Θεοδωρίδου για τρίτη δόση: Προτεραιότητα στους υγειονομικούς

"Οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχίζονται χωρίς να αναβάλλονται", τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Τα δεδομένα της ανοσιακής ανταπόκρισης που προκύπτουν από μελέτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό δείχνουν πως κι άλλες πληθυσμιακές ομάδες μπορούν να προτεραιοποιηθούν για τρίτη δόση εμβολίου, με άμεσο παράδειγμα οι υγειονομικοί, κατηγορία επαγγελματιών που κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν τον ιό καθώς εκτίθενται άμεσα, σε περιβάλλοντα λοίμωξης.

 

Αυτό, τόνισε στις ανακοινώσεις της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση των υγειονομικών συντακτών.

Η χορήγηση της τρίτης δόσης- με εξαίρεση τους ανοσοκατεσταλμένων- που μπορούν να την κάνουν και 4 εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση- είναι έξι έως 8 μήνες μετά την δεύτερη, είπε ακόμη.

 

Τρίτη δόση

Ανοσοκατεσταλμένοι, αυτοί που διαμένουν σε δομές και οι άνω των 65 ετών θα λάβουν τρίτη δόση.

Αν εξαιρέσουμε τους ανοσοκαταστελμένους οι υπόλοιπες ομάδες μπορεί να λάβουν την τρίτη δόση 6 – 8 μήνες μετά τον εμβολισμό.

Η Μαρία Θεοδωρίδου είπε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει όλες τις επιστημονικές μελέτες που αφορούν στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών με τρίτη (αναμνηστική) δόση σε πλήρως εμβολιασμένους υγειονομικούς.

«Είναι κατανοητό ότι η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτροπή αφενός της μετάδοσης της ασθένειας στο επαγγελματικό αλλά και το οικογενειακό τους περιβάλλον, αφετέρου για την αποφυγή της περαιτέρω επιβάρυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας», υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

 

Σχολεία και μαθητές

 

Η Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα συζήτησης του εμβολιασμού εφήβων 15-17 ετών και εκτίμησε πως πολλά ερωτήματα- προβληματισμοί για το ζήτημα θα απαντηθούν και με την επικοινωνία γονέων παιδιών και παιδιάτρων θα αρθούν οι  τυχόν λανθασμένες αντιλήψεις

Ζήτημα αποτελούν επίσης οι εμβολιασμοί σε ακόμη μικρότερες ηλικίες με τις μελέτες που εξελίσσονται να δείχνουν ότι τους επόμενους μήνες θα μπορέσει να δοθεί έγκριση κατεπείγουσας χρήσης.

“Οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχίζονται χωρίς να αναβάλλονται”,  είπε αναφερόμενη στο γεγονός ότι πολλοί εμβολιασμοί δεν έγιναν από υπερβολικό άγχος για σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

Με βάση το παραπάνω, αναφέρθηκε σε μια πρόσφατη μελέτη για αλλεργικά σοκ από τα εμβόλια που δημοσιεύθηκε στο Τζάμα και στην οποία έλαβαν μέρος άτομα με σχετική προδιάθεση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν πως το 98% ατόμων με προδιάθεση για αλλεργικές αντιδράσεις- που έλαβε μέρος  σε αυτή, δεν είχε καμία αλλεργική αντίδραση.  

Το 1% είχε μια ήπια αλλεργική αντίδραση  και μόλις το 0,7 % είχε μια επιφυλακτικού τύπου αντίδραση η οποία ήταν άμεσα αντιμετωπίσιμη.

Η συχνότητα που καταγράφεται όσον αφορά αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο Pfizer ειδικά είναι συγκεκριμένα 4,7 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο.

Η ειδικός ευχήθηκε μεταξύ άλλων καλή σχολική χρονιά με συνεχή δια ζώσης διδασκαλία, ευχήθηκε η κα Θεοδωρίδου και ανέφερε πως όλοι οι φοιτητές Ιατρικής, στους οποίους έκανε μάθημα είναι συνειδητά εμβολιασμένοι.

 

Θεμιστοκλέους: Το 56% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως

 

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι ξεπεράσαμε τα 11 εκατ. δόσεις εμβολιασμού, ενώ σημείωσε ότι οι περισσότεροι που κλείνουν ραντεβού πρώτης δόσης είναι κάτω των 35 ετών. Ηδη, από το απόγευμα της Δευτέρας άρχισε η αποστολή sms σε 285.000 πολίτες οι οποίοι έχουν προτεραιοποιηθεί για να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου.

 

«Σήμερα έχουν γίνει 25.000 εμβολιασμοί και η μέρα θα κλείσει κοντά στους 30.000. Ξεπεράσαμε τους 11.700.000 εμβολιασμούς και ποσοστό 60% του γενικού πληθησμού έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση. Την ίδια στιγμή, ποσοστό 56% στον γενικό πληθυσμό έχει εμβολιαστεί πλήρως. Την τελευταία εβδομάδα, 102.000 συμπολίτες έχουν κλείσει ραντεβού μιας δόσης, κυρίως κάτω των 35 ετών. Περισσότερα από 16.000 παιδιά 15-17 έχουν εμβολιαστεί τις τελευταίες μέρες. Στα παιδιά 12-14 έχει εμβολιαστεί το 13%, δηλαδή 50.000. Στις δυο ηλικιακές κατηγορίες έχουν εμβολιαστεί πάνω από 140.000 παιδιά. Σε σχέση με αναμνηστική δποση, την Τρίτη ανοίγει πλατφόρμα για ανοσοκατεσταλμένους – περίπου 285.000 – οι οποίοι θα λάβουν SMS για ραντεβού» ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε εκτενώς και στη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα με αμοιβή 10 ευρώ ανά εμβολιασμό. Όπως είπε, περίπου 1.000 γιατροί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο σύστημα.

«Από τον Αύγουστο, ισχύει πως για κάθε νέο ραντεβού που κλείνουν γιατρός και φαρμακοποιός, αμείβονται με 10 ευρώ. Μπορούν να κλείσουν ραντεβού για κάθε εμβολιαστικό κέντρο, ενώ μπορεί να το κάνει γιατρός κάθε ειδικότητας. Για τους ιδιώτες γιατρούς, αμείβονται με 20 ευρώ για εμβολιασμό στο ιατρείο τους και με 50 ευρώ για κατ’ οίκον εμβολιασμό. Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από αρχές Αυγούστου, έχουν ενδιαφερθεί πάνω από 1.000 ιδιώτες γιατροί ενώ ως τώρα έχουν γίνει 1.110 εμβολιασμοί (οι 860 κατ’ οίκον). Το πρόγραμα αφορά σε εμβολιασμούς σε ομάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί ως τώρα και δεν σχετίζεται με τις αναμνηστικές δόσεις. Το πρόγραμμα για τους παιδίατρους θα βασιστεί σε αυτό για τους ιδιώτες γιατρούς» σχόλιασε ο κ. Θεμιστοκλέους.