ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΗΟΟΚ»

Τέσσερα ελληνικά F-16 συνόδεψαν αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52

09:04
17.09.2020

Τέσσερα ελληνικά F-16 για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λιγότερο του ενός μηνός συνόδεψαν την Τετάρτη αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52.

Η πρόσκληση και συμμετοχή της Ελλάδας στην Επιχείρηση «ΗΟΟΚ» καταδεικνύει τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ, η οποία αναβαθμίζεται συνεχώς με την υλοποίηση συνεκπαιδεύσεων και κοινών αποστολών, μεταξύ άλλων και με εναέρια μέσα ειδικού ρόλου των ΗΠΑ, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά από το ΓΕΕΘΑ. 

Σημειώνεται ότι και την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020, στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «ALLIED SKY», ελληνικά μαχητικά F-16 είχαν συνοδέψει αμερικανικά Βομβαρδιστικά Β – 52.

Στη νέα επιχείρηση, κατά το δρομολόγιο τους από την Αγγλία, τα Β – 52 συνοδεύτηκαν διαδοχικά από αεροσκάφη της Γαλλίας (KC – 135), της Ελβετίας (F – 18), της Ιταλίας (F – 35), της χώρας μας και της Μεγάλης Βρετανίας (Eurofighter). 

Τα Ελληνικά μαχητικά ανέλαβαν συνοδευτικό ρόλο των Β-52 εντός των FIR Αθηνών και Λευκωσίας με διαδρομή άνωθεν Ηπείρου, Μακεδονίας, Βορείων Σποράδων, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου και Δυτικά Κύπρου. Από εκεί τη συνοδεία ανέλαβαν μαχητικά της Μεγάλης Βρετανίας και κατά την επιστροφή τους στο ίδιο περίπου σημείο τα Αμερικανικά Βομβαρδιστικά παρελήφθησαν εκ νέου από τα Ελληνικά αεροσκάφη κινούμενα άνωθεν Δωδεκανήσου, Βόρεια Κρήτης, Πελοποννήσου και Επτανήσων, οπότε και εξήλθαν του FIR Αθηνών.