Quantcast

Θήβα: Συνεχίζεται ο «χορός των ρίχτερ» – Ασθενείς μετασεισμοί όλο το απόγευμα στην περιοχή

Σε κάθε περίπτωση η Θήβα πλήττεται ιδιαιτέρως από σεισμικά φαινόμενα το τελευταίο διάστημα αφού από πέρσι το Μάιο, οι σεισμοί που έχουν καταφραφεί συνολικά εκεί υπολογίζονται σε 2.500

Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στη Θήβα μετά τα 3,7 ρίχτερ που σημειώθηκαν λίγο πριν τις 11 το πρωί στην περιοχή.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Έπειτα από τις δύο σεισμικές δονήσεις των 3,7 και 3,8 ρίχτερ που σημειώθηκαν λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι, στην περιοχή σημειώνονται αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις οι οποίες ωστόσο στην πλειοψηφία τους είναι ασθενείς.

Με την ισχυρότερη σεισμική δόνηση να καταγράφεται περίπου στις 5 το απόγευμα και υπολογίζεται σε 3,2 ρίχτερ με εστιακό βάθος 14,5 χιλιόμετρα σε επίκεντρο 4 χιλιομέτρων Ανατολικά της Θήβας, μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί σεισμοί οι οποίοι δεν ξεπερνούν ευτυχώς τα 2 ρίχτερ με τον πιο πρόσφατο να έχει γίνει 19:17 το απόγευμα 8 Χλμ. Νότια του Υπάτου Βοιωτίας έχοντας εστιακό βάθος 9,3 χιλιόμετρα.

Σε κάθε περίπτωση η περιοχή πλήττεται ιδιαιτέρως από σεισμικά φαινόμενα το τελευταίο διάστημα αφού από πέρσι το Μάιο, οι σεισμοί που έχουν καταφραφεί συνολικά εκεί υπολογίζονται σε 2.500.

Η εκτίμηση του Καθηγητή Λέκκα

Τις 2.500 έχουν φτάσει οι σεισμικές δονήσεις στην περιοχή της Θήβας από πέρσι τον Μάιο, οπότε και ξεκίνησε η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, όπως είπε στον skai.gr ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πρόεδρος του ΟΑΣΑΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Σύμφωνα με τον ίδιο η μεγαλύτερη δόνηση ήταν 4,8 ρίχτερ, ωστόσο δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα. Οι κάτοικοι, βεβαίως ανησυχούν και «λαχτάρησαν» για άλλη μια φορά νωρίτερα σήμερα, από τη νέα δόνηση των  3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος αυτής της δόνησης που έγινε λίγο πριν από τις 11 το πρωί και έγινε αισθητή στη Βοιωτία και σε περιοχές της Αττικής, υπολογίζεται στα 9,8 χλμ. Το επίκεντρο είναι 6 χλμ από τη Θήβα.

Όπως είπε, η δραστηριότητα εμμένει, ωστόσο δεν εμπνέει ανησυχία στους επιστήμονες. Η περιοχή είναι γνωστή για τα ρήγματα, ωστόσο όπως διαβεβαιώνει ο καθηγητής είναι μικρά, «δεν μπορούν να δώσουν κάτι μεγαλύτερο», ενώ δεν προκαλούν ζημιές στην επιφάνεια.

«Είναι φυσική η ανησυχία του κόσμου, λόγω της συχνότητας των δονήσεων», σημείωσε.

Μετά τα 3,7 Ρίχτερ, ακολούθησαν σεισμικές δονήσεις μεγέθους 1,7 και 1,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.