Νίκος Μιχαλόπουλος
Ο φετινός χειμώνας καθυστέρησε ουσιαστικά, λειτουργώντας ανασταλτικά για τον χειμερινό τουρισμό! Διανύουμε πλέον τον Φεβρουάριο και τώρα αρχίζουν τα χιόνια που δίνουν επιτέλους την πολυπόθητη κίνηση στα χειμερινά θέρετρα!
Οι ορεινοί προορισμοί έχουν ετοιμαστεί να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες, λειτουργώντας ως διέξοδος από την ρουτίνα της πόλης, διαθέτοντας πρωτοποριακές υπηρεσίες, φυσικό πλούτο, παράδοση και ιστορία!
Ένας τέτοιος προορισμός είναι και η Βυτίνα. Το ορεινό χωριό της Αρκαδίας βρίσκεται σε υψόμετρο 1.033 μέτρων στις πλαγιές του όρους Μαίναλου και σε απόσταση, μόλις 146 χιλιομέτρων από Αθήνα που μεταφράζονται σε 1 ώρα και 56 λεπτά. Η γεωγραφική θέση, που βρίσκεται σε μια κατάφυτη περιοχή, η αρχιτεκτονική και η ιστορία είναι τρεις παράγοντες που οδήγησαν να χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός!
Το όνομά της κατά την επικρατέστερη άποψη προέρχεται από τη λέξη “Βυθός” επειδή αρχικά ήταν κτισμένη σε λεκάνη ανάμεσα σε λόφους. Ιστορικά, κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1821, η Βυτίνα υπήρξε κέντρο ανεφοδιασμού, με αποτέλεσμα η πόλη να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διάρκεια του πολέμου και είχε ως συνέπεια να πυρποληθεί επτά φορές από τον Ιμπραήμ.
Το σημαντικότερο αξιοθέατο είναι το Τριανταφυλλίδειο Αλσύλιο ή πιο γνωστό ως το «Δασάκι της Βυτίνας». Αποτελεί μέρος του Τριανταφυλλίδειου Κρατικου Κτήματος, δωρεά από τον εθνικό ευεργέτη Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη από τον οποίο πήρε το όνομα του! Το άλσος έχει έκταση 37 στρέμματα και είναι μνημείο φυσικής ιστορίας του τόπου!
Διαθέτει σπάνια ξενικά είδη δέντρων, μεταξύ των οποίων 16 είδη πεύκης, που μεταφέρθηκαν από την Αυστρία!
Ίσως το πιο ξακουστό –και μάλλον το ωραιότερο− σημείο της, το δεντροσκέπαστο δρομάκι που ξεκινά κοντά στην κεντρική πλατεία και καταλήγει στην Εθνική Οδό Τριπόλεως Βυτίνας, είναι το τέλειο σκηνικό για ρομαντικές βόλτες, ιδιαίτερα την άνοιξη και το φθινόπωρο. Το λένε «Δρόμο της Αγάπης», όχι μόνο επειδή είναι σήμερα γεμάτο ζευγαράκια που περπατούν χέρι-χέρι, αλλά και για ιστορικούς λόγους: Εδώ γινόταν, παραδοσιακά, τον προηγούμενο αιώνα το (πάντα διακριτικό) φλερτ της εποχής, οι πρώτες γνωριμίες και οι πρώτες αναγνωριστικές βόλτες, που περιλάμβαναν κατά βάση βλέμματα και ραβασάκια γραμμένα με καλλιγραφικά γράμματα, σύμφωνα πάντα με τα αυστηρά ήθη της εποχής.
Επίσης αξίζει να δει κανείς το Δημοτικό Σχολείο Βυτίνας, το οποίο αποτελεί ευεργέτημα του Ανδρέα Συγγρού, ενώ η βιβλιοθήκη διαθέτει έγγραφα και βιβλία από τον 17ο αιώνα.
Ανηφορίζοντας τις πλαγιές του Μαινάλου με καλό ασφαλτόδρομο θα φτάσετε στο οροπέδιο της Οστρακίνας σε υψόμετρο 1600 μ. όπου λειτουργεί μικρό χιονοδρομικό κέντρο.
Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την Βυτίνα, αξίζει μια επίσκεψη στο γραφικό ορεινό χωριό Ελάτη Αρκαδίας, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων που ξεπροβάλλει μέσα από τα έλατα! Από το χωριό ξεκινάει ο Μυλάοντας ποταμός που φτάνει μέχρι την Νυμφασία και μαζί με αλλά μικρά ποταμάκια χύνονται στον Λάδωνα!
Η περιοχή της Βυτίνας είναι γεμάτη ταβέρνες και εστιατόρια με κύριο έδεσμα το αγριογούρουνο και τοπικές πίτες! Η διαμονή για όλα τα βαλάντια και ανάλογα το κατάλυμα θα σας κοστίσει από 70 ευρώ το δίκλινο!
Τέλος θα πρέπει να προμηθευτείτε το ονομαστό μέλι Μαινάλου από βανίλια έλατου με το ανοιχτό ιριδίζον χρώμα!
Η Βυτίνα και οι γύρω περιοχές είναι ιδανικός χειμερινός προορισμός για διήμερη ή ακόμα και για μονοήμερη απόδραση χάρη στην κοντινή απόσταση από Αθήνα! Ικανή να αποζημιώσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη!
Φωτογραφίες άρθρου: Νίκος Μιχαλόπουλος