«Συναγερμός» για την Όμικρον 2: Αυξήθηκαν κατά 63% τα κρούσματα μέσα σε δύο εβδομάδες

Η παραλλαγή αυτή έχει ήδη κυριαρχήσει στην Ελλάδα

Στο στάδιο της απόλυτης κυριαρχίας της παραλλαγής Όμικρον 2 βρίσκεται πλέον η πανδημία στην Ελλάδα και οι επιστήμονες προσπαθούν να διαπιστώσουν αν αν πρόκειται να σταθεροποιηθεί ή αν η υπερμεταδοτική παραλλαγή ενδέχεται να προκαλέσει ένα νέο κύμα του ιού κατά τη διάρκεια της άνοιξης.

 

 

 

Με πάνω από 27.000 κρούσματα ημερησίως και αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα προβληματίζει η συνέχεια, με το δεδομένο και της χαλάρωσης της συμπεριφοράς των πολιτών όσον αφορά τα μέτρα προστασίας.

Κυριαρχεί η Όμικρον 2

Στην τελευταία έκθεση του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ (της προηγούμενης Πέμπτης), το στέλεχος ΒΑ.2 (Ομικρον 2) αντιπροσώπευε το 24% των νέων κρουσμάτων Ομικρον που ταυτοποιήθηκαν, ενώ στην προηγούμενη από τη συγκεκριμένη έκθεση, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 11%. Πλέον εκτιμάται ότι έχει ξεπεράσει το 50% και κατά τόπους είναι ακόμη υψηλότερο το ποσοστό της Όμικρον 2.

Το ιικό φορτίο είναι και πάλι υψηλό στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Μάλιστα, την επιδημία οδηγούν σε αυτή τη φάση τα άτομα νέας ηλικίας.

Είναι ενδεικτικό ότι στην Αχαϊα, περιοχή αναφοράς για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, τα κρούσματα αφορούν άτομα ηλικίας έως 40 χρόνων.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα

Το πρόβλημα βεβαίως που δημιουργείται με τις νέες μολύνσεις είναι ότι επηρεάζουν δραματικά τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους, ιδίως εάν πρόκειται για ανεμβολίαστους.

Η Όμικρον 2 μεταδίδεται πολύ ευκολότερα σε σχέση με την Όμικρον 1, η οποία έχει ήδη χαρακτηριστεί ως υπερμεταδοτική, γεγονός που εξηγεί τον ρυθμό με τον οποίο αυξήθηκαν τα κρούσματα στις 27.000 χθες σε σχέση με τις 28 Φεβρουαρίου όταν είχαν καταγραφεί 16.274 κρούσματα. Μέσα σε δύο εβδομάδες καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 63%.

Ωστόσο, το θετικό είναι πως τα περιστατικά σοβαρής νόσου είναι ακόμα σε χαμηλό επίπεδο, αν και ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων θα επηρεάσει αναπόφευκτα και τον αριθμό των σοβαρών περιστατικών.

Η εμβολιαστική κάλυψη που έχει φτάσει το 75% του γενικού πληθυσμού -όσο ο μέσος όροςτης Ευρωπαϊκής Ένωσης- έχει υψώσει τείχος έναντι του κορωνοϊού που μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο. Ωστόσο, ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, εκτιμά πως η υποπαραλλαγή δεν είναι ικανή να προκαλέσει νέο κύμα, αντίστοιχο της Όμικρον 1, αλλά μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια του πέμπτου κύματος, οδηγώντας σε πάνω από 35.000 κρούσματα ημερησίως.