Το 2021, χρονιά ακραίας μεταβλητότητας στον παγκόσμιο τουρισμό -έφυγε αφήνοντας παρακαταθήκη για την Ελλάδα την πιο μεγάλη ευκαιρία. Όχι μόνο για την ανάκαμψη από την κρίση της COVID-19, αλλά για μια ουσιαστική ανάπτυξη του κλάδου, που θα ανοίξει το δρόμο για στατιστικά ρεκόρ.
Ήδη, η εικόνα στην πορεία του ελληνικού Τουρισμού είχε αρχίσει να ανατρέπεται τον Αύγουστο όταν οι εισπράξεις κατάφεραν να κινηθούν κοντά στο 76% των εσόδων του 2019.
Την ίδια ώρα, οι αφίξεις από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο κατέγραφαν άνοδο 135,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, αγγίζοντας, παράλληλα, το 50% των αντίστοιχων του 2019.
Όσο για τις πληρότητες στα ελληνικά ξενοδοχεία, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας έφτασε τον Αύγουστο στο peak με ποσοστό 83,7% (9 -15 Αυγούστου), και με τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία να σημειώνουν πληρότητα 70,8% για το ίδιο διάστημα.
Το φθινόπωρο, παρά την ανισορροπία που επικρατούσε από περιοχή σε περιοχή, τα στοιχεία παρέμειναν θετικά. Η πληρότητα κινήθηκε στο 65% με την εβδομάδα της 28ης Οκτωβρίου να φέρνει εκτόξευση στο 100% για τα καταλύματα στους δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς της χώρας.
Εντούτοις, ο Δεκέμβριος επισκιάστηκε από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον που εμπόδισε τον χειμερινό τουρισμό προκαλώντας περιορισμένες πληρότητες στο city break.
Το προσωρινό αυτό μούδιασμα έκανε τους επαγγελματίες του τουρισμού να ανησυχούν για το πρώτο τρίμηνο του 2021 χαρακτηρίζοντάς το ιδιαίτερα κρίσιμο και… στάσιμο οικονομικά.
Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη ανάκαμψη σε αεροπορικές θέσεις σε όλη την Ευρώπη
Στο πεδίο της αερομεταφοράς, το 2021, καταγράφηκε στην Ελλάδα η μεγαλύτερη ανάκαμψη σε αεροπορικές θέσεις σε όλη την Ευρώπη ενώ τεράστιο ρόλο έπαιξαν οι απευθείας πτήσεις που πρόσθεσαν οι τρεις αμερικανικές αερογραμμές (Delta, American Airlines και United Airlines) προς την Αθήνα.
Η εικόνα άρχισε να αλλάζει τον Αύγουστο με άνοδο 82,6% σε σχέση με το 2020. Τον Σεπτέμβριο καταμετρήθηκαν 2.352.788 ταξιδιώτες διπλασιάζοντας τον αριθμό των 1.117.524 του 2020.
Το Νοέμβριο η διακίνηση επιβατών παρουσίασε ακόμη σημαντικότερη άνοδο (+344,22%) και οι αφίξεις από το εξωτερικό είχαν αύξηση +524,7% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020.
Επιπλέον, τα συνολικά στατιστικά στοιχεία για το 11μηνο του 2021, από όλα τα αεροδρόμια της χώρας σημείωσαν άνοδο 75,3 % σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή σεζόν, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο 11μηνο Ιανουαρίου/Νοεμβρίου του 2019, όπου δεν είχαν τεθεί σε ισχύ απαγορεύσεις και περιορισμοί πτήσεων λόγω της πανδημίας, η πτώση έφθασε το 44,8%.
Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες η Όμικρον έχει δυσκολέψει αρκετά τις μετακινήσεις αναστατώνοντας τόσο το επιβατικό κοινό όσο και τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Παρόλα αυτά, οι αεροπορικές εταιρείες ελπίζουν πως θα υπάρξει άμεσα άρση των νέων ταξιδιωτικών περιορισμών και θα επανέλθει μια σχετική ισορροπία.
Ωστόσο, όλα τα παραπάνω στοιχεία ενέτειναν την αισιοδοξία του υπουργείου Τουρισμού αλλά και των αρμόδιων φορέων του κλάδου που προχώρησαν σε αναθεώρηση των αρχικών τους προβλέψεων σχετικά με τα έσοδα της φετινής χρονιάς.
Αν και οι πρώτες εκτιμήσεις κυμαίνονταν στα 5 με 6 δισ ευρώ, οι αριθμοί ανέβηκαν προς τα πάνω με τον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια να βλέπει περισσότερα από 10 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2021, και έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν από τον Μάρτιο.
Προβλέψεις για το 2023
Παράλληλα, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα έχει περισσότερους από 40 εκατομμύρια τουρίστες μέχρι το 2023.
Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις του υπουργείου Τουρισμού, αναμένεται ρεκόρ επισκεψιμότητας από Γάλλους, Αμερικανούς, Βρετανούς και Τούρκους επισκέπτες.
Φέτος το καλοκαίρι η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα επιλογής των Γάλλων για διακοπές και ταυτόχρονα σημειώθηκε αύξηση 88% των Γάλλων επισκεπτών σε σχέση με το 2019 και άνοδος 18% των εσόδων.
Όσον αφορά τη βρετανική αγορά, που αποτελεί μια ξεχωριστή κατηγορία για τον ελληνικό τουρισμό, με βάση τα αποτελέσματά του 2021, βρετανικές αεροπορικές εταιρείες και tour operators αύξησαν τις πτήσεις τους προς την Αθήνα με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Jet2 που ανακοίνωσε 600.000 περισσότερες αεροπορικές θέσεις από το 2019.
Ας μην ξεχνάμε πως το Νοέμβριο κατά τη διάρκεια της WTM στο Λονδίνο και ενόψει των νέων συμφωνιών που κλείστηκαν με την Easy Jet και την Easy Jet Holidays ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας είχε εκφράσει την πεποίθησή του ότι το 2022 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό.
Αυξημένες αναμένονται να είναι για το 2022 και οι ροές τουριστών από τις ΗΠΑ που αποτέλεσε τον μεγάλο game changer της φετινής τουριστικής χρονιάς. Με την ενίσχυση των απευθείας πτήσεων (Delta Airlines, American Airlines και United Airlines) η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ (Ιανουάριος-Αύγουστος 2021), αυξήθηκε κατά 127,2% με 211 χιλιάδες ταξιδιώτες, βάσει των στοιχείων της ΤτΕ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, η αμερικανική αγορά δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην οικονομία της χώρας, και αυτό είναι κάτι που πηγάζει και από τους απόδημους Έλληνες, που εν μέσω COVID-19 επέλεξαν ξανά το ελληνικό καλοκαίρι.
Η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 30%
Τέλος, ο απολογισμός του 2021 έφερε άλλο ένα πολύ σημαντικό νέο: η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 30% γεγονός που ωθεί ΕΟΤ και φορείς να αισιοδοξούν για τόνωση του high-end τουρισμού, του χειμερινού τουρισμού αλλά και του city break.
Ήδη, στη δημοσιότητα έχει βγει η πρώτη καμπάνια για την ηπειρωτική Ελλάδα και τον χειμερινό τουρισμό που για πρώτη φορά υλοποιεί ο ΕΟΤ, ενώ εξετάζεται μια νέα ειδική καμπάνια για την Αττική ριβιέρα και το city break.
Πηγή: powergame.gr