Quantcast

Θεσσαλονίκη: Οι ζεστές στάχτες από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες πυρπολούν τους πλαστικούς κάδους των δήμων

Οι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας μετά τα επανειλημμένα περιστατικά, συνιστούν στους δημότες τους «να μην πετούν ζεστά υπολείμματα στάχτης από τζάκια και σόμπες στους κάδους απορριμμάτων καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Έκκληση στους δημότες να μην πετούν ζεστά υπολείμματα στάχτης από τζάκια και ξυλόσομπες απευθύνουν ορεινοί- και μη- δήμοι της Βόρειας Ελλάδας. Ένας από αυτούς, ο Δήμος Γρεβενών μετρά ήδη απώλεια 30 πλαστικών κάδων που πυρπολήθηκαν από …απρόσεκτους δημότες τον τελευταίο χρόνο.

Οι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας μετά τα επανειλημμένα περιστατικά, συνιστούν στους δημότες τους «να μην πετούν ζεστά υπολείμματα στάχτης από τζάκια και σόμπες στους κάδους απορριμμάτων καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς που μπορεί να οδηγήσει τόσο στην ολοκληρωτική καταστροφή του κάδου, όσο και στην πρόκληση μιας γενικευμένης φωτιάς ακόμη και στο ίδιο το απορριμματοφόρο βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων».

«Η έξαρση του φαινομένου μπορεί και να οφείλεται στην αύξηση του κόστους θέρμανσης τα τελευταία χρόνια και κατ’ επέκταση την εκμετάλλευση και χρήση δασικών καυσόξυλων », λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζήσης Κιάκας, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης του Δήμου Γρεβενών. Η χρήση τζακιών και ξυλόσομπων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και σε αρκετές περιοχές λόγω των αυξήσεων στην ενέργεια αναμένεται μεγαλύτερη χρήση των θερμαντικών μέσων με ξύλα. «Τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται φαινόμενα καύσης κάδων απορριμμάτων από στάχτη που πετάχτηκε χωρίς αυτή να έχει προηγουμένως κρυώσει, από τζάκια, σόμπες και άλλα μέσα θέρμανσης» επισημαίνει η αντιδημαρχία Καθαριότητας του Δήμου Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης. Για τον λόγο αυτό ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πρασίνου και Περιβάλλοντος Μενέλαος Κορδονούρης μέσω πρόσφατης ανακοίνωσης του δήμου «προτρέπει τους πολίτες να συγκεντρώνουν τη στάχτη σε μεταλλικά δοχεία και να την αφήνουν εκεί για μια τουλάχιστον ημέρα, πριν την απόρριψή της σε καλά κλεισμένες σακούλες στους πλαστικούς κάδους απορριμμάτων.

Όπως ο ίδιος ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κίνδυνος είναι διπλός. Ο ένας είναι ότι οι θερμές στάχτες, που καταλήγουν ανεξέλεγκτα στους κάδους, μπορεί να γίνουν αιτία να κινδυνεύσουν οι εργαζόμενοι Καθαριότητας των δήμων και κυρίως αυτοί που εργάζονται στα απορριμματοφόρα. Ο άλλος είναι να καταστραφεί ο μηχανολογικός ή ο εξοπλισμός Καθαριότητας, όπως είναι οι κάδοι. Η καταστροφή του εξοπλισμού καθαριότητας και η αντικατάστασή του με νέο, επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου και τους δημότες. Γι’ αυτό είναι αναγκαία η προσοχή όλων μας. Παρακαλούμε τους συνδημότες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ρίχνουν στάχτες εντός των κάδων απορριμμάτων, παρά μόνο εφόσον παρέλθει τουλάχιστον μία ημέρα από τη συλλογή της» εξηγεί.

Παρόμοια πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο Δήμος Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Ο κ. Παύλος Παντζίδης, αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, επισημαίνει πως φέτος το φαινόμενο παρουσιάζεται μειωμένο, συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές, καθώς η προτροπή να χρησιμοποιούν τις στάχτες σε κήπους ή αγρούς καθώς θεωρείται πρώτης τάξεως φυσικό λίπασμα «έπιασε τόπο». Στην παρούσα χειμερινή περίοδο παρουσιάστηκαν μόνο 4 περιστατικά καύσης κάδων από θερμές στάχτες, τα οποία περιορίζονται σε περιοχές με πολυκατοικίες. Πιο προσεκτικοί φαίνεται ότι είναι πάντως οι δημότες του Δήμου .Αν και καίνε περισσότερα καυσόξυλα για θέρμανση δεν έχει καταγραφεί καταστροφή κάδου από ζεστές στάχτες.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ