Quantcast

Τουρισμός: Δυναμικά εξελίσσεται η κίνηση και τον Σεπτέμβριο στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Από την αρχή της τουριστικής περιόδου του 2022 οι αεροπορικές αφίξεις τουριστών στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες βρίσκονται σταθερά υψηλότερα από το προ-πανδημικό ρεκόρ στον τουρισμό

Σε ποσοστό 18% υψηλότερα έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019 ήταν η επιβατική κίνηση το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου στα διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πρωτοβουλίας Νοτίου Αιγαίου για τον l

 

Από την αρχή της τουριστικής περιόδου του 2022 οι αεροπορικές αφίξεις τουριστών στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες βρίσκονται σταθερά υψηλότερα από το προ-πανδημικό ρεκόρ στον τουρισμό, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και την ενεργειακή κρίση.

 

Έσπασε το φράγμα των 4,5 εκατ. διεθνών αφίξεων το Νότιο Αιγαίο – Πάνω από 2 εκατ. στη Ρόδο

 

Με τις παραπάνω επιδόσεις, το πρώτο δεκαήμερο του φθινοπώρου βρίσκει το Νότιο Αιγαίο να σπάει το φράγμα των 4,5 εκατ. επιβατών, συνολικά, από το εξωτερικό. Αναλυτικά, μόνο τη Ρόδο έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 2 εκατ. άτομα μέσω διεθνών απευθείας πτήσεων. Η Κως βρίσκεται πολύ κοντά στο 1 εκατομμύριο, η Σαντορίνη στις περίπου 675.000 με αύξηση άνω του 50% σε σχέση με το 2019, η Μύκονος ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο και το μικρότερο αεροδρόμιο της Καρπάθου τις 76.000.

Με 14% αύξηση έκλεισε ο Αύγουστος, 4,6% πάνω από το μέσο όρο των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας

Το καλοκαίρι αποχαιρέτησε τους προορισμούς του Νοτίου Αιγαίου με μία αύξηση για τον μήνα Αύγουστο της τάξης του 14%, στα διεθνή αεροδρόμια του οποίου προσγειώθηκαν περισσότεροι από 1 εκατ. επιβάτες (1.112.207), μέσω 7.350 απευθείας διεθνών πτήσεων.

Η Ρόδος, συγκεκριμένα, ξεπέρασε, μόνο τον Αύγουστο, το μισό εκατ. επισκεπτών (509.503), η Κως τις 250.000 (256.479), η Σαντορίνη έφτασε τις 177.391 αφίξεις και η Μύκονος τις 146.833, με κάθε ένα από τα προαναφερόμενα νησιά να κινούνται υψηλότερα από τη χρονιά ρεκόρ του 2019.

Με βάση τα στοιχεία του Αυγούστου, στα παραπάνω περιφερειακά αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου επετεύχθη αύξηση (14%) με ποσοστό μεγαλύτερο κατά 4,6% σε σχέση με την αύξηση της επιβατικής κίνησης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας (9,4%), σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού, με τις επιδόσεις του Νοτίου Αιγαίου να ανεβάζουν τον συνολικό μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο.

 

Κυριότερες αγορές ανά αεροδρόμιο για τον Αύγουστο

 

Χωρίς εκπλήξεις κύλησε ο μήνας αναφορικά με τις ροές ανά χώρα προέλευσης, διατηρώντας τη σύνθεση της πρώτης πεντάδας σχεδόν αναλλοίωτη, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, για κάθε ένα από τα τέσσερα διεθνή αεροδρόμια της Fraport Greece.

Έτσι, Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία παραμένουν οι κορυφαίες αγορές για Ρόδο και Κω, ενώ η Ιταλία διατηρεί την πρώτη θέση τόσο στη Μύκονο όσο και στη Σαντορίνη. Την τελευταία προτιμούν σε υψηλό ποσοστό και οι Βρετανοί, ενώ αντίστοιχα τη δεύτερη θέση στη Μύκονο καταλαμβάνουν οι Γάλλοι.

Στους πίνακες που ακολουθούν, οι κορυφαίες αγορές ανά προορισμό για τον Αύγουστο του 2022 είναι:

Διεθνής κίνηση από 1η έως 31 Αυγούστου 2022

Διεθνής Αερολιμένας Ρόδου
Μεγάλη Βρετανία 22%
Γερμανία 18%
Πολωνία 8%
Ιταλία 7%
Δανία, Γαλλία 5%

Διεθνής Αερολιμένας Κω

Γερμανία 29%
Μεγάλη Βρετανία 24%
Ολλανδία 8%
Πολωνία 7%
Ιταλία 7%

Διεθνής Αερολιμένας Μυκόνου

Ιταλία 34%
Γαλλία 18%
Μεγάλη Βρετανία 15%
Γερμανία 6%
Ελβετία, Ισπανία 5%

Διεθνής Αερολιμένας Σαντορίνης

Ιταλία 28%
Μεγάλη Βρετανία 21%
Γαλλία 15%
Γερμανία 6%
Πολωνία, Ισπανία 4%

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, το Νότιο Αιγαίο αναδεικνύεται ο πιο ανθεκτικός προορισμός στην Ελλάδα και την Ευρώπη, εξαργυρώνοντας την εμπιστοσύνη που κέρδισε μέσα στην πανδημία, την πιο δύσκολη περίοδο στην ιστορία του τουρισμού.

Σημειώνεται, ότι η Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό δημιουργήθηκε το 2020 για την προώθηση και την προστασία της εικόνας του Νοτίου Αιγαίου ως τουριστικού προορισμού και εργάζεται για τον ενιαίο συντονισμό και την κοινή εκπρόσώπησή του τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς. Την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό απαρτίζουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου και παραγωγικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.