Quantcast

Θεσσαλονίκη: Κομμώτρια από τον Σοχό μάζεψε 100 κοτσίδες για γυναίκες με καρκίνο

Ο γενικός στόχος

Εκατό κοτσίδες μαλλιών κατάφερε να μαζέψει, μέσα σε πέντε χρόνια, η κομμώτρια από τον Σοχό, Φανή Ποϊράζη, προκειμένου να γίνουν περούκες, που θα διατεθούν σε γυναίκες με καρκίνο, οι οποίες έχουν χάσει τα μαλλιά τους.

 

Ο γενικός στόχος

Στόχος της είναι να συγκεντρώσει άλλες δέκα. Στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης για τον καρκίνο του μαστού, που θα πραγματοποιηθεί στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Σοχού, στις 18 Οκτωβρίου, οι κοτσίδες θα δοθούν στον Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού Νομού Θεσσαλονίκης «Αλμα Ζωής». Στη δράση για τη στήριξη των γυναικών με καρκίνο συμμετέχει και ο δήμος Λαγκαδά, σε συνεργασία με επιχειρήσεις του Σοχού, ενώ όσοι και όσες ενδιαφέρονται να δωρίσουν μαλλιά μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 6944151876 και 6948784278.

Η κυρία Ποϊράζη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι ευαισθητοποιήθηκε στο θέμα του καρκίνου, όταν η γυναίκα του αδελφού της πέθανε από ένα σπάνιο είδος της νόσου ενώ ήταν έγκυος και η ίδια ανέλαβε να μεγαλώσει το παιδί του, που έμεινε ορφανό από μητέρα.

«Ήταν συγκλονιστικό που η νύφη μου πέθανε έτσι ξαφνικά, χωρίς να μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα. Το παιδί που άφησε ορφανό το έχω σαν τρίτο μου παιδί. Από τότε ευαισθητοποιήθηκα στο θέμα του καρκίνου. Έχω 37 χρόνια κομμωτήριο. Πάντα με καλούσαν να κουρέψω με τη μηχανή ανθρώπους που έμπαιναν στη διαδικασία της χημειοθεραπείας. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να πηγαίνεις σε πελάτες, σε νέες κοπέλες, να ξυρίζεις τα κεφάλια και να νιώθεις την απόγνωση και την απελπισία. Αλλά από όλα αυτά κρατούσα μόνο την ελπίδα και φεύγοντας παρακαλούσα τον Θεό να γίνουν όλοι καλά», σημειώνει η κ. Ποϊράζη.

Από όλα αυτά ξεκίνησε η ιδέα της να μαζέψει 100 κοτσίδες και σε αυτό τη βοήθησε και ο γιος της Γιάννης Αθανασάκολγου, ο οποίος, στο κουρείο που έχει στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, κατάφερε να συγκεντρώσει 25 κοτσίδες από αγόρια.

«Αποφάσισα ότι το μόνο που μπορούσα να κάνω, τιμής ένεκεν, για όσους ανθρώπους έπαθαν καρκίνο, ήταν να μαζέψω κοτσίδες και να τις δώσω να γίνουν περούκες. Ξεκίνησα να μαζεύω κοτσίδες από μικρά παιδιά. Έχω ήδη τις 100 κοτσίδες, γιατί είναι πέντε χρόνων προσπάθεια. Απλώς τώρα θέλω να τις κάνω περισσότερες. Απευθυνόμουν πάντα σε μητέρες με μικρά παιδιά κι όταν έλεγα τον σκοπό για τον οποίο μαζεύω τις κοτσίδες η ανταπόκριση ήταν φοβερή. Φανταστείτε, το μικρότερο παιδί που έδωσε τα μαλλάκια του είναι τεσσάρων χρόνων. Όταν κατάφερα να κάνω τις κοτσίδες 100 αποφάσισα να ανακοινώσω ότι τις διαθέτω. Οι κοτσίδες είναι από μικρά παιδιά, εφήβους, κορίτσια και αγόρια. Εγώ συγκέντρωσα 75 κοτσίδες και άλλες 25 έφερε ο γιος μου. Την Τρίτη που θα γίνει η εκδήλωση ελπίζω να τις γίνουν 110 οι κοτσίδες», πρόσθεσε η κ. Ποϊράζη.

Να σημειωθεί ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» πραγματοποιεί εδώ και οκτώ χρόνια το πρόγραμμα δωρεάς μαλλιών «Χάρισε Δύναμη», με στόχο την παροχή περουκών σε γυναίκες ασθενείς με καρκίνο που βρίσκονται σε χημειοθεραπεία. Μέχρι τον περασμένο Αύγουστο είχε καταφέρει να συλλέξει περισσότερες από 73.200 κοτσίδες, ενώ ήδη 960 γυναίκες είχαν πάρει τη δική τους περούκα μέσω αυτού του προγράμματός.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής» Νομού Θεσσαλονίκης , Κούλα Δερεκενάρη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε ότι ο καθένας και η καθεμία μπορεί να προσφέρει τα μαλλιά του/της, για να γίνουν περούκες και να διατεθούν σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και χάνουν τα μαλλιά τους. Προϋπόθεση για να δώσει κανείς τα μαλλιά του είναι να είναι πάνω από 20 εκατοστά και να είναι φυσικά, δηλαδή να μην είναι βαμμένα και να μην έχουν έχουν υποστεί καμία χημική επεξεργασία.

«Το “Αλμα Ζωής” διαθέτει δωρεάν τις περούκες μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας σε γυναίκες ασθενείς με καρκίνο, άνεργες, ανασφάλιστες ή οικονομικά αδύναμες. Στα μέλη μας τις στέλνουμε δωρεάν με κούριερ, στα μη μέλη τις στέλνουμε πάλι δωρεάν, απλώς επιβαρύνονται με τα έξοδα αποστολής», πρόσθεσε η κ. Δερεκενάρη.

Όσοι/ες ενδιαφέρονται να κάνουν δωρεά μαλλιών στο «Άλμα Ζωής» ή να προμηθευτούν περούκα μπορούν να βρουν πληροφορίες στον ΕΔΩ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ