Από τις 80 επιχειρήσεις παιδότοπων στο νομό Θεσσαλονίκης έχουν βάλει ήδη λουκέτο οι 20 κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι επιχειρηματίες έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στα αποκριάτικα πάρτι που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες ελπίζοντας να ανακάμψουν οικονομικά και ζητούν… επιπλέον οικονομική ενίσχυση από το κράτος.
«Η οικονομική κατάσταση ακόμη δεν έχει βελτιωθεί. Χρειάζονται οι επαγγελματίες του κλάδου λίγη ακόμη βοήθεια και ώθηση από το κράτος ώστε να καταφέρουν να ορθοποδήσουν ξανά μετά από δύο χρόνια σημαντικού πλήγματος. Πίσω από έναν παιδότοπο υπάρχουν οικογένειες, εργαζόμενοι, προμηθευτές που τρέφονται από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Για τα δύο χρόνια σχεδόν που ήμασταν κλειστά, πληρώναμε για μεγάλο χρονικό διάστημα το 60% των ενοικίων ενώ δεν είχαμε πελάτες», δήλωσε με δυσαρέσκεια η πρόεδρος της Ένωσης Παιδότοπων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Θεσσαλονίκης, Ιρένε Βήττα Βαβούσκου.
Σύμφωνα με το thesstoday.gr, το ενδιαφέρον των γονέων για τα αποκριάτικα πάρτι έχει εκδηλωθεί καθώς πλησιάζει η Τσικνοπέμπτη. Η κ. Βαβούσκου αισιοδοξεί λέγοντας ότι «οι δύσκολες μέρες του κοροναϊού αρχίζουν να φεύγουν σιγά σιγά. Βλέπουμε τις πρώτες ακτίδες φωτός για τα καταστήματά μας μετά από δύο χρόνια σχεδόν παύσης λειτουργίας τους. Υπάρχει ενδιαφέρον από γονείς για πάρτι όπως και για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις. Ωστόσο, αυτή η αισιοδοξία δεν περνά ακόμη στα ταμεία μας αφού εξακολουθούμε να είμαστε στα τάρταρα αγγίζοντας το 15% των εσόδων. Η χαλάρωση των μέτρων μας ευνοεί αλλά με πιο αργούς ρυθμούς».
Οι φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις σε παιδότοπους θα διαρκέσουν από την Τσικνοπέμπτη μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «το να φορέσει το παιδί την αγαπημένη του αποκριάτικη στολή, να πάει σε παιδότοπο με αποκριάτικη εκδήλωση και να βρει άλλα παιδιά να διασκεδάσει είναι η νέα πραγματικότητα. Οι γονείς έχουν πλέον κουραστεί, όπως και τα παιδιά να μένουν εγκλωβισμένα στο σπίτι. Η ανάγκη για ψυχαγωγία είναι ορατή».
Πώς λειτουργούν οι παιδότοποι
Οι παιδότοποι επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους και νοσήσαντες σε κλειστούς χώρους με ποσοστό πελατών έως 40%. «Η επισκεψιμότητα είναι εντονότερη το Σαββατοκύριακο ενώ ελάχιστες είναι οι επισκέψεις τις καθημερινές. «Τα μέτρα αυτά κρατούν χαμηλά τα έσοδά μας αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα», λέει η κ. Βαβούσκου.
Οι καλές μέρες λειτουργίας στους παιδότοπους εξαρτάται από επιχείρηση σε επιχείρηση σύμφωνα με την ίδια. Στη Θεσσαλονικη, οι παιδότοποι δουλεύουν παράλληλα με το σχολείο καθώς τα πάρτι πραγματοποιούνται όταν είναι ανοιχτά. «Οι ανοιχτοί χώροι πηγαίνουν πολύ καλά τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ στον δικό μου χώρο οι καλύετροι μήνες λειτουργίας ήταν ο Νοέμβριος και ο Φεβρουάριος. Ωστόσο, το ποσοστό δεν είναι τέτοιο ώστε να ανταποκρίνεται στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας», επισήμανε.