Πόσο εύκολο είναι για ένα θύμα βιασμού να καταγγείλει τον δράστη; Πόσο ασφαλής θα αισθανθεί όταν βρεθεί μπροστά στις αρχές για να καταθέσει τα όσα έζησε; Μία γυναίκα θύμα βιασμού μιλά σήμερα μετά από είκοσι χρόνια για να δείξει την αλληλεγγύη της σε όλες τις γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με ανάλογες επιθέσεις, και τις ενθαρρύνει να μην σιωπήσουν. Η ίδια όταν πήγε να καταγγείλει τον βιαστή της πριν από είκοσι χρόνια στο αστυνομικό τμήμα, όχι μόνο δεν βρήκε στήριξη, αλλά ο αξιωματικός την απέτρεψε να διεκδικήσει δικαιοσύνη και της έριξε και το φταίξιμο.
Μιλώντας στην ΕΡΤ η γυναίκα περιγράφει την ιστορία της. «Όσα χρόνια κι αν περάσουν είναι κάτι που κουβαλάς… δεν ξεχνάς απλώς συνεχίζεις να ζεις»
Ήταν 25 ετών, όταν έπεσε θύμα βιασμού. Βρήκε τη δύναμη να πάει στο αστυνομικό τμήμα, αλλά την απέτρεψαν να κάνει καταγγελία. Σήμερα 2 δεκαετίες μετά, στέκεται αλληλέγγυα στα θύματα βιασμού, μέσα από τη δική της περιπέτεια.
Και τι περίμενες με αυτά που φοράς
«Πήγα στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα για να το καταγγείλω μέσα στα κλάματα και μου είπε ο αξιωματικός υπηρεσίας, τι περίμενες να σου συμβεί μ’ αυτά που φοράς» λέει η γυναίκα που υπήρξε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.
Ήταν η απρόβλεπτη κατάληξη στον εφιάλτη που μόλις είχε ζήσει, στην αρχή μιας σχέσης
«Ήταν ευγενικός, 5 χρόνια μεγαλύτερος μου, εμφανίσιμος. Πήγαμε για φαγητό μετά με πήγε σπίτι, πήρε άλλη κατεύθυνση σταματάει σε ερημική περιοχή στη θάλασσα και μου είπε τώρα θα κάτσεις φρόνιμα και έβγαλε μαχαίρι. Όταν τελείωσε μου είπε μπράβο ήσουν φρόνιμο κορίτσι μoυ έδωσε και τριαντάφυλλο…» λέει η γυναίκα.
Η ίδια, αργότερα ως κοινωνιολόγος, εργάστηκε σε Συμβουλευτικό Κέντρο για κακοποιημένες γυναίκες, αλλά στην δική της περίπτωση ο δράστης παρέμεινε ατιμώρητος.
Τονίζει ότι «το ότι εγώ αποθαρρύνθηκα από αξιωματικό υπηρεσίας τη μέρα εκείνη δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνουν αυτό και οι άλλες γυναίκες, να το καταγγέλλετε, να μην το ανέχεστε, να μην σιωπάτε».
Σε ερώτηση για το αν μετάνιωσε που τελικά δεν ζήτησε την τιμωρία του δράστη απαντά: «Ναι, μακάρι να μπορούσε να αποδοθεί δικαιοσύνη».
Κρίσιμος ο χρόνος που το θύμα θα καταγγείλει τον βιασμό
Σύμφωνα με τη δικηγόρο Ανθούλα Ανάσογλου: «Το χρονικό πλαίσιο είναι άμεσο εάν πλυθούμε μπορεί να φύγει γενετικό υλικό κι εάν περάσει χρόνος δεν θα μπορέσουν να ταυτοποιηθούν με τις καταγγελίες»
Η σιωπή αρχίζει να σπάει και οι καταγγελίες αυξάνονται μετά το ελληνικό #MeΤoo.. μόνο το 2021 έφτασαν τις 236 από 140 το 2020.