Τι λένε οι επιτελείς του Πενταγώνου για το Καστελλόριζο

ΠΟΛΕΜΟΣ ΝΕΥΡΩΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

Τι λένε.

 

Το χθεσινό περιστατικό με το τουρκικό drone το οποίο ξεκίνησε από την πόλη Κας και διασχίζοντας τα δύο μίλια που χωρίζουν τα τουρκικά παράλια από το Καστελόριζο, πέταξε επί 40 λεπτά πάνω από το ελληνικό νησί παίζοντας από τα ηχεία που έφερε, τον τουρκικό εθνικό ύμνο και οθωμανικά εμβατήρια, δείχνουν ότι μπορεί οι τούρκοι να απέσυραν επί του παρόντος τον στόλο τους από την Ν.Α Μεσόγειο, συνεχίζουν ωστόσο με άλλα μέσα την «ψυχρή αντιπαράθεση» που ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο μήνες με επίκεντρο το σύμπλεγμα της Μεγίστης.

 

Το συγκεκριμένο περιστατικό, εάν συνδυαστεί με το γεγονός ότι σχεδόν ταυτόχρονα η μεγάλη ελληνική σημαία που υπάρχει ζωγραφισμένη στον βράχο επάνω από το λιμάνι του νησιού και διακρίνεται ακόμη και από τα τουρκικά παράλια υπέστη δολιοφθορά με κόκκινη μπογιά που άγνωστοι έριξαν πάνω της, εντάσσεται, σύμφωνα με επιτελείς του Πενταγώνου, στο πλαίσιο των ψυχολογικών επιχειρήσεων που εδώ και μήνες διεξάγουν οι τούρκοι εναντίον μας, χρησιμοποιώντας κατά το δοκούν τα ΜΜΕ προκειμένου να προβάλουν υπαρκτές ή κατασκευασμένες κινήσεις εντυπωσιασμού από την πλευρά τους. Σε ότι αφορά τη σημαία πάντως η αποκατάστασή της έγινε άμεσα από τον ελληνικό στρατό.

 

Να σημειώσουμε ωστόσο ότι το Καστελόριζο κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, φαίνεται πως έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο όχι μόνο των «ιδιωτικών» αλλά και των τουρκικών κατασκοπευτικών drone.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη νύχτα της 13ης προς 14ης Σεπτεμβρίου και ενόσω η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα. Κατερίνα Σακελαροπούλου βρίσκονταν στο νησί, στο πλαίσιο της εκεί διήμερης επίσκεψής της, η ελληνική πλευρά εντόπισε την πτήση ενός τουρκικού κατασκοπευτικού drone το οποίο πέταξε για αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας πάνω από το νησί.

 

Σε ότι αφορά πάντως τα μικρά drone, οι Ε.Δ έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, αναπτύξει ένα δικό τους σύστημα αντι-drone το οποίο εστιάζει στην εξουδετέρωση κυρίως drone σαν κι αυτά που πωλούνται για εμπορικούς λόγους και το οποίο έχουν ήδη εγκαταστήσει στο Πεντάγωνο. Δεν αποκλείεται ωστόσο κάτι ανάλογο πλέον να εγκατασταθεί και στο Καστελόριζο.

 

Η έντονη κινητικότητα των τούρκων κατά τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή του Καστελόριζου, η οποία εκφράζεται σε διάφορα επίπεδα και πραγματοποιείται την ίδια στιγμή που Ελλάδα και Τουρκία υποτίθεται ότι μπαίνουν σε μία διαδικασία διαλόγου για την μείωση της μεταξύ τους έντασης, αποτελεί ένα μήνυμα της Άγκυρας προς την ελληνική πλευρά ότι στο ενδεχόμενο που οι συζητήσεις δεν προχωρήσουν άμεσα και με βάση τη δική της ατζέντα, τότε θα επανέλθει με νέες προκλήσεις στην περιοχή.

 

Μόνο τυχαίο δεν είναι εξάλλου πως σχεδόν ταυτόχρονα με την πτήση του drone στο Καστελόριζο, ο υδρογραφικός σταθμός Αττάλειας δέσμευσε μία μεγάλη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο για την πραγματοποίηση ασκήσεων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με πραγματικά πυρά. Η διεξαγωγή των ασκήσεων πρόκειται να πραγματοποιηθεί μεθαύριο Τρίτη, από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 4 το απόγευμα.