Συνεχίζονται τα έργα προστασίας και αποκατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας

Πάνω από 700 δασεργάτες στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπήρξε άμεση κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων για την κατασκευή έργων προστασίας και αποκατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, αμέσως μετά την κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου μήνα.

Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, εκατοντάδες δασεργάτες από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς και τους Αναγκαστικούς Δασικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής ξεκίνησαν την απόληψη της καμένης παρόδιας βλάστησης. Παράλληλα, σε χρόνο ρεκόρ και συγκεκριμένα έως τις 2 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε η εκπόνηση της αναγνωριστικής μελέτης για όλη την καμένη περιοχή, για τον προσδιορισμό και ιεράρχηση των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων. Ειδικά για την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, οι Δασικές Υπηρεσίες ανέλαβαν την εκπόνηση των μελετών των αντιπλημμυρικών έργων και στη συνέχεια την υλοποίησή τους, δίχως να εμπλέξουν τις κατά περίπτωση αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Με ταχύτατες διαδικασίες εξασφαλίστηκε και η απαραίτητη χρηματοδότηση για τη στήριξη των Δασικών Συνεταιρισμών της περιοχής. Στις 9 Σεπτεμβρίου εγκρίθηκαν πιστώσεις ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για τα Δασαρχεία Λίμνης και Ιστιαίας, ενώ μέσω του νεοσύστατου θεσμού του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης» εξασφαλίστηκαν κονδύλια άνω των 2,3 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων σε τρεις κρίσιμες υδρολογικές λεκάνες της περιοχής.

Συνολικά, στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας εργάζονται 16 Δασικοί Συνεταιρισμοί από διαφορετικές περιοχές της χώρας, με περισσότερους από 700 δασεργάτες για την υλοποίηση έργων αποκατάστασης και προστασίας. Έως τώρα έχουν ολοκληρωθεί οι εξής εργασίες:

•    34.000 μέτρα κορμοδεμάτων.
•    1.000 μέτρα κλαδοπλεγμάτων.
•    2.000 μέτρα σανιδότοιχων.
•    700 μέτρα κορμοφραγμάτων.

Παράλληλα, συνεχίζεται η εκπόνηση των μελετών αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων με βάση την ιεράρχηση των περιοχών σύμφωνα με την αναγνωριστική μελέτη. Μέχρι την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, είχαν ολοκληρωθεί από τα οικεία Δασαρχεία και εγκριθεί από τη Διεύθυνση Δασών Ευβοίας πέντε μελέτες αντιδιαβρωτικών και μία αντιπλημμυρικών έργων για εκτάσεις που υπάγονται στο Δασαρχείο Λίμνης. Αντίστοιχα, έχουν ολοκληρωθεί και εγκριθεί τρεις μελέτες αντιδιαβρωτικών και μία αντιπλημμυρικών για περιοχές που υπάγονται στο Δασαρχείο Ιστιαίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την έναρξη έργων προστασίας και αποκατάστασης σε πυρόπληκτες περιοχές, απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα που συνήθως υπερβαίνει το ένα έτος. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν οι εξής περιπτώσεις:

•    Πυρκαγιά στον Υμηττό Αττικής το καλοκαίρι του 2015 που έκαψε 5.000 στρέμματα. Τα έργα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2016.
•    Πυρκαγιά στην Κινέττα Αττικής, στις 23 Ιουλίου 2018. Τα έργα για την προστασία και αποκατάσταση των 49.000 στρεμμάτων που κάηκαν ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2019 και ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του 2019.
•    Πυρκαγιά στο Νέο Βουτζά και στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018. Τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα σε έκταση 20.000 στρεμμάτων ξεκίνησαν στις αρχές του 2019 έπειτα από παρέμβαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
•    Πυρκαγιές στο Κοντοδεσπότι Ευβοίας, το 2018 και το 2019. Τα έργα ξεκίνησαν το 2021 μετά από δικαστικές εμπλοκές.
•    Πυρκαγιά στην περιοχή Αθίκια Κορινθίας – Κεχριές, τον Ιούλιο του 2020. Τα έργα αποκατάστασης δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα λόγω δικαστικών προσφυγών στη διαδικασία δημοπράτησης των έργων.

Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η ολοκλήρωση του συνόλου των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας το συντομότερο δυνατό, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις εταιρείες που έχουν αναλάβει τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων προστασίας στο πλαίσιο του θεσμού του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης».