Quantcast

Τέμπη: Μάζεψαν συνολικά 8.000 φιάλες αίματος για τους τραυματίες – Συγκινητική ανταπόκριση

Η προσφορά έχει καλύψει τις ανάγκες και με δεδομένη την ευπάθεια του αίματος και τον χρόνο διατήρησής του το ΕΚΕΑ βάζει προσωρινά... φρένο στις δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας

Συγκλονιστική ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα για αιμοδοσία , προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για τους τραυματίες από τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

Σχεδόν 4.500 μονάδες (φιάλες) αίματος προσφέρθηκαν χθες από τους πολίτες στις υπηρεσίες αιμοδοσίας του ΕΣΥ, αναφέρει το ρεπορτάζ του protothema.gr.

«Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη, συγκινητική και το “ευχαριστώ” του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας σε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν είναι αυτονόητο. Συνολικά από προχθές, Τετάρτη, που έγινε το κάλεσμα για εθελοντική αιμοδοσία, μέχρι χθες το βράδυ έχουν συλλεγεί 8.000 μονάδες αίματος. Για να αντιληφθεί κάποιος το κύμα της προσφοράς που αποκαλύφθηκε δυστυχώς σε αυτήν την τραγωδία, θα υπενθυμίσουμε ότι τον Ιούλιο του 2018 που το ΕΚΕΑ απηύθυνε κάλεσμα για τους εγκαυματίες στο Μάτι, σε μία εβδομάδα είχαν συγκεντρωθεί περίπου 15.000 μονάδες αίματος», λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ, κ. Παναγιώτης Κατσίβελας.

Γιατί πρέπει να σταματήσει για λίγο η εθελοντική αιμοδοσία

Πλεον η προσφορά έχει καλύψει τις ανάγκες και με δεδομένη την ευπάθεια του αίματος και τον χρόνο διατήρησής του, το ΕΚΕΑ βάζει προσωρινά… φρένο στις δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας.

Όπως εξηγεί ο κ. Κατσίβελας, τα ερυθρά αιμοσφαίρια μπορούν να συντηρηθούν για 35 έως 42 ημέρες, τα αιμοπετάλια για 5 ημέρες και το πλάσμα για μακρό χρονικό διάστημα.

«Στην εξίσωση των αναγκών βάζουμε τον αριθμό των μονάδων αίματος που προσφέρονται αλλά και τον χρόνο που μπορούν να αξιοποιηθούν τα παράγωγα του αίματος. Είναι σημαντικό να αξιοποιούμε με ακρίβεια και συνέπεια αυτήν την πολύτιμη προσφορά των ανθρώπων. Επιπλέον, είναι σημαντικό να τους προστατεύσουμε, να αποφευχθεί η εξάντληση στους εθελοντές αιμοδότες και το εθελοντικό κίνημα. Έπειτα από 3 μήνες θα χρειαστεί να αιμοδοτήσουν», λέει ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΕΚΕΑ, στόχος είναι η εθελοντική αιμοδοσία να απλωθεί μέσα στον χρόνο, να έχει διάρκεια και να επαναλαμβάνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα και το κυριότερο να βασίζεται σε έναν συμπαγή όγκο εθελοντών αιμοδοτών.

«Σε αυτή τη φάση έχουν καλυφθεί όλες οι ανάγκες. Μπορούμε να επιστρέψουμε στη συνήθη ημερήσια συλλογή ποσοτήτων, που είναι περίπου 1.500 μονάδες, και να επανέλθουμε σε μερικές εβδομάδες με κάλεσμα εθελοντικής αιμοδοσίας, στη μνήμη των παιδιών που χάθηκαν στο δυστύχημα», αναφέρει ο κ. Κατσίβελας.

Το στοίχημα της συγκράτησης των 98.000 νέων αιμοδοτών του 2022

Το 2022 το Μητρώο Αιμοδοτών της χώρας ενισχύθηκε με 98.000 νέους αιμοδότες, ανθρώπους δηλαδή που αιμοδότησαν για πρώτη φορά. Πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ, κατά την τελευταία τουλάχιστον 5ετία που καταγράφεται η κίνηση στο Μητρώο. Το 2018 οι νέοι αιμοδότες ήταν περίπου οι μισοί σε σχέση με εκείνους του 2022. Το 2019 όπως και το 2020 καταγράφηκαν περίπου 50.000 νέοι αιμοδότες και το 2021 ο αριθμός τους αυξήθηκε, φτάνοντας τους 63.000 νέους αιμοδότες.

Κατά την τελευταία 5ετία το κύμα των νέων εθελοντών αιμοδοτών άλλαξε και το ηλικιακό προφίλ των εγεγραμμένων στο Μητρώο. Πλέον ο μέσος όρος ηλικίας των αιμοδοτών είναι 35 έτη, μειωμένος κατά δέκα χρόνια σε σύγκριση με εκείνον πριν από την πανδημία.

«Το στοίχημα για μας είναι οι ενέργειες και οι δράσεις μας να εμπεδωθούν στους πολίτες. Να εμπεδωθεί η αιμοδοσία ως μια καλή συνήθεια, που μπορεί να επαναλαμβάνεται και να έχει αποτέλεσμα, να οδηγεί σε λύσεις μέσα στο σύστημα υγείας. Αν επιτύχουμε να βάλουμε τους νέους αιμοδότες σε μια σταθερή τροχιά αιμοδοσίας δύο φορές τον χρόνο, θα αλλάξει δραστικά η κατάσταση και θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα επάρκειας αίματος», εξηγεί ο κ. Κατσίβελας.

Η Ελλάδα χρειάζεται ετησίως περίπου 550.000 μονάδες αίματος. Σήμερα οι ανάγκες καλύπτονται σε ποσοστό περίπου 65% από την εθελοντική αιμοδοσία, ενώ κατά τόπους η εθελοντική προσφορά φτάνει και το 95%. «Το ΕΚΕΑ γνωρίζει πού υπάρχει πρόβλημα και υλοποιεί θεραπευτικές παρεμβάσεις όπου μπορεί για να το αντιμετωπίσει», καταλήγει ο πρόεδρος του Κέντρου.