Θεοφάνεια: Ανησυχία για τυχόν συνωστισμό κατά τον Αγιασμό των Υδάτων – Ποια μέτρα ισχύουν σήμερα

Η χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς βρίσκεται σε έξαρση η μετάλλαξη Όμικρον και ήδη τα κρούσματα βρίσκονται στα ύψη, ως αποτέλεσμα της εορταστικής περιόδου που προηγήθηκε

Έντονη είναι η ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς για τυχόν φαινόμενα συνωστισμού πιστών σήμερα ανήμερα των Θεοφανείων κατά τη διάρκεια του Αγιασμού των Υδάτων.

Η χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς βρίσκεται σε έξαρση η μετάλλαξη Όμικρον και ήδη τα κρούσματα βρίσκονται στα ύψη, ως αποτέλεσμα της εορταστικής περιόδου που προηγήθηκε.

Την ώρα που τα κρούσματα έχουν εκτιναχθεί και πλέον 9 στα 10 από αυτά ανήκουν στη νέα μετάλλαξη, στόχος είναι να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το ΕΣΥ με μια νέα έκρηξη κρουσμάτων λόγω Θεοφανίων.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του επίκουρου καθηγητή επιδημιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος, λόγω και της μετάλλαξης Όμικρον, συνέστησε στους ανεμβολίαστους να μην παραστούν στους εορτασμούς για τα Θεοφάνεια.

Κλειδί για να μην υπάρξει διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον είναι η πιστή τήρηση των μέτρων από όλους τους πιστούς και ο έλεγχος των πρωτοκόλλων τόσο από την πολιτεία, όσο και την εκκλησία, την οποίο η κυβέρνηση καλεί να εξαντλήσει τις δυνατότητες της στην εφαρμογή των μέτρων, προκειμένου να προστατεύσει το ποίμνιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι ανεμβολίαστοι πιστοί οφείλουν να προσέρχονται στους ναούς με αρνητικό rapid test και με χρήση μάσκας, ενώ και στους εξωτερικούς χώρους όπου θα γίνει η Τελετή για τον Αγιασμό των Υδάτων επιβάλλεται όλοι οι πιστοί να έχουν αποστάσεις μεταξύ τους, να κάνουν self test πριν πάνε σε αυτές τις εκδηλώσεις, και να φορούν διπλή ή υψηλής προστασίας μάσκα,

 

Ανησυχία για την πίεση στο ΕΣΥ

Η αγωνία κυβέρνησης και ειδικών εστιάζεται στους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις διασωληνώσεις, κι ενώ η θετικότητα έχει φτάσει πλέον στο 10,4 σε όλη τη χώρα.

Η σύσταση της στους πολίτες να αποφεύγουν τις συναθροίσεις, οι οποίες αποτελούν και τις μεγαλύτερες εστίες διασποράς του ιού, ειδικά αυτό το διάστημα της έξαρσης της πανδημίας, κι ενώ το Ε.Σ.Υ. δοκιμάζει τις αντοχές του.

Αύριο ή το αργότερο τη Δευτέρα φεύγουν τα πρώτα φύλλα πορείας για την επίταξη ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται στα νοσοκομεία από την νόσηση συναδέλφων τους (πάνω από 2.000 υγειονομικοί σε καραντίνα σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ).

Παράλληλα το υπουργείο Υγείας έχει προβεί σε συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα για να προσφέρει τη στήριξή του. Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε το 10-15% των απλών κλινών του ιδιωτικού τομέα να διατίθενται για περιστατικά covid. Αυτό σημαίνει ότι πλέον στην Αθήναμ τη Θεσσαλία και τη Θεσσαλονίκη διατίθενται άνω των 800 απλών κλινών σε covid περιστατικά και άνω των 700 απλών κλινών σε non covid περιστατικά.

Παράλληλα το σύνολο των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα που ξεπερνούν τις 200 διατίθενται στο ΕΣΥ.

Στο σύνολο της Επικράτειας ο ιδιωτικός τομέας θα συμμετάσχει με άνω των 2000 κλινών σε covid και non covid περιστατικά και με το σύνολο των κλινών ΜΕΘ.

Το υπουργείο Υγείας έχει αποφασίσει ότι σε οποία κλινική δεν συμμετάσχει στο σχεδιαζόμενο επιχειρησιακό πλάνο θα διακοπεί η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.