«Πακέτα» παροχών σε 540.000 δικαιούχους: Κοινωνικός Τουρισμός και προγράμματα αναψυχής για ευάλωτους και αγρότες

Το ενισχυμένο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού προβλέπει μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στο κόστος της διανυκτέρευσης

Σε εξέλιξη τα δύο προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού της Εργατικής και Αγροτικής Εστίας που απευθύνονται σε περίπου 540.000 δικαιούχους για φθηνές –σχεδόν δωρεάν για την ακρίβεια– διακοπές μέχρι 12 ημέρες, καθώς και άλλες έξι παροχές.

 

Προθεσμία μέχρι τις 31 Ιουλίου έχουν οι 250.000 δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού να ενεργοποιήσουν τις επιταγές τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση μένουν εκτός προγράμματος για τα επόμενα δύο χρόνια.

 

Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο.

Ειδικά σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον Νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν, ενώ στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Το ενισχυμένο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού προβλέπει μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στο κόστος της διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα, αλλά και αυξημένες τιμές επιδότησης για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν.

 

Τι περιλαμβάνει

 

Από κοινωνικό και ιαματικό τουρισμό έως και εκδρομές, δωρεάν βιβλία και εισιτήρια θεάτρου περιλαμβάνει το πακέτο της Αγροτικής Εστίας για 235.000 δικαιούχους.

Στο πρόγραμμα επιδοτούμενου Κοινωνικού Τουρισμού περιλαμβάνονται:

– Διακοπές διάρκειας έως έξι ημερών (πέντε διανυκτερεύσεις) σε συμβεβλημένα με το ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ τουριστικά καταλύματα για 50.000 δικαιούχους.

– Πρόγραμμα επιδοτούμενου ιαματικού τουρισμού για διακοπές διάρκειας έως έξι ημερών (πέντε διανυκτερεύσεις) με παράλληλη δυνατότητα δωρεάν πραγματοποίησης έως πέντε απλών λούσεων σε εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών και υδροθεραπευτηρίων της χώρας, για 3.500 δικαιούχους.

Οι δικαιούχοι των παραπάνω περιπτώσεων που θα επιλέξουν να κάνουν χρήση των δελτίων τους σε συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ-ΟΠΕΚΑ τουριστικά καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας της περιφερειακής ενότητας Ευβοίας δικαιούνται έως έντεκα ημέρες (10 διανυκτερεύσεις). Στην περίπτωση αυτή, οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν δωρεάν έως δέκα απλές λούσεις σε εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών και υδροθεραπευτηρίων των ανωτέρω δήμων της περιφερειακής ενότητας Εύβοιας.

– Επιδοτούμενο παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα σε συμβεβλημένες με το ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ παιδικές κατασκηνώσεις, διάρκειας έως και 16 ημερών (15 διανυκτερεύσεις) για 1.500 παιδιά.

– 130.000 δικαιούχοι για αγορά βιβλίων, ενώ το αντίστοιχο πρόγραμμα δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρου αφορά 23.500 δικαιούχους.

Δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, εκδρομών, δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρου και δωρεάν παροχής βιβλίων για τη φετινή χρονιά έχουν: α) Συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων

β) Οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ), οι οποίοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους (2022) της υποβολής της αίτησης συμμετοχής,

γ) Οι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι του ΟΠΕΚΑ,

δ) Οι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ, που μεταφέρθηκαν από τον ΟΓΑ και ήταν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Δικαιούχων του ΛΑΕ.

Η απαραίτητη αίτηση συμμετοχής υποβάλλεται από τον δικαιούχο ή από τρίτο πρόσωπο ειδικά εξουσιοδοτούμενο από αυτόν, μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών με τον ΑΜΚΑ του ενδιαφερόμενου και των προστατευόμενων μελών του.

 

 

*Αντώνης Βασιλόπουλος/Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» την Πέμπτη 25 Μαΐου