Τέμπη: Αισιοδοξία για τους τρεις τραυματίες στη ΜΕΘ

Στον κατάλογο αποκαλύπτεται ότι το μικρότερο θύμα είναι 15 ετών και το μεγαλύτερο 67

Θλίψη προκαλεί η μαύρη λίστα με τους νεκρούς του φρικιαστικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών που κόστισε τη ζωή 57 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους νεαροί φοιτητές!

Στον κατάλογο αποκαλύπτεται ότι το μικρότερο θύμα είναι 15 ετών και το μεγαλύτερο 67, ενώ σοκ προκαλεί η διαπίστωση ότι οι άνθρωποι από 30 ετών και κάτω που σκοτώθηκαν τη μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου είναι 31, αριθμός που προκαλεί κόμπο στο στομάχι. Οι άντρες που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην αμαξοστοιχία του θανάτου ήταν 29 και οι γυναίκες 26, μεταξύ τους πέντε αλλοδαποί.

Τους περισσότερους νεκρούς, και συγκεκριμένα 20, θρηνεί η Θεσσαλονίκη, αφού τελικός προορισμός του Intercity 62 ήταν η συμπρωτεύουσα. Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, η Βόρεια Ελλάδα μετράει ακόμα έξι νεκρούς, η Αθήνα εννέα, η Θεσσαλία οκτώ, ενώ δύο νεκρούς φοιτητές κλαίει και η Κύπρος. Η λίστα βγήκε στη δημοσιότητα χθες από την έντυπη έκδοση της «larissanet», 17 ημέρες μετά το φονικότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα της Ελλάδας κι ενώ οι έρευνες για την απόδοση ευθυνών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Μέσα στους αδικοχαμένους ανθρώπους που αγόρασαν το μοιραίο εισιτήριο ήταν φοιτητές που είχαν όλη τη ζωή μπροστά τους, νέοι άνθρωποι που ετοιμαζόντουσαν να φτιάξουν οικογένειες, μεροκαματιάρηδες, συνταξιούχοι, τουρίστες.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, και έπειτα από τις αναλύσεις των δειγμάτων DNA στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 56 θύματα σε σύνολο 57. Τα αποτελέσματα προέκυψαν μέσω της συγκριτικής ανάλυσης 58 βιολογικών υλικών που ελήφθησαν από συγγενείς θυμάτων ή προσωπικά αντικείμενα αυτών, καθώς και 108 δειγμάτων που ελήφθησαν από σορούς ή σωματικά μέλη. Ο 56ος επιβάτης που ταυτοποιήθηκε ήταν μετανάστης από τη Συρία. Η ταυτοποίησή του έγινε από δείγμα DNA ενός συγγενή του, καθώς και από προσωπικό αντικείμενό του.

Τι απέγινε η Εριέττα;

Μόνο για μία περίπτωση βιολογικού υλικού που ελήφθη από συγγενή αγνοούμενης δεν προέκυψε αντιστοίχιση, καθώς δεν βρέθηκε σχετικό δείγμα.

Πρόκειται για την 23χρονη Εριέττα Μόλχο από τη Θεσσαλονίκη, φοιτήτρια στην Αρχιτεκτονική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία επέστρεφε στην πόλη με τη μοιραία αμαξοστοιχία. Άτομα από το στενό περιβάλλον της οικογένειάς της αναφέρουν ότι οι γονείς και οι συγγενείς της ανεβαίνουν έναν γολγοθά, καθώς δεν έχουν να θάψουν τίποτα από το παιδί τους.

Αισιοδοξία για τους τρεις στη ΜΕΘ

Αισιόδοξα είναι τα νέα για την κατάσταση της υγείας των τραυματιών του φρικιαστικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Τέσσερα άτομα, δηλαδή τρεις κοπέλες κι ένας νεαρός, νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δίνοντας γενναία μάχη για να βγουν νικητές και να κρατηθούν στη ζωή.

Μία από τις τραυματίες, η 26χρονη Ανυσία Λιούρη, είναι διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης σε σταθερή κατάσταση, ενώ τα άλλα δύο κορίτσια νοσηλεύονται στην Εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας (το ένα διασωληνωμένο σε σταθερή κατάσταση, ενώ το άλλο αποσωληνώθηκε και βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση). Ο τέταρτος τραυματίας νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας διασωληνωμένος, σε σταθερή αλλά κρίσιμη κατάσταση. Πρόκειται για τον 20χρονο Γεράσιμο-Ιάσονα Γεωργιάδη, που εδώ και 18 ημέρες, από τότε δηλαδή που έγινε το φοβερό δυστύχημα, δίνει την πιο δύσκολη μάχη της ζωής του. Ο νεαρός από τον Βόλο επέβαινε στο πρώτο βαγόνι και την ώρα της μετωπικής σύγκρουσης των δύο τρένων εκσφενδονίστηκε από το παράθυρο τού βαγονιού. Από την πτώση, όμως, χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι του και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δίνει μαζί του τιτάνια μάχη για να τον κρατήσει στη ζωή. Εξάλλου, η ΜΕΘ Λάρισας είναι μία από τις καλύτερες της χώρας και ένας από τους εξαιρετικότερους εντατικολόγους είναι ο διευθυντής της Απόστολος Κομνός. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο, ο κ. Κομνός και όλη η επιστημονική του ομάδα έχουν πέσει πάνω από το βαρύ περιστατικό του 20χρονου Γεράσιμου. «Κάθε ώρα που περνά και την κερδίζει, είναι υπέρ του…», λένε οι θεράποντες γιατροί του.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ / Ρεπορτάζ: Εύα Παπαδάτου