Συνάντηση με τον δήμαρχο της Σμύρνης, Τουντς Σογιέρ, είχε το πρωί της Τρίτης στο δημαρχιακό μέγαρο της Αθήνας ο Κώστας Μπακογιάννης.
Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο επίσκεψης του Τούρκου δημάρχου στην ελληνική πρωτεύουσα.
Γιατί συζήτησαν
Οι δύο δήμαρχοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που αφορούν την ανάπτυξη του τουρισμού στις δύο πόλεις, καθώς και θέματα γύρω από τον πολιτισμό.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων, ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής, κ. Βαγγέλης Βλάχος και η Σύμβουλος του Δημάρχου στα θέματα Πολιτισμού, κ. Κατερίνα Κοσκινά.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο δήμαρχος Αθηναίων ξενάγησε τον κ. Σoγιέρ στον Εθνικό Κήπο, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν τα έργα αναβάθμισης.
Εκεί, επισκέφθηκαν μαζί την έκθεση «Φύση και Περιβάλλον», η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτορεπορτάζ Athens Photo World.
Στην έκθεση εκτίθενται 48 φωτογραφίες διεθνώς αναγνωρισμένων φωτογράφων του πρακτορείου Reuters.
Οι δήμαρχοι ξεναγήθηκαν από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Athens Photo World Θανάση Σταυράκη, την γενική συντονίστρια του APW Χριστίνα Καλλιγιάννη και του προϊσταμένου φωτορεπόρτερ του Reuters Άλκη Κωνσταντινίδη, που επιμελήθηκαν την παραγωγή της έκθεσης.
Σε δήλωση του on camera ο Κώστας Μπακογιάννης είπε:
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Ερντογάν να κρατάει σε ομηρία τις σχέσεις των δύο λαών μας. Οφείλουμε να προσπαθούμε για τη σταθερότητα, για την ειρήνη και οφείλουμε να το κάνουμε εμείς οι αυτοδιοικητικοί, από κάτω προς τα πάνω χτίζοντας γέφυρες. Καλωσορίσαμε τον φίλο δήμαρχο της Σμύρνης, εδώ στην Αθήνα, έναν αυτοδιοικητικό που πιστεύει στην εξωστρέφεια με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να συσφίξουμε τις σχέσεις των δύο ιστορικών μας πόλεων».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Σμύρνης δήλωσε:
«Πιστεύουμε ότι το μέλλον της ανθρωπότητας θα είναι ο πλούτος των πόλεων, επομένως θα θέλαμε να βελτιώσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι πόλεις μπορούν να είναι μόνο φίλοι ή αδέρφια, επομένως θα θέλαμε να βελτιώσουμε αυτές τις σχέσεις για τους ανθρώπους μας και για το μέλλον. Και υπάρχουν τόσα πολλά θέματα που μπορούμε να δουλέψουμε μαζί. Όχι μόνο ο πολιτισμός, η τέχνη, αλλά και τα τρόφιμα και η γεωργία. Για όλα αυτά τα παγκόσμια ζητήματα, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι επιτέλους θα βρούμε λύσεις σε αυτές τις παγκόσμιες κρίσεις».