Τουρισμός: Στο «πορτοκαλί» η Ελλάδα στη λίστα της Βρετανίας

Μαζί με Γαλλία και Ισπανία

Γαλλία, Ελλάδα και Ισπανία δεν περιλαμβάνονται στην πράσινη λίστα της Αγγλίας, με τους προορισμούς στους οποίους μπορούν οι πολίτες της χώρας να ταξιδεύουν ελεύθερα μετά την άρση της απαγόρευσης πτήσεων προς το εξωτερικό στις 17 Μαΐου.

 

 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς, η χώρα μας, όπως και άλλοι προορισμοί που δεν περιλαμβάνονται για την ώρα στους ασφαλείς προορισμούς, ενδέχεται να προστεθούν στη συνέχεια, καθώς η λίστα αυτή θα ανανεώνεται ανά τρεις εβδομάδες.

 

 

Στην πράσινη λίστα βρίσκονται από την πρώτη μέρα 12 χώρες και περιοχές, μεταξύ των οποίων, η Πορτογαλία και το Ισραήλ. Εκτός από την Πορτογαλία και το Ισραήλ, στην «πράσινη λίστα» θα βρίσκονται από τις 17 Μαΐου η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη, το Μπρουνέι, η Ισλανδία, το Γιβραλτάρ, τα Νησιά Φόκλαντ, τα Νησιά Φερόε, τα Νησιά Σάντουιτς και η Αγία Ελένη.

 

 

Όπως ανέφερε πριν δυο ημέρες, Ισπανία και Ελλάδα θα πρέπει να περιμένουν ως τον Ιούνιο, όταν και θα επανεξεταστεί η πράσινη λίστα. Εκτός της «πράσινης» λίστας έμειναν η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ, οι τέσσερις χώρες στις οποίες ταξίδεψαν περισσότερο οι Βρετανοί το 2019. Όλες τους βρίσκονται στην «πορτοκαλί» κατηγορία.

 

 

Στην πορτοκαλί λίστα της Αγγλίας η Ελλάδα
Οι ταξιδιώτες από χώρες που βρίσκονται στην «πράσινη» κατηγορία θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ πριν από την αναχώρησή τους και δύο ημέρες μετά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τον Σαπς, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να δείχνουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, προκειμένου να αποφύγουν την καραντίνα στην χώρα προορισμού τους, κατά την έξοδό τους από τη Βρετανία.

 

 

Επισκέπτες που θα επιστρέφουν από χώρες που βρίσκονται στην πράσινη λίστα δεν θα χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, ενώ εκείνοι που θα βρίσκονται στην πορτοκαλί λίστα θα πρέπει να αυτοαπομονώνονται στο σπίτι τους για 10 ημέρες, με τη δυνατότητα να σπάνε την καραντίνα την πέμπτη ημέρα με την επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ.

 

 

Τέλος, επίσκεψη σε χώρα από την κόκκινη λίστα επισύει υποχρεωτική καραντίνα δέκα ημερών σε δωμάτιο ξενοδοχείου. Την ίδια ώρα, η γειτονική Τουρκία προστίθεται στην «κόκκινη λίστα» της Αγγλίας, με τις περισσότερες πτήσεις να απαγορεύονται από το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης. Επιπλέον στη λίστα αυτή προστίθενται το Νεπάλ και οι Μαλδίβερ.

 

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το πρώτο βήμα στην προσεκτική επιστροφή μας στα διεθνή ταξίδια, με μέτρα σχεδιασμένα, κατά κύριο λόγο, για να προστατεύουν τη δημόσια υγεία και να διασφαλίζουν ότι δεν θα πετάξουμε στα σκουπίδια όσα κερδίσαμε με κόπο αυτήν τη χρονιά», είπε ο Σαπς.

 

 

Αγωνία σε τουριστικά γραφεία και αεροπορικές εταιρείες
Αεροπορικές εταιρείες, τουριστικά γραφεία και ξενοδοχεία στη νότια Ευρώπη περίμεναν για πάνω από τέσσερις μήνες να ξεκινήσουν και πάλι τα ταξίδια τους οι Βρετανοί τουρίστες, ωστόσο θα χρειαστεί να περιμένουν για λίγο ακόμα, μέχρι να ομαλοποιηθούν πλήρως οι μετακινήσεις.

 

 

Τα συνδικάτα των πιλότων και οι αεροπορικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι η Βρετανία είναι υπερβολικά επιφυλακτική και ότι ένα τόσο περιορισμένο «άνοιγμα» θα συνεχίσει να πλήττει τη βιομηχανία που αγωνίζεται για την επιβίωσή της.

 

 

Τα ταξίδια στο εξωτερικό απαγορεύονταν από τις αρχές του 2021, με εξαίρεση τις περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Οι ανακοινώσεις αφορούν μόνο στους πολίτες που μένουν στην Αγγλία. Σκοτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία αναμένεται να ανακοινώσουν ξεχωριστά τους κανόνες κάτω από τους οποίους θα ανοίξουν οι διεθνείς πτήσεις.