Quantcast

Θεοδωρικάκος για Καρδίτσα: Πιστώθηκαν ήδη 4 εκατ. ευρώ στον δήμο για να δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες

«ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΜΕΣΑ»

Το κράτος κινήθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των πληγέντων της Καρδίτσας, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στις δραματικές εικόνες που καταγράφηκαν στην Καρδίτσα, υποστήριξε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι σε χρόνο ρεκόρ ο δήμος Καρδίτσας έλαβε 4 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις στους πολίτες που επλήγησαν.

«Έχουν, ήδη, πιστωθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο λογαριασμό του Δήμου. Από εδώ και πέρα, είναι δουλειά του να διατεθούν στις οικογένειες που έχουν πληγεί», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και ζήτησε να δοθούν στους πολίτες τα χρήματα, άμεσα, χωρίς γραφειοκρατία. «Εμείς είπαμε στον Δήμο Καρδίτσας: Δώστε τα χρήματα πριν τελειώσει η καταγραφή των ζημιών» πρόσθεσε.

Για την επίσκεψή του στην Καρδίτσα και όσα αντίκρισε εκεί, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε: «Είδα θλίψη και απόγνωση, γιατί η ζημιά ήταν πολύ μεγάλη. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Είμαστε εδώ για να κάνουμε πράξη την ελπίδα».

Ο υπουργός σημείωσε ότι μίλησε με πολλούς ανθρώπους, τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός, κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Καρδίτσα και τόνισε ότι δεν αντιλήφθηκε να υπήρχε κάποια δυσαρέσκεια. Χαρακτήρισε δε ορισμένες αντιδράσεις «στημένες». «Οι πολίτες βλέπουν ότι το Κράτος έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά», είπε, υπογραμμίζοντας ότι η κρατική μηχανή λειτούργησε συντονισμένα. «Η κυβέρνηση είναι δίπλα στον πολίτη και όχι στα γραφεία», τόνισε και σημείωσε ότι «δεν μπορεί το 2020 να γίνεται αντιπολίτευση με όρους του 1980».

Αναφερόμενος στην πανδημία ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε τον κορωνοϊό τεράστια απειλή. «Ο κορωνοϊός είναι μια τεράστια απειλή και δεν έχουμε περιθώριο να την υποτιμήσουμε. Η υποτίμηση και η άρνηση της πραγματικότητας μπορεί να μας πάει πολύ πίσω» είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τους πολίτες να εφαρμόσουμε όλοι τα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Ειδικά για τα σχολεία είπε ότι γίνεται σημαντική προσπάθεια από τη συντριπτική πλειοψηφία των δασκάλων και των παιδιών, ενώ για τις καταλήψεις τόνισε ότι με αυτές δεν λύνεται κανένα πρόβλημα. «Το κλειστό σχολείο είναι κακό σχολείο. Τα προβλήματα όλα λύνονται με διάλογο και συνεννόηση» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στο Δημόσιο είπε ότι ρυθμίστηκε η προσέλευση των υπαλλήλων σε τρεις δόσεις (7.00, 8.00 και 9.00 το πρωί) με στόχο την αποφυγή του συγχρωτισμού και στα μέσα μεταφοράς. Επίσης, η τηλεργασία θα ισχύσει στο σύνολο του δημοσίου τομέα στο 40%, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση. Επιδιώκεται, παντού, η εξυπηρέτηση των πολιτών να γίνεται μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και ραντεβού, είναι υποχρεωτική, παντού, η μάσκα και για εργαζόμενους και για πολίτες που προσέρχονται στις υπηρεσίες και τέλος παρέχονται εναλλακτικά ωράρια εργασίας και ειδικές άδειες για τους εργαζομένους που έχουν παιδιά που μένουν σπίτι και δεν μπορούν να πάνε σχολείο.

Όσον αφορά στις μάσκες, τόνισε ότι δεν είναι ατομικό είδος προστασίας. «Με τη μάσκα προστατεύεις όλη την κοινωνία» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Σημασία έχει να εφαρμοστούν τα μέτρα ασφαλείας».

Για την υπόθεση με τις μάσκες στα σχολεία ο κ. Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να υποστηρίξει την Αυτοδιοίκηση και να δώσει δωρεάν μάσκες σε όλα τα παιδιά. «Έπραξε ολόσωστα, γιατί ορισμένοι ανακάλυψαν αμαρτίες κρατισμού και διάφορα άλλα. Η μάσκα στην παρούσα φάση που ζούμε είναι μέσον προστασίας του συνόλου της κοινωνίας. Δεν είναι ατομικό είδος προστασίας. Ο καθένα φορώντας μάσκα προστατεύει όλους τους άλλους. Όταν οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η μάσκα είναι απαραίτητη για την προστασία όλων μας, φυσικά είναι και είδος ατομικής ευθύνης. Η ατομική και η συλλογική ευθύνη σε αυτήν την περίπτωση πηγαίνουν μαζί». Θύμισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε, έγκαιρα, τα χρήματα στην ΚΕΔΕ, η οποία λειτούργησε πολύ γρήγορα και με διαφάνεια. «Η αστοχία υπήρξε από την πλευρά της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας που έδωσε λάθος διαστάσεις. Και θέλω να ξεκαθαρίσω πως κατανοώ ότι δεν μπορούσε η ΚΕΔΕ να αγνοήσει αυτές τις διαστάσεις, γιατί αν το είχε κάνει, σήμερα, θα ήταν υπόλογη για παράβαση καθήκοντος».