Quantcast

«Χαμόγελα» στον τουρισμό: Αυξάνονται τα ξενοδοχεία με πληρότητες άνω του 70%

«Ο κόσµος θέλει να ταξιδέψει, να πάρει πίσω τη ζωή του και ιδιαίτερα όσοι είναι εµβολιασµένοι δίνουν χωρίς επιφύλαξη ψήφο εµπιστοσύνης στην Ελλάδα»

Την ώρα που ο τουρισµός οδεύει σε ένα πρώτο στάδιο οµαλότητας, το υγειονοµικό και κοινωνικοπολιτικό παραλήρημα γύρω από την επικινδυνότητα της µετάλλαξης Δέλτα ωθεί σε νέες ανασφάλειες την ταξιδιωτική βιοµηχανία, µε τον Αύγουστο να κρίνεται πια ως ο µήνας του µεγάλου ρίσκου.

 

Η ανακοίνωση του Ινστιτούτου Robert Koch (RKI), που κατέταξε την Ελλάδα στις χώρες υψηλού κινδύνου για COVID-19, εµµένοντας µάλιστα και στη σύσταση να αποφεύγονται οι προορισµοί µε έξαρση της µετάλλαξης Δέλτα, σε συνδυασµό µε τις τελευταίες συστάσεις της κυβέρνησης του Ισραήλ να ενταχθεί η χώρα µας στη λίστα των κρατών όπου απαιτείται καραντίνα κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών, σπέρνουν νέες ανησυχίες.

 

Ψήφος εµπιστοσύνης στην Ελλάδα

«Ο κόσµος θέλει να ταξιδέψει, να πάρει πίσω τη ζωή του και ιδιαίτερα όσοι είναι εµβολιασµένοι δίνουν χωρίς επιφύλαξη ψήφο εµπιστοσύνης στην Ελλάδα. Το δείχνουν οι αφίξεις, µε ροές επισκεπτών τόσο από τη Γερµανία όσο και από το Ισραήλ. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να αναθεωρηθεί το τι µετράµε πλέον σε αυτήν τη φάση, προκειµένου να έχουµε την ακριβή επιδηµιολογικά εικόνα. Πλέον, το σηµαντικό στοιχείο δεν είναι ο συνολικός αριθµός των κρουσµάτων, που µπορεί να οδηγεί και σε παραπλανητικές εντυπώσεις, αλλά οι αριθµοί των νοσηλευόµενων και των θανάτων», ανέφερε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος.

 

Στο ερώτηµα κατά πόσο θα πρέπει να επισπευσθεί η προτεραιότητα εµβολιασµού στα τουριστικά επαγγέλµατα ή, ακόµα, αν θα βοηθούσε ένα πιο αυστηρό πλαίσιο, όπως το να µην ταξιδεύουν οι ανεµβολίαστοι, ο κ. Τάσιος απάντησε: «Εµείς, ως ΠΟΞ, είχαµε επισηµάνει την ανάγκη προτεραιοποίησης του εµβολιασµού για όλους τους απασχολουµένους στον τουρισµό, όχι µόνο στα νησιά, αλλά σε όλη τη χώρα. Από κει και πέρα, η ευθύνη της Αυτοδιοίκησης αλλά και όλων των επαγγελµατικών φορέων σε κάθε προορισµό είναι να τηρούνται σχολαστικά τα µέτρα».

 

«Είναι θέµα χρόνου»

Για το ζήτηµα απευθυνθήκαμε και στον Δηµήτρη Παρασκευή, αναπληρωτή καθηγητή Επιδηµιολογίας και µέλος της Επιτροπής Λοιµωξιολόγων. «Είναι θέµα χρόνου να βελτιωθεί ακόµα περισσότερο η επιδηµιολογική εικόνα της Ελλάδας. Αν καταφέρουµε να έχουµε ανοσία στο 80%-90%, η COVID-19 θα είναι πλέον σαν µια κοινή γρίπη», είπε.

Μάλιστα, ερωτηθείς για το θολό τοπίο ιχνηλάτησης της µετάδοσης του ιού στα νησιά και ενόψει έλευσης τουριστών µε Green Pass, απάντησε πως, αν εφαρµόζαµε τεστ rapid ή PCR και σε εµβολιασµένους ταξιδιώτες, ναι µεν θα µπορούσαµε να έχουµε µεγαλύτερη σιγουριά, αλλά το πρόβληµα επώασης του ιού δεν εξαλείφεται.

«Θα είχαµε περισσότερο µειωµένα περιστατικά, όχι όµως µηδενικά», τόνισε, λέγοντας πως το πλάνο είναι να αυξηθούν οι δειγµατοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου ανάλογα µε το επιδηµιολογικό φορτίο της κάθε περιοχής. Για την ώρα, πάντως, σε αρκετούς προορισµούς οι πληρότητες είναι κάτω από το 35%.

 

Θετικά νέα

Από την άλλη, έρχονται θετικά νέα, καθώς παρατηρείται η πρώτη αισθητή άνοδος στις πληρότητες όσον αφορά ξενοδοχεία συγκεκριµένων προορισµών, στις οποίες συµβάλλει και το ελεύθερο ταξίδι από Βρετανούς τουρίστες, που τέθηκε σε ισχύ από τη ∆ευτέρα 19 Ιουλίου. Τις τελευταίες δύο εβδοµάδες πληθαίνουν τα ξενοδοχεία που καταγράφουν πληρότητες άνω του 60% και 70%.

 

«Έχουμε σοβαρές πιθανότητες»

«Αν η βρετανική αγορά ενισχύσει την τουριστική ροή προς τη χώρα µας από τον Αύγουστο µέχρι τον Οκτώβριο σε ρυθµούς 2019, τότε έχουµε πλέον σοβαρές πιθανότητες να πιάσουµε και τους στόχους που έχει βάλει η κυβέρνηση για τη σεζόν, δηλαδή το 40%-50% των τουριστικών εσόδων του 2019», σχολιάζει σχετικά ο κ. Τάσιος.

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ των «Π», οι πληρότητες στη Μύκονο παραµένουν στο 90%, ενώ πάνω από το 60% και 70% εκτιµώνται οι πληρότητες στην Καλντέρα της Σαντορίνης. Στα ίδια ποσοστά κυµαίνονται και τα πεντάστερα ξενοδοχεία στην Κέρκυρα -ένας προορισµός που για το επόµενο διάστηµα βασίζεται ιδιαίτερα στην επανεκκίνηση της ροής των Βρετανών τουριστών.

 

Στην κορυφή οι Βρετανοί

Οπως αναφέρει και ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Μπάµπης Βούλγαρης, οι Βρετανοί αποτελούν την κορυφή της τουριστικής αγοράς στο συγκεκριµένο νησί µε ένα ποσοστό γύρω στο 30% µε 40%, µε τη Γερµανία να ακολουθεί.

Ποσοστά άνω του 50% και 60% καταγράφουν στις πληρότητες τα ξενοδοχεία της Αθήνας και της Αττικής Ριβιέρας, ενώ, σύµφωνα µε τη Λαµπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς, πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού, τους περισσότερους τουρίστες στα νησιά του Αργοσαρωνικού συγκεντρώνουν οι Σπέτσες.

 

Πηγή: parapolitika.gr