Ο υπουργός Τουρισμού μίλησε, μεταξύ άλλων, για τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα για την ασφάλεια των τουριστών.
Παράλληλα, εξέφρασε την προσδοκία ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί στην πράσινη λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου κατά την επόμενη αναθεώρηση της λίστας.
Ο τουρισμός είναι μια διεθνής δραστηριότητα που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, γι’ αυτό το λόγο είναι επίσης πολύ σημαντικό να συνεργαζόμαστε σε Eυρωπαϊκό επίπεδο ή και ακόμα ευρύτερα», σημείωσε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι «είμαστε πάρα πολύ ευτυχείς που επίκειται αυτή η συνεργασία. Η Ελλάδα ηγήθηκε της πρότασης, αλλά και της πραγματικής εφαρμογής του συστήματος».
«Είμαστε η πρώτη χώρα που εφάρμοσε πέρυσι την ψηφιακή φόρμα εντοπισμού επιβάτη (PLF) και το ΑΙ machine learning στα σύνορα. Μας απονεμήθηκε το Παγκόσμιο Βραβείο Αριστείας (Global Award of Excellence) για το είδος συστημάτων που εφαρμόσαμε πέρυσι και τώρα χρησιμοποιούμε ακόμα περισσότερα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το πρόγραμμα των εμβολιασμών, τόνισε ο κ. Θεοχάρης, «προωθείται γρήγορα και είχαμε πολύ καλή συνεργασία με την Εσθονία. Η Εσθονία και η Πρόεδρός της ανταποκρίθηκαν άμεσα. Συμμετείχαν στις προτάσεις μας και εφάρμοσαν την ψηφιακή πλατφόρμα για τη συνεργασία μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά. Έχουμε ξενοδοχεία καραντίνας, οι άνθρωποι βεβαίως θα ελέγχονται συχνά, υπάρχει ο εμβολιασμός και οι προϋποθέσεις πριν από το ταξίδι. Όλα αυτά σημαίνουν ότι έχουμε ένα πολύ ολοκληρωμένο, ώριμο και επαγγελματικό σχέδιο για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών μας και βεβαίως οποιουδήποτε έρχεται στην Ελλάδα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς. Αυτή είναι η συνταγή, αν θέλετε, της επιτυχίας μας έως τώρα, ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας».
Ερωτηθείς για το «σύστημα φωτεινού σηματοδότη» που εφαρμόζει η Μεγάλη Βρετανία, σε σχέση με την Ελλάδα που είναι στην «πορτοκαλί λίστα» αυτή τη στιγμή και για το εάν αυτό προβλέπεται να αποτρέψει κάποιους ανθρώπους από το να επισκεφθούν την Ελλάδα, ο υπουργός σημείωσε ότι «έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρξουν συχνές αναθεωρήσεις τουλάχιστον κάθε τρεις εβδομάδες και είμαι εδώ, στο Λονδίνο, για να συνομιλήσω με κυβερνητικούς αξιωματούχους ώστε να διασφαλίσουμε ότι και οι δύο πλευρές κατανοούμε τη λειτουργία των συστημάτων μας και ότι οι Βρετανοί παραμένουν ασφαλείς στη χώρα μας και, βεβαίως, ότι αντιλαμβάνονται τα κριτήρια και έχουν όλα τα απαραίτητα δεδομένα για να λάβουν συνειδητές αποφάσεις».
Συγχρόνως, δήλωσε ότι «θα καλωσορίζαμε μια περιφερειακή προσέγγιση διότι ήδη, είμαι σίγουρος ότι, σύμφωνα με οποιαδήποτε κριτήρια, όλα τα Ελληνικά νησιά θα έπρεπε να είχαν ενταχθεί στην πράσινη λίστα στο σύστημα φωτεινού σηματοδότη».
Συνεπώς, είπε ο υπουργός «όπως ανέφερα, θα προσπαθήσουμε να τα εξηγήσουμε όλα και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι, εφόσον περάσαμε το υψηλότερο σημείο, είμαστε σε καθοδική πορεία ως προς το τρίτο κύμα, όπως η υπόλοιπη Ευρώπη και ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την επόμενη αναθεώρηση του ‘συστήματος φωτεινού σηματοδότη’ του Ηνωμένου Βασιλείου».