Τραγωδία στα Τέμπη: Ποια τα 3 σενάρια για τη μεγάλη έκρηξη στο τρένο – Θα μεταφερθούν εντός της ημέρας τα βαγόνια (Βίντεο)

Ο αριθμός των νεκρών επιβατών ανέρχεται, μέχρι στιγμής, σε 57, ενώ 56 εξακολουθούν να αγνοούνται

Η μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής στο σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη , όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 57 άνθρωποι, καθώς και η εκκαθάριση του χώρου, αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα.

Τα συνεργεία πρόκειται να στρώσουν χαλίκι λόγω της λάσπης που έχει δημιουργηθεί από τη βροχή, έτσι ώστε οι γερανοί να απομακρύνουν τα συντρίμμια.

Η διαδικασία αυτή θα γίνει με ιδιαίτερη προσοχή για τυχόν ανεύρεση σορών και ανθρώπινων μελών επιβατών που βρήκαν τραγικό θάνατο.

Έπειτα, θα τα μεταφέρουν σε ειδικό χώρο, εκεί όπου αρμόδια επιτροπή που θα προχωρήσει στη διερεύνηση της υπόθεσης θα μπορέσει να τα εξετάσει.

Αντικείμενο της έρευνας θα αποτελέσει η μεγάλη έκρηξη που προκλήθηκε μετά τη μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών και έχει καταγραφεί σε βίντεο ντοκουμέντο.

Ποια τα πιθανά αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη

Σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής, θα εξεταστούν δύο παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τέτοια ζημιά.

Ο πρώτος παράγοντας αφορά στις πολύ μεγάλες ποσότητες λαδιού μέσα σε μεγάλα δοχεία που βρίσκονται στις ψήκτρες, τα οποία δοχεία είναι υπό πίεση και χρησιμοποιούνται για το σύστημα πέδησης των τρένων, ενώ ο δεύτερος παράγοντας αφορά στους συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούν το τρένα με ρεύμα.

Αυτό που θα ερευνηθεί, ωστόσο, είναι και η ύπαρξη φιαλών υγραερίου που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη μεγάλη έκρηξη και λόγω των θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν να εξαϋλώθηκαν. Αυτό το σενάριο μπαίνει στο κάδρο μετά τον εντοπισμό δύο ακέραιων φιαλών.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές ενημέρωσης, με βάση συγκεκριμένη ΚΥΑ, μπορούν να φορτωθούν φιάλες, όμως υπό προϋποθέσεις.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν πως μεταξύ αυτών των προϋποθέσεων είναι να βρίσκονται στους αποθηκευτικούς χώρους και όχι σε βαγόνια με επιβάτες.

 

Στους 57 ο αριθμός των νεκρών

Ο αριθμός των νεκρών επιβατών ανέρχεται, μέχρι στιγμής, σε 57, ενώ 56 εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ειδικότερα, από εδώ και πέρα όποιος από τους επιβάτες δεν ταυτοποιείται με κάποια σορό, θα θεωρείται αγνοούμενος.

Μετά την επίσημη ταυτοποίηση, οι σοροί θα παραδίδονται στις οικογένειες έπειτα από την απαιτούμενη διοικητική διαδικασία – π.χ. έκδοση πιστοποιητικών θανάτων.