Θεσσαλονίκη: Ευθύνεται η νόσος των λεγεωνάριων για τον θάνατο του 7χρονου Μάριου; Αρνούνται να το πιστέψουν οι γονείς

Οι γονείς του 7χρονου που πέθανε λίγες ώρες μετά τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, δεν μπορούν ακόμη να πιστέψουν αυτό που τους βρήκε

Σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις πως ήταν η νόσος των λεγεωνάριων που προκάλεσε τον θάνατο του παιδιού.

Το αγοράκι είχε για μία-δυο μέρες χαμηλό πυρετό και μια διάρροια. Ξαφνικά την τρίτη μέρα το παιδί δεν μπορούσε να κουνήσει τα χέρια του, ο πυρετός ανέβηκε πολύ και είχε σπασμούς. Οι γονείς έτρεξαν στο νοσοκομείο.

Εκεί, όπως αναφέρουν όλες οι σχετικές πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας του παιδιού επιδεινώθηκε ραγδαία, καθώς αιμορραγούσε πλέον από τη μύτη και το στόμα. Ταυτόχρονα, παρουσίαζε σοβαρή δύσπνοια, ακαμψία και πολύ χαμηλό αιματοκρίτη. Η εσπευσμένη διασωλήνωση δυστυχώς δεν έσωσε το άτυχο αγοράκι και δυόμιση ώρες μετά την εισαγωγή του στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης, ο 7χρονος Μάριος ξεψύχησε.

Οι γιατροί είπαν στους γονείς ότι το μόνο μικρόβιο που εντόπισαν στον οργανισμό του παιδιού, ήταν της λεγιονέλλα, αυτού που προκαλεί τη “νόσο των λεγεωναρίων”. Οι γιατροί υπέθεσαν ότι το παιδί νόησε βαριά επειδή του μεταδόθηκε το μικρόβιο από κλιματιστικό και ότι παρουσίασε οξεία λοίμωξη.

Οι γονείς του παιδιού αρνούνται να το πιστέψουν

Mιλώντας στο Μega, οι γονείς του παιδιού προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν πως από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν στη ζωή

«Προσπάθησαν το παιδί να το σώσουν, αλλά δεν σώθηκε. Αιμορραγούσε από την μύτη, το στόμα και κατέληξε» ανέφερε ο πατέρας του 7χρονου και πρόσθεσε «Σκεφτείτε να έχετε εσείς ένα παιδί, ένα ωραίο πρωί με ένα μικρό πυρετό που είχε την προηγούμενη ημέρα, να καταλήξει με συνοπτικές διαδικασίες, σε 1,5- 2 ώρες».

Η νόσος και τα συμπτώματα

H νόσος των λεγεωναρίων έχει συμπτώματα που μοιάζουν με της γρίπης και είναι δύσκολο να το “υποψιαστούν” οι γιατροί, εκτός και αν σε μια περιοχή έχουν καταγραφεί ήδη πολλά κρούσματα. Κατά κανόνα τα συμπτώματα είναι πυρετός, ξερόβηχας, μυαλγίες και συχνά πνευμονία ή διάρροια. Το βακτήριο ανιχνεύεται μόνον με αιματολογικές εξετάσεις και εξέταση ούρων.

Όπως αναφέρει το ygeiamou.gr, ο άνθρωπος προσβάλλεται μέσω εισπνοής ή εισρόφησης μικροσταγονιδίων ύδατος που περιέχουν τον μικροοργανισμό. Παράγοντες που διευκολύνουν την ανάπτυξη νόσου στον άνθρωπο είναι το κάπνισμα και η κατάχρηση αλκοόλ. Επίσης, περισσότερο ευάλωτα είναι τα ανοσοκατασταλμένα άτομα και εκείνα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα των πνευμόνων.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και μπορεί να προσβάλλει οποιαδήποτε ηλικία.

Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από 2 μέχρι 10 ημέρες.

Η κλινική εικόνα ποικίλλει και τα συμπτώματα μπορεί να αφορούν περισσότερα του ενός συστήματα του οργανισμού.

Ο ασθενής αισθάνεται για λίγες ημέρες αδυναμία και καταβολή και μπορεί να ακολουθήσει μια περίοδος με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. Ο βήχας (αρχικά ξηρός κατόπιν παραγωγικός) μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα προσβολής των πνευμόνων. Πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν υψηλό πυρετό (περισσότερο από 39°C), συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (διάρροια, ναυτία, έμετο, στομαχικές διαταραχές), από το κεντρικό νευρικό σύστημα (πονοκέφαλο, σύγχυση, λήθαργο, ντελίριουμ), από την καρδιά (βραδυκαρδία) κ.λπ. Ανάλογα δε με την έκταση της πνευμονίας αλλά και τη συνύπαρξη ή όχι άλλων νοσημάτων, μπορεί να υπάρχει δύσπνοια ή και αναπνευστική ανεπάρκεια.