Τα Ellinika Hoaxes διαψεύδουν τα δημοσιεύματα για “κατάληψη” ελληνικού εδάφους στον Έβρο

ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΤΑ FAKE NEWS ΓΙΑ ΤΗΝ "ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ”

Τα “ellinika hoaxes” βάζουν τα πράγματα στη θέση τους, όσον αφορά στα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν σχετικά με “κατάληψη ελληνικού εδάφους από την τούρκικη στρατοχωροφυλακή”. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, πρόκειται για ένα σύνολο από fake news, αστήρικτους ισχυρισμούς, φήμες και άσχετες εικόνες-χάρτες.

Όπως εξηγούν, μετά τα επεισόδια με τους μετανάστες στις Καστανιές, τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο, η Ελλάδα αποφάσισε να επεκτείνει τον φράχτη (ως προετοιμασία για ένα δεύτερο κύμα εισροής μεταναστών) στα σημεία που τα σύνορα μας με την Τουρκία είναι στην παλιά κοίτη του Έβρου. Σε αυτά τα σημεία, η παλιά κοίτη, λόγω των εμφράξεων, κρατάει λίγο ή καθόλου νερό και μπορεί κάποιος να περάσει περπατώντας. Αυτά τα σημεία πρέπει πρώτα να αποψιλωθούν, καθώς υπάρχει πυκνή βλάστηση, για να κατασκευαστεί ο φράχτης, αλλά και για να υπάρχει ορατότητα. Ο φράχτης, για τεχνικούς λόγους, δεν μπορεί να κατασκευαστεί ακριβώς στο μέσο της παλιάς κοίτης, αλλά μερικά μέτρα πιο μέσα (προς την ελληνική πλευρά).

Τι πραγματικά έχει συμβεί;

Όπως εξήγησε ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, στη νότια έμφραξη της παλαιάς κοίτης του Έβρου δημιουργήθηκε μια “μικρή ζούγκλα” από τη βλάστηση. Για την κατασκευή του φράχτη, αλλά και για να υπάρχει ορατότητα, η περιοχή των περίπου 16 στρεμμάτων έπρεπε πρώτα να αποψιλωθεί. Κάποια στιγμή, και αφού ήδη είχαν αποψιλωθεί 13 με 14 στρέμματα, εμφανίστηκαν Τούρκοι τοπογράφοι που υποστηρίζονταν από μια στρατιωτική ομάδα, και είπαν ότι τα ελληνικά σύνορα είναι λίγο πιο μέσα (προς την ελληνική πλευρά). Κινήθηκαν οι διαδικασίες για να επιλυθεί το ζήτημα, όπως γίνονταν εδώ και δεκάδες χρόνια σε ανάλογες περιπτώσεις. Όπως τόνισε ο Στρατηγός, όταν οι Τούρκοι κάνουν εργασίες στον Έβρο στέλνουμε μόνιμη δύναμη για να τις παρακολουθεί. Το ίδιο κάνουν και οι Τούρκοι.

Παρακάτω το σχετικό βίντεο με τον επίτιμο αρχηγό να εξηγεί τι ακριβώς έχει συμβεί στον Έβρο:

Αναλυτικά περιέγραψε το επεισόδιο και ο Νίκος Γκότσης, πρώην αντιδήμαρχος Φερών. Μάλιστα αναφέρθηκε και στα ψευδή δημοσιεύματα, λέγοντας πως “κάποια site των Αθηνών δεν μπορούν, χωρίς να διασταυρώνουν την πληροφορία τους, να την δημοσιεύουν και να δημιουργούν σύγχυση”.

Πώς δημιουργήθηκαν τα fake news για την “κατάληψη ελληνικού εδάφους”

Στις 21 Μαΐου η SUN και στις 22 Μαΐου η Daily mail δημοσίευσαν άρθρο με τον ισχυρισμό ότι “τμήμα ελληνικού εδάφους έχει καταληφθεί από τουρκικά στρατεύματα, τα οποία έστησαν ένα μικρό στρατόπεδο και ανέβασαν την τουρκική σημαία”. Στα δημοσιεύματά τους παρουσίασαν χάρτη της περιοχής, επί του οποίου είχαν σημειώσει το ακριβές σημείο της υποτιθέμενης κατάληψης του ελληνικού εδάφους, αναφέροντας ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι ανήκει στην Ελλάδα.

ΧΑΡΤΗΣ

ΧΑΡΤΗΣ

Όπως αναφέρουν τα “ellinika hoaxes”, μετά από τα δημοσιεύματα αυτά, εμφανίστηκαν δεκάδες άλλα Μέσα Ενημέρωσης, ελληνικά και ξένα, που αναπαρήγαγαν τους παραπάνω χάρτες και τον ισχυρισμό ότι ελληνικό έδαφος έχει καταληφθεί από τουρκικά στρατεύματα.

Στη συνέχεια σημειώνεται πως η SUN και η Daily Μail δεν ήταν οι αρχικές πηγές του ισχυρισμού. Οι συγκεκριμένες σκανδαλοθηρικές εφημερίδες αναπαρήγαγαν το “ρεπορτάζ” της Ιωάννας Ηλιάδη (20 Μαΐου), ιδιοκτήτριας του ArmyVoice.gr. Όπως είδαμε παραπάνω, δεν έχει καταληφθεί κανένα τμήμα ελληνικού εδάφους και το σημείο που παρουσίασε στον χάρτη το ArmyVoice (δηλαδή το κτήμα Μιχαηλίδη) είναι άσχετο με το ζήτημα που προέκυψε, στο σημείο που έγινε η αποψίλωση για την κατασκευή του φράχτη.

Το συμπέρασμα των ellinika Hoaxes

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η ψευδής είδηση για “κατάληψη ελληνικού εδάφους” ξεκίνησε από το ArmyVoice που παρουσίασε την πρώτη φωτογραφία με την τουρκική σκηνή και ισχυρίστηκε με χάρτη ότι το κτήμα Μιχαηλίδη έχει καταληφθεί από τούρκικες δυνάμεις. Το ψευδές δημοσίευμα αναπαράχθηκε από ξένα μέσα και επέστρεψε ακόμη πιο “δυνατό” στην Ελλάδα, όπου δημοσιεύθηκε από το σύνολο, σχεδόν, των ενημερωτικών μέσων. Στη σειρά των “αποκαλύψεων” προστέθηκαν και άλλες (άσχετες) εικόνες και χάρτες, ανακατεμένες αληθινές με ψευδείς πληροφορίες και ανυπόστατους ισχυρισμούς. Το αποτέλεσμα ήταν ένα σύνολο δημοσιεύσεων και ειδήσεων που δεν είχαν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.