Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, διαψεύδει δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η χώρα μας διαθέτει μικρότερο αριθμό κλινών για τη φιλοξενία κακοποιημένων γυναικών, σε σχέση με τον αριθμό που ορίζει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.
Όπως διευκρινίζει, ούτε η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ούτε καμία διεθνής δέσμευση της χώρας, δεν ορίζει συγκεκριμένο αριθμό κλινών για τη φιλοξενία κακοποιημένων γυναικών.
Παράλληλα, η υφυπουργός τονίζει ότι η χώρα μας διαθέτει ένα από τα καλύτερα και επαρκέστερα δίκτυα δομών για τη φιλοξενία κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, ενώ κατά τη διάρκεια του lockdown, η δυναμικότητα αυξήθηκε με την παροχή έκτακτων ασφαλών καταλυμάτων σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας.
«Δεν υπάρχει γυναίκα που απευθύνθηκε στο δίκτυο δομών μας και δεν μεταφέρθηκε σε ασφαλές κατάλυμα, εφόσον η ίδια το επιθυμούσε! Στα θέματα της βίας και της κακοποίησης δεν χωράνε κακόβουλα παραμύθια. Πρέπει να είμαστε όλες και όλοι μαζί. Το οφείλουμε στις γυναίκες, το οφείλουμε στην ίδια τη ζωή» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το Δίκτυο Δομών διαθέτει 19 ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών σε ολόκληρη τη χώρα, με συνολικό αριθμό 400 κλινών. Κατά τη διάρκεια των lockdown, εξασφαλίστηκαν έκτακτα καταλύματα σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, για 56 γυναίκες και 49 παιδιά. Στους ξενώνες του Δικτύου Δομών φιλοξενήθηκαν το 2021, 198 γυναίκες με τα παιδιά τους.