Quantcast

«Κάηκε» και ο τουρισμός στην Εύβοια: Δύσκολη η επόμενη μέρα μετά τις πυρκαγιές

Ολοκληρωτική είναι η ζηµιά που υπέστη ο τουριστικός κλάδος στην Εύβοια µετά τις πρόσφατες, άνευ προηγουµένου, καταστροφικές πυρκαγιές

Ολοκληρωτική είναι η ζημιά που υπέστη ο τουριστικός κλάδος στην Εύβοια µετά τις πρόσφατες, άνευ προηγουµένου, καταστροφικές πυρκαγιές.

 

 

«Η σεζόν καταστράφηκε. Αμέσως μετά τις πυρκαγιές ακολούθησε µαζικό κύµα ακυρώσεων στα ξενοδοχεία, µε αποτέλεσµα τα όποια ξενοδοχεία λειτουργούν αυτή τη στιγμή να καταγράφουν πληρότητες από 10% έως 15%», αναφέρει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο Μιλτιάδης Χέλµης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Εύβοιας, επισηµαίνοντας πως υπήρξε και µια επίδραση στις γύρω περιοχές (Νότια Εύβοια, Χαλκίδα). «Ευτυχώς, πολύ γρήγορα οι ακυρώσεις εκεί αναπληρώθηκαν, κυρίως από Έλληνες τουρίστες».

Σοβαρές ζημιές

Προς το παρόν, είναι νωρίς για να έχει µια εικόνα του αριθµού των μονάδων που υπέστησαν ζημιές, καθώς και του συνολικού κόστους καταστροφής, αλλά -όπως λέει- τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν έχουν υποστεί τεράστια ζημιά στις κτιριακές υποδοµές, παρά µόνο στον περιβάλλοντα χώρο.

Εξαίρεση αποτελούν το ξενοδοχείο Thalatta στην Αγία Αννα και το Vateri στη Λίμνη Ευβοίας, που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. «Οι ξενοδόχοι είναι απελπισµένοι και χρειάζονται οικονομική στήριξη για όλο το επόµενο διάστηµα. Έχει αρχίσει το κράτος να παρέχει στήριξη και, αφού ολοκληρωθεί η αποτίµηση του κόστους των ζημιών και υλοποιηθούν τα αντιπλημμυρικά έργα, θα δοθεί ως επιχορήγηση το 70%, συν µία προκαταβολή», λέει, εξηγώντας πως ο ίδιος κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, όντας σε συνεχή επικοινωνία µε την κυβέρνηση και τους τουριστικούς φορείς.

Θα αργήσει η αποκατάσταση

Οι γνώριμοι ρυθμοί για τον τουρισμό στην Εύβοια θα αργήσουν να έρθουν, ωστόσο οι επιχειρηµατίες δεν το βάζουν κάτω, αναµένοντας την ανταπόκριση της κυβέρνησης στα αιτήµατά τους για οικονομικές ελαφρύνσεις, όπως για παράδειγµα την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για δύο χρόνια.

 

Ήδηεπικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην επόµενη ηµέρα και στην προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού.

Αφορά κυρίως τον ιαµατικό και τον θαλάσσιο τουρισμό, µε επικρατέστερες κατηγορίες τις ημερήσιες κρουαζιέρες και το yachting, κυρίως, όσον αφορά τα ιστιοπλοϊκά σκάφη.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ