Ούτε ένα, ούτε δυο, αλλά 24 συνολικά σημεία στην πόλη της Θεσσαλονίκης προωθούν με τον καλύτερο και ποιοτικότερο δυνατό τρόπο τα προϊόντα που δεν περιλαμβάνουν στα συστατικά τους γλουτένη (gluten free).
Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τους Πάσχοντες με Κοιλιοκάκη, το Τμήμα Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον σύλλογο “Δράση για την Κοιλιοκάκη” διοργανώνει απόψε (16/5) εκδήλωση για την παρουσίαση του επικαιροποιημένου Gluten Free χάρτη της πόλης.
«Εμπλουτίζεται το γαστρονομικό προϊόν της πόλης, είναι η τρίτη επανέκδοση του χάρτη, ο οποίος επικαιροποιήθηκε και συμπληρώθηκε με νέες επιχειρήσεις» δήλωσε στο GRTimes.gr η αντιδήμαρχος Τουρισμού & Πολιτισμού δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη.
Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr στον επικαιροποιημένο Gluten Free χάρτη της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται 24 επιχειρήσεις οι οποίες χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες.
Πρόκειται για:
Α. Αρτοποιεία – Αρτοζαχαροπλαστεία
Β. Καταστήματα εστίασης
Γ. Γλυκά και παγωτά
Δ. Σημεία πώλησης (παντοπωλεία, delicatessen κτλ.)
Ε. Ξενοδοχεία.
Σ’ ότι αφορά την πέμπτη κατηγορία, τα ξενοδοχεία, μπορεί μέχρι στιγμής να μην υπάρχει επισήμως μεγάλη συμμετοχή, ωστόσο, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr υπάρχει μεγάλη προθυμία από την πλευρά τους να διαθέτουν μενού δίχως γλουτένη, κατόπιν όμως ζήτησης από τους πελάτες τους.
Δίγλωσσος χάρτης Gluten Free
Έτσι λοιπόν, απόψε, στις 19.00, στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστεί η τρίτη έκδοση του δίγλωσσου χάρτη Gluten Free. Ένας χάρτης ο οποίος αποτελεί ένα σημαντικό βοήθημα για τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη που διαμένουν στην πόλη αλλά και για τους τουρίστες.
«Η ανταπόκριση του κόσμου στις εν λόγω επιχειρήσεις, βάσει του χάρτη, είναι θεαματική» δηλώνει στο GRTimes.gr η αντιδήμαρχος Τουρισμού & Πολιτισμού δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη φέρνοντας παράδειγμα μια οικογένεια Λιβανέζων, η οποία κατά την παραμονή της στη Θεσσαλονίκη, επισκεπτόταν επιχειρήσεις gluten free για τις οποίες πληροφορήθηκαν από τον χάρτη. Ο χάρτης, εκτός από έντυπος, θα διατίθεται και με QR Code ώστε να συλλέγονται από τους ενδιαφερόμενους όλες οι απαραίτητες πληροφορίες.
Η σημασία της επιμόλυνσης
Σχετικά με τη νόσο της Κοιλιοκάκη, αφορά το 1% του πληθυσμού παγκοσμίως με συνεχόμενη αυξητική τάση.
Είναι σημαντικό ο επισκέπτης της Θεσσαλονίκης να μπορεί να βρει εύκολα τα σημεία πώλησης προϊόντων χωρίς γλουτένη αλλά και τα ανάλογα εστιατόρια.
Όπως επισημαίνεται στον τρίτο επικαιροποιημένο χάρτη gluten free παρουσιάζονται αναβαθμισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενώ οι ομιλητές – Κωνσταντίνος Ζέρβας (δήμαρχος Θεσσαλονίκης), Μαρία Καραγιάννη (αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τουρισμού), Θανάσης Σταμπουλίδης (πρόεδρος Συλλόγου ‘δράση για την Κοιλιοκάκη)-, μεταξύ άλλων, θα επικεντρωθούν στο κομμάτι της επιμόλυνσης.
Στο πέρας της εκδήλωσης, η οποία εντάσσεται στις δράσεις του Thessaloniki Food Festival, ο Λευκός Πύργος θα φωτιστεί με το μπλε χρώμα των πασχόντων από κοιλιοκάκη.
Η νόσος Κοιλιοκάκη
Η κοιλιοκάκη (celiac disease) είναι μια συχνή νόσος που αφορά το 0.3-1% του Δυτικού πληθυσμού και χαρακτηρίζεται από παθολογικό βλεννογόνο [τοίχωμα] στο λεπτό έντερο, ο οποίος βελτιώνεται με δίαιτα χωρίς γλουτένη και υποτροπιάζει με την επανεισαγωγή της γλουτένης στη διατροφή. Υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, η συχνότητα είναι 1 στα 100 – 200 άτομα.
Η αντιμετώπισή της γίνεται με την εφ’ όρου ζωής αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη, δηλαδή με τροφές που δεν περιέχουν σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και βρώμη. Η κοιλιοκάκη επηρεάζει διαφορετικά το κάθε άτομο. Υπάρχουν πολλά σημάδια και συμπτώματα της κοιλιοκάκης και αρκετά είναι επίσης τα άτομα που δεν παρουσιάζουν κανένα απολύτως σύμπτωμα (περίπου το 50%-60% των νοσούντων). Σε τέτοιες περιπτώσεις το μη-κατεστραμμένο μέρος του λεπτού εντέρου είναι σε θέση να απορροφά επαρκή ποσότητα θρεπτικών ουσιών ώστε να προλαμβάνονται τα συμπτώματα. Παρόλα αυτά και τα άτομα χωρίς καθόλου συμπτώματα διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με την κοιλιοκάκη.
Τα συμπτώματα είναι πιθανόν να εμφανιστούν ή και να μην εμφανιστούν στο πεπτικό σύστημα. Για παράδειγμα ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει διάρροια και κοιλιακούς πόνους σε αντίθεση με κάποιο άλλο που μπορεί να εμφανίσει στειρότητα ή αναιμία. Κάποια άτομα εμφανίζουν κοιλιοκάκη από την παιδική τους ηλικία ενώ άλλα ως ενήλικες. Η συνηθέστερη ένδειξη κοιλιοκάκης στα ενήλικα άτομα είναι η σιδηροπενική αναιμία που δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία με σίδηρο. Τα παιδιά παρουσιάζουν συνήθως τα πιο «κλασικά» σημάδια της κοιλιοκάκης, όπως προβλήματα ανάπτυξης και γαστρεντερικά συμπτώματα, ενώ οι ενήλικες συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα τα οποία δεν είναι εξ’ ολοκλήρου γαστροεντερικής φύσης.
Κάποια από τα συμπτώματα είναι, φούσκωμα και πόνος στην κοιλιά, χρόνια διάρροια/δυσκοιλιότητα, εμετοί / απώλεια βάρους, σιδηροπενική αναιμία που δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία με σίδηρο, κούραση, χαμηλό ανάστημα, πόνοι στις αρθρώσεις, μούδιασμα στα πόδια, δερματικά εξανθήματα, απώλεια του σμάλτου και της λευκότητας των δοντιών, ανεξήγητη στειρότητα, επαναλαμβανόμενες αποβολές, οστεοπενία/οστεοπόρωση, περιφερική νευροπάθεια, άγχος ή κατάθλιψη κτλ.
Πηγή: grtimes.gr