Θεοδωρίδου: Μπορεί το εμβόλιο της γρίπης να γίνει ταυτόχρονα με αυτό του κορωνοϊού;

Τι απαντά η ειδικός

Στον εμβολιασμό κατά της γρίπης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας.

 

 

Αρχικά, υπενθύμισε πως στις 30/9 ο υπ. Υγείας ανακοίνωσε την έναρξη εμβολιασμών κατά της γρίπης και πως από την 1η Οκτωβρίου το εμβόλιο συνταγογραφείται.

Όπως εξήγησε, «τους χειμερινούς μήνες κυκλοφορούν πολλοί ιοί της γρίπης και εδώ και 2 χρόνια κοροναϊός. Από την αρχή υπήρξε ανησυχία για την αλληλεπίδραση των δύο λοιμώξεων. Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε μία σαφή γνώση σε τι βαθμό μπορεί να επηρεάσει η μία λοίμωξη την άλλη».

«Όμως, γνωρίζουμε ότι την περσινή χρονιά είχαμε την ευτυχία η κινητικότητα του ιού της γρίπης να είναι εξαιρετικά χαμηλή, κάτι που αποδίδεται κυρίως στην εφαρμογή των μέτρων ατομικής υγιεινής» συμπλήρωσε.

«Επιδημιολογικά η γρίπη κορυφώνεται τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο επομένως τα άτομα που πρέπει να εμβολιαστούν θα πρέπει να είναι ήδη ανοσοποιημένα από τον Νοέμβριο» όπως τόνισε.

Ακόμα, εξήγησε πως το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο είναι διαφορετικό. Ο ιός γενικά υφίσταται ήπιες η πιο έντονες μεταλλάξεις, γεγονός που τον κάνει κάθε χρόνο διαφορετικό.

Όπως υπογράμμισε, φέτος τα εμβόλια που κυκλοφορούν είναι τετραδύναμα.

«Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και ταυτόχρονα με του κορωνοϊού»

Σε αυτό το σημείο, υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός δεν παρεμβαίνει στο σχήμα των εμβολιασμών των υπόλοιπων εμβολίων, δηλαδή συστάσεις για τήρηση μεσοδιαστήματος μεταξύ εμβολίων δεν υφίστανται.

«Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και ταυτόχρονα με το εμβόλιο του κοροναϊού» διευκρίνισε και πρόσθεσε πως «όποιος πρέπει α εμβολιαστεί για τη γρίπη δεν θα πρέπει να κάνει χρονολογικό σταυρόλεξο».

Οι χρονικοί περιορισμοί λοίμωξης και εμβολίου γρίπης

Χρονικοί περιορισμοί λοίμωξης κορωνοϊού και αντιγριπικού εμβολιασμού είναι οι εξής:

  • Ασυμπτωματικοί που έχουν θετικό εργαστηριακό έλεγχο εμβολιάζονται μόλις ολοκληρωθεί ο χρόνος απομόνωσης
  • Ασυμπτωματικοί που ήρθαν σε επαφή με θετικό κρούσμα, ελέγχονται και είναι αρνητικά, μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά
  • Συμπτωματικοί με COVID πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους
  • Όπως ξεκαθάρισε, δεν υπάρχει διασταυρούμενη προστασία μεταξύ του COVID και τη λοίμωξη από τους ιούς της γρίπης.