο χρόνο.

«Προφανώς στην Ελλάδα η πελατειακή σχέση είναι πολύ απλωμένη και στον σιδηρόδρομο. (…) Έχουν διοριστεί στον ΟΣΕ μέλη της οικογένειας του επόπτη. Η απέχθεια είναι απίστευτη μέσα μου, δε με απασχολεί, δε με ενδιαφέρει αυτό. Γιατί η Βουλή επέτρεπε αυτό το μπάχαλο σε ανθρώπους φεουδάρχες. Είναι φαινόμενο του τελευταίου καιρού, τους ενός χρόνου».

Και συμπλήρωσε:

«Κάποιοι με μπλοκάκια έγιναν σταθμάρχες. (…) Περιμένω από τον οικονομικό εισαγγελέα να μπει μέσα και να βγάλει ένα βαγόνι πόρισμα. Ίσως να μην του φτάνει, θα μπορούσε να είναι εξαξονική για να του φτάσει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, και οι «χάρες» των εποπτών στους σταθμάρχες είναι καθημερινό φαινόμενο, και περιλαμβάνουν βάρδιες σε σταθμούς εκτός έδρας προκειμένου οι δεύτεροι να μπορούν να παίρνουν περισσότερα χρήματα.

«Δεν υπάρχει ισονομία, δημοκρατία σε αυτό το πράγμα. Αξιοκρατία και ΟΣΕ δεν κουμπώνουν, είναι βαγόνια σε διαφορετικές γραμμές».