Συναγερμός σε ΑΧΕΠΑ και «Αλεξάνδρα»: Εντοπίστηκαν ασυμπτωματικοί ασθενείς με κορωνοϊό

ΕΚΤΕΘΗΚΑΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και «Αλεξάνδρα» ύστερα από τη διάγνωση δυο ασυμπτωματικών ασθενών με κορωνοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΠΟΕΔΗΝ, η πρώτη περίπτωση ασυμπτωματικού ασθενή με κορωνοϊό καταγράφηκε στο ΑΧΕΠΑ. Πρόκειται για γυναίκα, 70 ετών, που νοσηλευόταν στην Προπαιδευτική Κλινική επί δέκα ημέρες, χωρίς κανένα σύμπτωμα κορωνοϊού. Σε έλεγχο που της έγινε προτού μπει στο χειρουργείο βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό.

Στην ίδια κλινική, υπήρξε και δεύτερη περίπτωση ασυμπτωματικού ασθενή με κορωνοϊό. Ο ασθενής, 81 ετών, προ ημερών απομακρύνθηκε από την κλινική που νοσηλεύονται ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό καθώς το τεστ βγήκε αρνητικό. Στην Προπαιδευτική κλινική υπεβλήθη σε δεύτερο τεστ, το οποίο ήταν θετικό.

«Μπορεί ο 81χρονος ασθενής να μετέφερε τον ιό. Πάνω από 40 άτομα προσωπικού, γιατροί, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, τραυματιοφορείς, κάνουν τεστ γιατί οι δύο θετικοί ασθενείς νοσηλεύονταν δίχως ιδιαίτερες προφυλάξεις για ημέρες» σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, λέγοντας ότι κανονικά θα έπρεπε να μπουν σε καραντίνα.

Περίπτωση ασυμπτωματικού ασθενή με κορωνοϊό σήμανε συναγερμό και στο «Αλεξάνδρα». Σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται για ασθενή ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από απόπειρα αυτοκτονίας, σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, έγινε διασωλήνωση και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), δίχως να έχει συμπτώματα κορωνοϊού -και γι’ αυτόν τον λόγο δεν αντιμετωπίστηκε ως τέτοιο.

Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι του ελήφθη δείγμα και την επόμενη μέρα το αποτέλεσμα έδειξε ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό. Αμεσα, 15 εργαζόμενοι του νοσοκομείου τέθηκαν σε καραντίνα. «Θέλει ιδιαίτερη προσοχή τώρα που ανοίγουν χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία στα νοσοκομεια για να αποφευχθεί διασπορά του κορωνοϊό. Είναι απαραίτητος ο μοριακός έλεγχος σε όλους τους ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία» λέει ο κ. Γιαννακός της ΠΟΕΔΗΝ και καταλήγει:

«Αυτό προϋποθέτει τα νοσοκομεία να διαθέτουν την υποδομή να κάνουν στα εργαστήρια τους τον  έλεγχο για κορωνοϊό και όχι να περιμένουν ένα 24ωρο ή και περισσότερο  να βγει η εξέταση από άλλα εργαστήρια».