Quantcast

Συναγερμός στο ΑΠΘ: Πάνω από 400 τα κρούσματα – Ξεκίνησε και η διαδικτυακή παράδοση μαθημάτων

Έκκληση του πρύτανη για εμβολιασμό

Πάνω από 400 είναι τα κρούσματα κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από τη στιγμή που καθηγητές και φοιτητές επέστρεψαν στη δια ζώσης διδασκαλία στις πανεπιστημιακές αίθουσες.

Σύμφωνα με τους ιθύνοντες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο αριθμός των κρουσμάτων, κρίνεται ικανοποιητικός, αφού το σύνολό τους, σε σχέση με τον αριθμό των ενεργών φοιτητών, αποτελεί πολύ μικρό ποσοστό.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το thesstoday.gr, τα συνολικά κρούσματα που αναφέρθηκαν στην Υγειονομική Επιτροπή του ΑΠΘ στις τέσσερεις εβδομάδες που μεσολάβησαν από την έναρξη των μαθημάτων στις 11 Οκτωβρίου 2021 έως 7 Νοεμβρίου 2021, είναι τα εξής ανά κατηγορία:

Προπτυχιακοί και Μεταπτυχιακοί Φοιτητές: 378 επί συνόλου 51.577 ενεργών φοιτητών (0,73%)
Διδακτικό και άλλο προσωπικό (ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ): 30 επί συνόλου 2.291 μελών (1,37%)
Διοικητικό προσωπικό των Τμημάτων: 4 επί συνόλου 237 μελών (1,69%).
Υπενθυμίζεται πως το πρώτο κρούσμα κοροναϊού εντοπίστηκε στις 11 Οκτωβρίου και αφορούσε έναν ανεμβολίαστο μαθητή του τμήματος Μαθηματικών. Από εκεί και έπειτα, καταγράφηκαν συνολικά 412 κρούσματα. Τα στοιχεία αυτά, χαρακτηρίζονται άκρως ικανοποιητικά από τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, καθώς όπως επισημαίνουν η επιδημιολογική εικόνα της πανεπιστημιακής κοινότητας παρακολουθείται στενά και σε καθημερινή βάση και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του πανεπιστημίου.

Παράλληλη μετάδοση μαθημάτων

Πολλοί είναι, επίσης, οι καθηγητές, οι οποίοι θέλουν να δώσουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να παρακολουθούν μαθήματα τόσο δια ζώσης όσο και εξ’ αποστάσεως ή ακόμα και να συνδυάσουν τους τρόπους.

Μάλιστα, η σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, αφουγκραζόμενη τις επιδημιολογικές συνθήκες της Θεσσαλονίκης, εξέτασε σοβαρά και από την πρώτη στιγμή το σενάριο δια ζώσης διδασκαλίας με τη συνοδεία παράλληλης ζωντανής αναμετάδοσης, ειδικά σε μεγάλα ακροατήρια και στις περιπτώσεις που φοιτητές – καθηγητές ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Στο ΑΠΘ, αρκετοί είναι οι ακαδημαϊκοί που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ZOOM για τη διεξαγωγή των μαθημάτων, θέλοντας να προχωρήσουν την εκπαιδευτική διαδικασία, χωρίς τον κίνδυνο διασποράς μέσα στο campus.

Πρόσφατα, μάλιστα, καθηγητές Σχολών του Πανεπιστημίου ενημερώνουν τους φοιτητές ότι «μετά την μάλλον επιτυχημένη παράλληλη μετάδοση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο Zoom, στο εξής θα πραγματοποιείται αντίστοιχη παράλληλη μετάδοση όλων των επόμενων μαθημάτων στο Zoom».

Έκκληση Παπαϊωάννου για εμβολιασμό

Από τη μεριά του, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, απηύθυνε έκκληση προς τους ανεμβολίαστους φοιτητές να οδηγηθούν σε εμβολιαστικό κέντρο για να προστατευτούν απέναντι στην επέλαση της πανδημίας, σημειώνοντας ότι ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά την πιθανότητα νόσησης και ιδιαίτερα της σοβαρής νόσησης.

«Για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τη νέα έξαρση της πανδημίας απαιτείται ο εμβολιασμός όλων, σε συνδυασμό με την πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο», υπογραμμίζουν παράλληλα πηγές της πρυτανείας του ΑΠΘ.