Quantcast

Το twitter «δικάζει» τα Jumbo: Καταγγελία για τον κανονισμό εργασίας – «#cancel_jumbo»

Τι απαντά η εταιρεία για εργασιακές σχέσεις, ωράρια και Κυριακές

Μετακίνηση οποιουδήποτε εργαζομένου από το τμήμα ή το κατάστημα ή την εγκατάσταση που εργάζεται σε άλλο τμήμα ή κατάστημα οπουδήποτε εντός της επικράτειας (αυτόν τον μήνα στην Αθήνα, τον άλλο στην Πρέβεζα), ωράριο και άδειες «λάστιχο» και αφαίρεση μισθού ως «τιμωρία» στους εργαζόμενους προβλέπει ο νέος 26σέλιδος εσωτερικός Κανονισμός Εργασίας της Jumbo, με το hashtag #cancel_jumbo να τρεντάρει στο ελληνικό twitter.

 

Σε καταγγελία του κανονισμού εργασίας προχώρησε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ) κάνοντας λόγο για «εργασιακή γαλέρα και ασυδοσία.

Μάλιστα, ο ΣΕΑ μέσω του τίτλου της σχετικής ανακοίνωσης: «Πάντα ένα βήμα μπροστά στην εργοδοτική ασυδοσία ο mr. 7ημερο – 12ωρο», θυμίζει πως ο Απόστολος Βακάκης πέρσι είχε προτείνει να δοθεί δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων 7 ημέρες την εβδομάδα και 12 ώρες ημερησίως. «Φυσικά για όσους το θελήσουν» είχε συμπληρώσει τότε.

Σύμφωνα με τον ΣΕΑ ο νέος εσωτερικός κανονισμός εργασίας προβλέπει μεταξύ άλλων:

-Με βάση το άρθρο 14, παρ 1β, μπορεί να προσδιορίζει τη θέση εργασίας, να μετακινεί και να αποσπά οποιονδήποτε εργαζόμενο από το τμήμα ή το κατάστημα ή την εγκατάσταση στο οποίο εργάζεται, σε άλλο τμήμα ή κατάστημα ή εν γένει θέση της ίδιας ή σχετικής ειδικότητας στα όρια της Ελληνικής Επικράτειας!

-Με βάση το άρθρο 15, παρ1, μπορεί να ορίζει τη διάρκεια της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας, τις ώρες έναρξης και λήξεως της εργάσιμης ημέρας, τις διακοπές εργασίας του προσωπικού της και το σύστημα εργασίας.

Στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου αναφέρει ότι ως χρόνος εργασίας θεωρείται αποκλειστικά και μόνο εκείνος, κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι παρέχουν πραγματική υπηρεσία που τους έχει ανατεθεί. Δηλαδή το ωράριο εργασίας θα γίνεται λάστιχο κατά το πώς βολεύει την εργοδοσία, μέσα σε αυτόν δεν χωράει το διάλλειμα, η προετοιμασία (αλλαγή ενδυμασίας κ.ά).

-Με βάση το άρθρο 18, παρ.1 ο χρόνος και η σειρά χορηγούμενης τμηματικά αδείας (καλοκαίρι και χειμώνα) καθορίζεται από την εταιρεία.

-Με βάση το άρθρο 33 η εταιρεία φέρει την ιδιότητα του «Υπεύθυνου Επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων» και μπορεί να φακελώνει με όποιον τρόπο θέλει εργαζόμενους, καταναλωτές και προμηθευτές.

-Με βάση το άρθρο 46 η εταιρεία μπορεί εκτός από παρατηρήσεις και επιπλήξεις να επιβάλει πρόστιμο «στον παραβάτη – εργαζόμενο» αφαιρώντας του μέχρι και το 1/4 του μηνιαίου μισθού του.

 

 

 

 

 

Παράγοντες από την αγορά αναφέρουν ωστόσο ότι παρόμοιους, ή ίδιους,  όρους με εκείνους που θέτει η Jumbo προς τους εργαζομένους της εμπεριέχουν σε μεγάλη κλίμακα οι εσωτερικοί κανονισμοί της πλειονότητας των μεγάλων επιχειρήσεων του λιανεμπορίου.

Πάντως ο Απόστολος Βακάκης πήγε και εφέτος ένα βήμα πιο πέρα από τους συναδέλφους του, προτείνοντας στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να ανοίξουν τα καταστήματα μια επιπλέον Κυριακή για να αναπληρωθεί ο χρόνος που χάνεται (υπενθυμίζεται ότι καταστήματα λόγω των μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας ανοίγουν μία ώρα αργότερα).

Τι απαντά η Jumbo

«Οι ημέρες και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων καθορίζονται πάντα από την ισχύουσα νομοθεσία κάθε χώρας, ενώ τηρούνται με αυστηρότητα οι κανονισμοί υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, καθώς και όλα τα εργασιακά δικαιώματα», απαντά η Jumbo, σύμφωνα με πηγές κοντά στη διοίκηση της εταιρείας.

Ενώ όσον αφορά τον αρμοδίως εγκεκριμένο εσωτερικό κανονισμό εργασίας του προσωπικού της εταιρείας (ο οποίος είχε κατατεθεί προς έγκριση από τον Φεβρουάριο του 2020 και επικυρώθηκε τον Νοέμβριο του 2021, κοινοποιήθηκε δε σε όλους τους αρμόδιους κοινωνικούς εταίρους), ουδεμία πρωτοτυπία υφίσταται, όπως αναφέρεται, δεδομένου ότι προβλέπονται οι διατάξεις της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας.

Αποτελεί πάγια θέση του ομίλου Jumbo, ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές δεν είναι απαραίτητη για την ικανοποίηση των αναγκών της αγοράς, λέει η εταιρεία, τονίζοντας πως ό,τι προβλέπει η νομοθεσία  για τη λειτουργία του λιανεμπορίου τις Κυριακές, να ισχύει για όλους και για όλα τα καταστήματα.

«Ό,τι ισχύει σε άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις ισχύει και στον Όμιλο JUMBO», αναφέρεται.

Το μόνιμο προσωπικό της Jumbo ανήλθε κατά την 31η Δεκεμβρίου 2020 σε 3.454 άτομα, ενώ αντίστοιχα την 31η Δεκεμβρίου 2019 η εταιρεία απασχολούσε 3.420 μόνιμο προσωπικό.

 

Πηγή:  ΟΤ