Θέμα TL – Μωβ μέδουσες: Ο νέος κίνδυνος για τους λουόμενους φέτος το καλοκαίρι

Ο καθηγητής του τμήματος Ωκεανογραφίας και θαλάσσιων επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρόσος Κουτσούμπας, μιλά στο TL για όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον «απρόσκλητο» επισκέπτη του καλοκαιριού

Αντώνης Χρυσουλάκης 

Κολύμπι μαζί με τις μωβ μέδουσες θα αναγκαστούν να κάνουν αρκετοί πολίτες φέτος το καλοκαίρι, καθώς ο αριθμός των συγκεκριμένων θαλάσσιων ζώων έχει πολλαπλασιαστεί και πλέον εμφανίζονται σε αρκετές παραλίες. Ο καθηγητής του τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρόσος Κουτσούμπας, μιλώντας στο timeline.gr ανέφερε ότι βρισκόμαστε στην αναπαραγωγική τους περίοδο και οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις θάλασσες είναι ιδανικές για να σημειωθούν πληθυσμιακές εκρήξεις.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα και η κλιματική αλλαγή ευνοούν τις πληθυσμιακές εκρήξεις 

«Φαινόμενα με πληθυσμιακές εκρήξεις κατά τόπους σε παράκτιες περιοχές και σε κόλπους είχαμε και παλιότερα, δεν είναι τωρινό. Η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι η κατάλληλη για τη μωβ μέδουσα ή αλλιώς pelagia noctiluca για να αναπαραχθεί. Η θερμοκρασία του νερού όπως και η άφθονη τροφή (το φυτοπλαγκτόν) που υπάρχει στη θάλασσα δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για πληθυσμιακή έκρηξη» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. Και συνεχίζει: «Κάποιοι από τους λόγους που οφείλεται το φαινόμενο αυτό είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα και η κλιματική αλλαγή. Είναι χαρακτηριστικό πως η θερμοκρασία της θάλασσας έχει αυξηθεί τα τελευταία 25 χρόνια και η pelagia noctiluca είναι μέσα στα είδη που ευνοούνται στο να αναπαραχθούν. Την ίδια στιγμή, όσο περνά ο καιρος, εκλείπουν και οι μεγάλοι θηρευτές όπως τα μεγάλα ψάρια και οι θαλάσσιες χελώνες που τρέφονται από αυτές. Η ανθρώπινη δραστηριότητα όλα αυτά τα χρόνια έχει διαταράξει την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και έτσι οι μέδουσες καταφέρνουν και πολλαπλασιάζονται πιο εύκολα».

Διαβάστε επίσης: Μωβ Μέδουσες: Πού έχουν εμφανιστεί στην Ελλαδα – Δείτε τον διαδραστικό χάρτη (Βίντεο)

Τι πρέπει να κάνετε εάν σας τσιμπήσουν

Σε ό,τι έχει να κάνει με το τσίμπημά τους ο καθηγητής ανέφερε ότι «προκαλεί έναν έντονο πόνο και στη συνέχεια οίδημα στην περιοχή που ήρθε σε επαφή με τις κεραίες» της μέδουσας. Όπως εξήγησε «αυτό οφείλεται στα κνιδοκύτταρα που υπάρχουν στις κεραίες της pelagia noctiluca, οι οποίες είναι αρκετά μακριές. Καλό θα ήταν για όποιον έρθει σε επαφή με αυτά τα ζώα και δεχτεί το τσίμπημά τους, να αποβάλει άμεσα τα κνιδοκύτταρα ξεπλένοντας το σημείο με άφθονο θαλασσινό νερό ή με θαλασσινό νερό αναμειγμένο με μαγειρική σόδα σε αναλογία ένα προς ένα. Ακόμα θα μπορούσε να τοποθετήσει πάγο ώστε να αποφευχθεί το οίδημα. Βέβαια, καλό θα ήταν εάν δουν οι πολίτες ότι στην παραλία υπάρχουν πολλές τέτοιες μέδουσες τότε καλό θα ήταν να μην κολυμπήσουν».Οι μωβ μέδουσες πλέον αποτελούν τον «απρόσκλητο» επισκέπτη της παραλίας καθώς έχουν κάνει την εμφάνισή τους παντού και μια κοντινή επαφή μαζί τους θα οδηγήσει σε μια στιγμή πόνου. «Μεγάλοι πληθυσμοί των μωβ μεδουσών έχουν εμφανιστεί στη Χαλκιδική, στο νότιο Ευβοϊκό, στον Αργοσαρωνικό, σε κάποια σημεία στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο και στο Ιόνιο πέλαγο» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

Διαβάστε επίσης: Επανέρχονται οι μωβ μέδουσες: Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσουν

Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι οι πολίτες

Καταλήγοντας ο καθηγητής εξήγησε τον τρόπο που κινούνται αυτά τα θαλάσσια ζώα και σημείωσε ότι δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση για το πότε θα σταματήσει αυτό το φαινόμενο. «Αυτοί οι οργανισμοί δεν κινούνται μόνοι τους και βασίζονται στα ρεύματα της θάλασσας. Τα ρεύματα είναι αυτά που τις πάνε προς την παραλία και τα ρεύματα τις απομακρύνουν. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια για το πότε θα σταματήσει το φαινόμενο. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι πολίτες μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι διότι μπορεί να συναντήσουν τις μωβ μέδουσες» σημείωσε.